„Pokud přežije první kolo, koupím mu drink,“ slibuje Cannonier před soubojem s tvrďákem Gastelumem

„Pokud přežije první kolo, koupím mu drink,“ slibuje Cannonier před soubojem s tvrďákem Gastelumem zdroj: Getty Images

Dva bojovníci, kteří neumí dělat nudné zápasy. Cannonier a Gastelum se střetnou už tento víkend a nechtějí výsledek nechávat na bodových rozhodčích.

Na víkendovém turnaji UFC on ESPN 29 budeme svědky zajímavé bitvy ve střední váze. V hlavním zápase večera se spolu totiž střetnou dva američtí tvrďáci z top desítky střední divize (-84 kg) – Kelvin Gastelum a Jared „The Killa Gorilla“ Cannonier.

Kelvin Gastelum přišel do UFC už ve 21 letech jako vítěz reality show The Ultimate Fighter a od té doby se stal v nejprestižnější MMA organizaci stálicí. Začal sice ve welterové váze (-77 kg), ale kvůli problémům s uděláním váhy, kdy v důsledku své záliby v jídle a nedostatku disciplíny celkem třikrát nedokázal navážit požadovaný limit, byl donucen přestoupit do vyšší střední váhy. To se ukázalo jako správný krok, a přestože se musel občas vypořádat s výškovým deficitem, brzy se dostal mezi nejlepší.

Během své kariéry sváděl Gastelum souboje s takovými bojovníky jako jsou Tim Kennedy, Vitor Belfort, Michael Bisping, Ronaldo Souza nebo Chris Weidman. V poslední době se mu ale nedaří tak, jak by si představoval. Poté, co v úžasném zápase prohrál souboj o prozatímní šampionský titul s Israelem Adesanyou, následovaly další dvě prohry s Darrenem Tillem a Jackem Hermanssonem. Sice si pak na začátku roku spravil chuť výhrou nad Ianem Heinischem, ale pak opět narazil a získal další porážku z rukou Roberta Whittakera.

Teď však dostal jedinečnou příležitost vyhoupnout se znovu mezi nejužší špičku. Jared Cannonier je totiž na třetím místě v žebříčku střední váhy a případná výhra by tak Kelvina doslova katapultovala z devátého místa až na vrchol.

Ale Jared Cannonier není na vrcholu střední váhy jen tak pro nic za nic. Tento 37letý bojovník si taky musel vyzkoušet více vah, než se našel v té střední. Začínal dokonce v těžké váze, kde odzápasil svých prvních 9 zápasů, z nichž 8 vyhrál. Pak ale uznal, že na ty nejlepší těžkotonážníky není dost velký a zkusil štěstí v polotěžké váze (-93 kg). Tam se mu také dařilo, ale prohry s těmi nejlepšími v podobě Glovera Teixeiry, Jana Blachowicze a Dominicka Reyese jej přesvědčily o tom, že by mohl ještě trochu zhubnout a přemístit se do střední váhy. V té ukořistil hned tři vítězství, a kdyby jej minulý rok neporazil Robert Whittaker, pravděpodobně by už zabojoval o titul.

Po zápase s Whittakerem ale musel Cannonier podstoupit sérii operací zlomené ruky, která se neuzdravovala tak, jak by si „Killa Gorilla“ představoval. Teď je ale připraven na zápas proti houževnatému Gastelumovi, který ať bojuje proti komukoliv, není nikdy snadným soupeřem.

„Kelvin je dobrý, myslím, že pokud je chytrý, tak by se mohl snažit wrestlit hned na začátku,“ promluvil Cannonier o možné Gastelumově taktice. „Pokud ne, tak by měl zařadit wrestling do své taktiky. Ale já na to mám odpovědi a on by si mohl naběhnout do jedné z mých pastí. Má více zkušeností ve wrestlingu, takže to by mohla být jeho nejhladší cesta za vítězstvím, ale já tam půjdu a udělám mu to, co jsem chtěl udělat Robertovi. Budu na něj tlačit od začátku až do konce. Pokud ustojí první kolo, tak fajn. Pokud ustojí druhé kolo, skvěle. Ale pokud vydrží první kolo, tak před ním smeknu klobouk a koupím mu drink.“

Také Kelvin hýří sebevědomím a je přesvědčený, že zvládne Cannoniera porazit, a že ten nepředvede nic, co by už v kleci sám neviděl. „Je velice silný, velice silný mentálně, hodně dobrý bojovník. Ale stejně, já už bojuju hodně dlouho. Víme, co může ukázat, už jsem v kleci viděl to, co dělá on, už jsem to zažil. Takže věříme, že máme odpověď na cokoliv, co předvede.“

Hlavní karta turnaje UFC on ESPN 29 začne v neděli ve 4 hodiny ráno, takže hlavní zápas mezi Cannonierem a Gastelumem můžeme očekávat kolem 6. hodiny.

Zdroje:  Sherdog.com , youtube - UFC

Nejnovější články