Oprávněná pomsta nebo zbabělý útok? Reakce na Masvidalovo napadení Colbyho se různí

Oprávněná pomsta nebo zbabělý útok? Reakce na Masvidalovo napadení Colbyho se různí Colby Covington přesvědčivě porazil Jorgeho Masvidala především svým dominantním wrestlingem. | zdroj: Getty Images

V kleci se mu namlátit nepovedlo, tak si Masvidal svého rivala našel v restauraci. Většina bojovníků takové jednání odsuzuje, najdou se ale i tací, kteří ho považují za adekvátní reakci na ostrý předzápasový trashtalk.

Jorge Masvidal se po dvou krásných KO, které uštědřil Darrenu Tillovi a Benu Askrenovi a výprasku Nathana Diaze stal v roce 2019 kometou MMA světa, která nečekaně zazářila. A přestože v následujících letech prohrál s Usmanem dva zápasy o titul, a to dost jednoznačně, postavení hvězdy mu nepochybně zůstalo. Teď ale zřejmě dělá vše proto, aby si svůj status „vylepšil“ na hvězdu padlou.

Těžko si jinak vysvětlit podlý útok v restauraci v Miami, kdy společně s několika kumpány napadl kolegu a bývalého kamaráda Colbyho Covingtona. S tím přitom před několika týdny v oktagonu jednoznačně prohrál. Ke komičnosti situace a k trochu nelichotivému nahlédnutí do myšlení Masvidala přispívá to, že napadení provedli zamaskovaní, aby se s ním následně všem veřejně pochlubil na sociálních sítích.

K celé situaci se samozřejmě začali vyjadřovat kolegové obou bojovníků. A reakce jsou to dost různorodé.

Možná znáte trochu patetický citát, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost. Jorge Masvidal ho nejspíše slyšel taky, ale evidentně ho jeho poselství moc neoslovilo. Podobně to vnímá i Nate Diaz, který se s Masvidalem utkal v již zmíněném zápase v roce 2019 o vymyšlený titul "největšího grázla" (BMF).

„Vy všichni UFC fighteři, musíte se přestat chovat jako zvířata a nechat se zavírat za stupidní hovadiny, vzpamatujte se vy malá nezodpovědná děcka. Jezděte opatrně a chovejte se normálně. Kurva,“ napsal na Twitter s narážkou nejen na Masvidala, ale taky na Conora McGregora, který byl den na to zadržen za nebezpečnou jízdu v Dublinu.

„Takhle se přece nechováme“, vyjádřil se ve velmi podobném duchu, byť méně expresivním, Kamaru Usman, který společně s oběma inkriminovanými borci strávil v kleci skoro hodinu a půl.

Svůj pohled přidal i Ben Askren, který s Masvidalem taky sdílel oktagon, i když o něco kratší dobu než Usman.

„Představte si, že máte 25 minut na to, abyste někoho mohli legálně zmlátit, ale nezvládnete to, tak na něho musíte skočit ze zálohy u restaurace. Párkrát jsem taky dostal na prdel, ale řekl jsem si jen, že je to na nic, a že jsem měl trénovat tvrději nebo přijít s jinou taktikou. Ne počkat si na někoho a skočit na něho zezadu, protože mám problémy se vztekem a sebedůvěrou. Navíc Jorge taky mluvil o moji rodině, takže je pokrytec,“ narážel Ben na údajný hlavní důvod Masvidalova jednání, které vysvětloval tím, že Colby urážel jeho děti.

Na internetu se však sešlo i několik reakcí od bojovníků, kteří celý incident obhajovali. S asi největší apologetikou přišel na první pohled možná trochu překvapivě Khabib Nurmagomedov.

„To, že jsi silnější než někdo v oktagonu, neznamená, že můžeš urážet jeho děti. Nikdo nemá právo urážet něčí rodinu. Když už ses ale tak rozhodnul, pak buď připravený stát si za svými slovy. Byl jsi napadený profesionálním bojovníkem, stejným jako jsi ty, stejně velkým, a jdeš ho obvinit na policii? Myslím, že by všichni ve welteru měli odmítnout bojovat s Colbym, prostě s ním nepřijmout zápas, nejspíš by ho to hodně zasáhlo a všechny ostatní zápasníky, co kdy pomysleli na to, urážet něčí rodinu, kteří by provokovali fightery aby někoho naháněli po restauracích, aby si to s nimi vyřídili,“ nechal se slyšet dnes již legendární Dagestánec. Na druhý pohled již Khabibovo vyjádření moc překvapivé není. Sám měl s podobnými incidenty v minulosti hodně co do činění, ať už jde o slavný výlet mimo klec po zápase s Conorem v Las Vegas či jeho výchovné facky Artemu Lobovovi. Sám pak stál na té opačné straně v případě Conorova útoku na autobus v Brooklynu, nebo když si ho v hledišti našel Nate Diaz.

Se svou troškou do mlýna přispěchal taky svérázný Sean Strickland, jehož náhled na situaci nejspíše nepřekvapí vůbec nikoho.

„Co mě štve na společnosti. Svět se kouká na pomstu jako na něco špatného…je to způsob, jakým vás vrchnost drží v pozoru. Pomsta je tou nejlidštější věcí, kterou můžete udělat, je to vaše lidskost, která vám říká, co je dobře a co špatně…udělejme pomstu opět velkou,“ filozofoval na twitteru bojovník střední váhy.

Ať už se na tuto situaci díváte jakkoliv, pravda je, že poslední týdny, a zvláště ten aktuální, nepřinesly samotnému sportu MMA v očích veřejnosti příliš pozitivní obraz. A je docela smutné, že je to vinou samotných sportovců. Z rozdílných reakcí na nejnovější incident mezi Masvidalem a Covingtonem navíc vyplývá, že se to v nejbližší době rozhodně nezmění.

Zdroje:  Twitter

Nejnovější články