Procházka se brání nařčení z dopingu. Pořád mě testují, smetl Američanovu konspirační teorii ze stolu

Procházka se brání nařčení z dopingu. Pořád mě testují, smetl Američanovu konspirační teorii ze stolu Jiří procházka na Letišti Václava Havla | zdroj: Profimedia

Bývalý americký zápasník Chael Sonnen tvrdí, že Jiří Procházka nejspíš dopuje. Ten to rázně odmítl a dal k dobru historku, jak ho dopingoví kontroloři navštívili v Thajsku.

Loni byl Jiří Procházka suverénně nejtestovanějším bojovníkem organizace UFC. Kontroloři z USADA mu brali vzorky celkem 64krát (pro srovnání – druhý Paulo Costa byl testován "pouze" dvacetkrát). Přesto se najdou tací, kteří pochybují o tom, že je český bojovník čistý. 

Jedním z největších pochybovačů je bývalý americký zápasník Chael Sonnen, který okolo Procházky dlouhodobě spřádá konspirační teorie. Už v loni začal pochybovat o tom, že zranění bylo tak vážné, aby se Jiří musel vzdát titulu. Divné mu přišlo především to, že českého válečníka neviděl s žádnou dlahou či jinou fixací.

Pak se pro změnu pozastavoval nad tím, že se Procházka uzdravil až moc brzy a na svém youtubovém kanále si zaspekuloval, zda tím, že Jiří zmizel z oficiálního žebříčku UFC nebyl také dočasně vyškrtnut z testování na doping, což se podle Chaela tajně stalo.

"A pak se v lednu objeví a řekne, že bude brzy bojovat, uzdraví se a je zpátky v gymu. Byla to špatná diagnóza, zázrak, nebo jakkoliv tomu chcete říkat? A pořád slyšíme různé věci, ale jediné, co neslyšíme, je datum, kdy bude zápasit," pokračoval Sonnen ve vysvětlování své konspirace. Podle něj se tedy stalo to, že pak Procházkovi vyšel pozitivní test na doping, ale on se proti tomu potají odvolal, takže to USADA nezveřejnila a čekala teprve na výsledek, kdyby se náhodou ukázalo, že se mýlili. Následně pak Chael dokonce českému bojovníkovi poslal ultimátum, aby se mu do 24 hodin ozval a odpověděl na otázky.

To sice Procházka neudělal, řeči Američana ale neušly jeho pozornosti. K obviněním z užívání zakázaných látek se tedy vyjádřil v rozhovoru pro The Allstar.

"Po zranění a všech těch věcech jsem pořád zůstal v programu USADA. Takže mluví o ničem. Kde je problém? Říkal něco o tom, že jsem po zranění vystoupil z testování a že užívám něco k tomu, abych se uzdravil. Ale USADA mě během rekonvalescence navštěvovala, nic se nezměnilo, takže může být celý svět i Chael Sonnen v klidu."

Frekvence testů se naštěstí snížila, letos byl Jiří podle oficiální databáze zatím testován sedmkrát, kontroloři ale samozřejmě můžou nečekaně objevit kdykoliv. "Včera za mnou přišli po tréninku. A tady v Thajsku jsi po tréninku úplně vysušený. Takže jsem musel vypít tři nebo čtyři litry vody a čekat dvě hodiny, než jsem mohl trochu načůrat. Takže dvě hodiny navíc v tělocvičně, ale bylo to v pohodě, dal jsem si další trénink navíc," popsal český fighter, jak to chodí.

Vzápětí také prozradil, jaký má on sám pohled na zakázané látky. "Mě je to jedno, jestli někdo něco užívá, tak ať to užívá. Jsou tady jiné věci, které jsou v životě válečníka nejdůležitější. Je to o víře a v těžkých okamžicích ti steroidy a tyhle věci nepomůžou, protože je to všechno v hlavě. Je to všechno tam, prostě věř."

Je pravda, že právě mysl se zdá být nejsilnější Procházkovou zbraní. V zápasech nepanikaří ani v krizových situacích a za vítězstvím jde do posledních vteřin. Za tím dalším by se měl vydat na konci letošního roku, soupeřem mu bude s největší pravděpodobností nebezpečný brazilský postojář Alex Pereira, ex-šampion střední váhy. Souboj ale zatím nebyl oficiálně potvrzen.

Zdroje:  YouTube Chael Sonnen , ufc.usada.org , The AllStar

Nejnovější články