Nový král polotěžké váhy Blachowicz upoutal svým výkonem pozornost Jona Jonese. Dočkáme se jejich souboje?

Nový král polotěžké váhy Blachowicz upoutal svým výkonem pozornost Jona Jonese. Dočkáme se jejich souboje? Šampion polotěžké váhy Jan Blachowicz. | zdroj: Getty Images

Jan Blachowicz knockoutoval favorizovaného Reyese a získal pás polotěžké váhy. Jeho výkon zaujal bývalého šampiona natolik, že možná změní plány a vrátí se, aby s ním mohl poměřit síly.

Polotěžká váha měla v UFC dlouhá léta jasného krále – Jona Jonese, na nějž nikdo nedokázal vyzrát. I proto bývá považován za nejlepšího bojovníka všech dob. Velkým překvapením bylo jen, když s ním někdo dokázal celých 5 kol držet krok jako třeba švédský bijec Alexander Gustafsson v roce 2013. Šampion ale prohrával boj sám se sebou a problémy mimo oktagon ho často na delší čas vyřazovaly z boje. Když v únoru zápasil naposledy, podle mnohých měl s Dominickem Reyesem na body prohrát. Nejspíš i proto následně oznámil, že svůj trůn uvolní a přestoupí o váhu výš do heavyweight divize.

Právě Reyes měl podle mnohých největší šanci na volný trůn usednout. Jonese v očích mnoha fanoušků i odborníků porazil a zůstával tedy v podstatě neporažený. Šanci proti němu dostal polský bojovník Jan Blachowicz, který je pověstný svou tvrdou ranou. Ta také měla být jeho hlavní zbraní a jedinou šanci na výhru proti favorizovanému "Devastátorovi". 

Jan Blachowicz ale od začátku všechny překvapil a měl jasně na vrch, Reyes jako by se vůbec nedokázal dostal do zápasu. Polák úřadoval především tvrdými roundkicky, které po sobě na žebrech zanechávaly hrozivé modřiny. Ve druhém kole Blach připomínal tank, který svého soupeře nekompromisně tlačil nehledě na protiútoky. Pravým direktem mu nejspíš zlomil nos a vzápětí ho v jedné z přestřelek poslal k zemi svým pověstným levým hákem. Po pár dalších ranách byl konec a Polsko mohlo oslavovat nového MMA krále.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Fights.cz (@fights.cz),Zář 26, 2020 v 11:02 PDT

"Jone Jonesi, kde jsi?" ptal se hned po vítězství nový šampion. Titul je totiž sice krásný, ale bez vítězství nad legendárním "Bonesem" jako by nebyl ani pro samotné bojovníky kompletní. Blachowicz měl přitom na souboj s Jonem dobře zaděláno. Když totiž v únoru knockoutoval Coreyho Andersona, tehdejší šampion seděl jen pár metrů od klece a Jan ho ihned v hledišti našel a vyzval.

Souboj o svého následovníka samozřejmě u televize bedlivě sledoval i bývalý šampion Jon Jones. Ten pravděpodobně čekal, že po něm žezlo převezme Reyes, což se nestalo.

"Jane, užívej si to, kamaráde. Gratulace Polsko," reagoval Jon ihned na Twitteru.  a zároveň vyslal vzkaz i opačným směrem: "Sorry Mexiko, možná příště". Očividně mu ale zápas vrtal hlavou, a tak se o něco málo později zeptal fanoušků: "Lidi, nenudilo by vás, kdybych se vrátil zpátky a vzal si rychle zpět svůj pás?"

Reakce nového šampiona ale pobavila: "Běž být nudný někam jinam."

Je samozřejmě možné, že by se Jones mohl ještě na skok do polotěžké váhy vrátit a připomenout všem, že je jakožto bojovník na jiné úrovni. Fanoušci mu totiž měli za zlé, že po "výhře" nad Reyesem raději utekl do těžké váhy, aby nemusel podstoupit odvetu. Zároveň ale ještě nic není jisté, protože podle svých slov je upřímně rád, že lightheavyweight pás získal tak skromný chlap jako Jan.

"Každý může podat světový výkon, když se všechny hvězdy sejdou. Ale dokážeš podávat skvělý výkon zápas za zápasem, bojovat proti nejlepším déle než dekádu? Pravda je, že tohle většina lidí nedokáže," připomněl nakonec Jones svou kariéru. V oktagonu si už rozhodně nepotřebuje nic dokazovat. Pokud ale budou po zápase s Blachowiczem fanoušci a novináři volat dost hlasitě, možná se jej brzy dočkáme. Dost možná ale bude muset nový polský MMA král nejprve potvrdit své kvality proti vítězovi souboje Santos vs. Teixeira.

Zdroje:  Twitter

Nejnovější články