Podraz na Francise Ngannoua? Gane a Lewis budou nečekaně bojovat o prozatímní titul v těžké váze

Podraz na Francise Ngannoua? Gane a Lewis budou nečekaně bojovat o prozatímní titul v těžké váze Francis Ngannou | zdroj: Getty Images

UFC zcela nečekaně ohlásilo zápas o prozatimní titul v těžké váze - pouhé 3 měsíce poté, co Ngannou získal svůj šampionský pás.

S nástupem nového šampiona těžké váhy Francise Ngannoua, který letos v březnu tvrdě porazil dosavadního šampiona Stipeho Miocice, to vypadalo, že se dá tato divize do pohybu a Ngannou bude aktivním šampionem.

Jenomže opak je pravdou. UFC teď totiž oficiálně potvrdilo zápas mezi Derrickem Lewisem a Cirylem Ganem o prozatímní šampionský pás těžké váhy, který se má konat už 7. srpna na turnaji UFC 265.

Celá situace v těžké váze se tak ještě více zamotává. Původně měl s Ngannouem o titul šampiona zápasit Jon Jones, který se už téměř rok připravuje na přechod do těžké váhy. Jenže Jones se nedohodl s UFC na finančních podmínkách a prezident UFC Dana White tak dal přednost současné dvojce v žebříčku, Derricku Lewisovi. Zápas s Ngannouem sice nebyl oficiálně potvrzený, ale UFC se jej snažilo dostat právě na turnaj UFC 265. To se nepodařilo a tak se spekulovalo o tom, že souboj proběhne v září.

Ani to se však nestane. Šampion Francis Ngannou šel z kola ven a Lewis s Ganem se spolu utkají o přednostní právo na souboj s ním a také o pás prozatímního šampiona.

Celá situace je velice zvláštní, protože zápasy o prozatímní tituly se většinou pořádají tehdy, když šampion ani po roce není schopen svůj pás obhajovat, přitom Ngannou je velice čerstvým šampionem a pás drží teprve 3 měsíce.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Francis Ngannou (@francisngannou)

Také je podivné, že Ngannou nenastoupí proti Lewisovi sám, protože podle jeho fotek z Instagramu není ani zraněný, ani není znám žádný jiný důvod pro neúčast v zápase. Sám sportovní agent Francise Ngannoua byl zprávou o uspořádání duelu mezi Lewisem a Ganem velice překvapen a nepovažuje přístup UFC za férový:

„Tohle přichází jako kompletní šok,“ řekl Francisův agent Marquel Martin. „Aby udělali prozatímní titul tak brzy, když se podíváte na historii téhle divize, je to překvapení. Doufáme, že se to vyjasní, a že něco s UFC brzy vymyslíme.“

Zatím jediný důvod, proč Francis Ngannou nenastoupí k obhajobě svého titulu, se tak zdá být neshoda s UFC, pravděpodobně ohledně jeho výplaty. Ngannou totiž nedávno reagoval na výplatu youtubera Logana Paula v zápase s Floydem Mayweatherem: „Je šílené pomyslet, že Logan Paul právě vydělal 20 milionů v boxerské exhibici. Co děláme špatně?“

Novinář Ariel Helwani připomněl, že zatímco ještě nedávno stála těžká divize na místě po dlouhé tři roky, kdy proti sobě v trilogii bojovali téměř výhradně Daniel Cormier a Stipe Miocic, Ngannouovi nikdo nenabídl zápas o prozatímní titul. A teď, když je Ngannou šampionem pouhé 3 měsíce, už jej UFC pořádá. „Nevypadá to správně,“ napsal Helwani. „Nic tady nebylo a není správně,“ odpověděl na tento komentář sám Ngannou.

„Pamatuji si svůj zápas o prozatimní titul proti Jairzinhovi… vlastně počkejte,“ přihodil ironicky Ngannou na svůj Twitter.

Jestli mezi UFC a Francisem Ngannou opravdu panuje nějaká zlá krev je těžké říct, ale z kroků UFC to tak vskutku vypadá a snad se brzy dozvíme víc. Každopádně je téměř jisté, že těžká divize bude mít brzy dva šampiony.

Zdroje:  mmafighting.com , Twitter - Francis Ngannou

Nejnovější články