Obrovský úspěch pro MMA, Khabib Nurmagomedov byl v anketě BBC zvolen sportovcem roku

Obrovský úspěch pro MMA, Khabib Nurmagomedov byl v anketě BBC zvolen sportovcem roku zdroj: Profimedia

Populární televizní stanice BBC každoročně vyhlašuje anketu o nejlepšího světového sportovce, v němž letos zvítězil populární dagestánský bojovník.

Obrovský úspěch světového MMA. Neporažený dagestánský bojovník Khabib Nurmagomedov byl zvolen nejlepším sportovcem roku 2020 televizní stanice BBC Sport. Jedná se o prvního MMA zápasníka, který získal podobné ocenění a za sebou nechal hvězdy světového sportu v čele s basketbalistou LeBronem Jamesem. 

Dvaatřicetiletý wrestler v říjnu obhájil titul šampiona lehké váhy a připsal si 29. vítězství profesionální kariéry. Na turnaji UFC 254, pořádaném v Abú Zabí nastoupil proti Justinu Gaethjemu a v zápase jasně dominoval. Soupeře ukončil v druhém kole skvěle provedeným triangle chokem a připsal si 13. výhru v nejlepší světové organizaci.

Po zápase následoval velmi emotivní rozhovor, ve kterém Khabib poděkoval trenérům, fanouškům i promotérům a do středu oktagonu položil rukavice, což je známé gesto, které značí konec kariéry. Hlavním důvodem bylo to, že Nurmagomedov před pár měsíci přišel o svého otce Abdulmanapa, který ho provázel celou sportovní kariéru.    

“Mluvil jsem s matkou, jestli mám jít zápasit bez otce. Slíbil jsem jí, že je to můj poslední zápas, a když dám slovo, musím to dodržet", oznámil Khabib se slzami v očích.

Dagestánský orel ukončil kariéru s neuvěřitelnou bilancí 29-0 a sám několikrát prohlásil, že s otcem mířili na magickou třicítku. Mezi fanoušky i novináři se tedy přirozeně množí spekulace, zda se Nurmagomedov ještě někdy do oktagonu vrátí. Prezident UFC Dana White je přesvědčen, že jeden z nejho nejslavnějších bojovníků kývne na správnou nabídku a zajímavého soupeře. Stejné myšlenky má i Khabibův manažer Ali Abdelaziz, který o možném návratu často píše na sociální sítě. 

Tak či tak, Nurmagomedov se nesmazatelně zapsal do dějin bojových sportů a právem sedí na trůnu pound-for-pound, tedy žebříčku nejlepších bojovníků napříč všemi váhami.

Khabib v online hlasování BBC porazil švédského skokana o tyči Armanda Duplantise, nejlepšího basketbalistu současnosti LeBrona Jamese, amerického golfistu Dustina Johsona či francouzskou fotbalistku Wendie Renardovou. 

Zdroje:  BBC

Nejnovější články