První mexický šampion UFC Moreno se neubránil dojetí a prozradil, čím mu soupeř pomohl k vítězství

První mexický šampion UFC Moreno se neubránil dojetí a prozradil, čím mu soupeř pomohl k vítězství Brandon Moreno | zdroj: Profimedia

První mexický UFC šampion Brandon Moreno na tiskové konferenci vysvětlil své slzy dojetí a zkritizoval Figueireda.

Když byl v roce 2018 Brandon Moreno propuštěn po dvou prohrách z UFC, asi málokdo tipoval, že bude po dvou letech bojovat v té samé organizaci o titul v muší váze. Opak se však stal pravdou a tento mexický bojovník stanul na konci loňského roku v souboji s tehdejším šampionem Deivesonem Figueiredem, který svůj pás po neskutečně dramatickém pětikolovém souboji a následné remíze uhájil.

Kvůli výsledku, a také díky tomu, že borci předvedli úžasný zápas, se okamžitě začalo mluvit o odvetě, ke které nakonec došlo tento víkend na turnaji UFC 263. Zde už se konečně dočkal zasloužených ovací také Moreno, jenž sice nastupoval do zápasu jako lehký outsider, ale Figueireda přejel dominantním způsobem, který zakončil submisí (RNC) ve třetím kole.

Při vyhlášení dal Moreno průchod svým emocím a rozplakal se dojetím. Z nechtěného bojovníka se stal první mexický šampion v UFC. Dokonalé zadostiučinění všem, kteří mu nevěřili. Na pozápasové tiskové konferenci už Brandon jenom září, ale stále přiznává, že si v sobě bude muset všechny emoce ještě srovnat a pořádně si uvědomit, čeho vlastně dosáhl.

„Nemůžu tomu uvěřit,“ řekl Moreno. „Tento okamžik je opravdu výjimečný. Vždy se snažím žertovat a se všemi dovádět, ale dnes to pro mě byl emotivní den. Začal jsem plakat, protože jsem to tak cítil uvnitř mého srdce. Pro tenhle zatracený pás jsem pracoval opravdu tvrdě. Tento okamžik je výjimečný nejen pro mě, ale také pro všechny lidi okolo mě, kteří mě na této cestě podporovali.“

Moreno si je jistý, že titul vybojoval svojí pracovitostí a tvrdou prací na tréninkových kempech, ale zároveň podotkl, že mu k vítězství pomohl trochu také Figueiredo. Ten měl veliké problémy shodit na 125 liber (56,6 kilogramu), což je horní hranice muší váhy a při pátečním vážení působil hodně vyčerpaně.

„Buďme upřímní, shodil příliš moc,“ myslí si Moreno. „Podle mě je to zbytečné. Tento sport je tak tvrdý proto, že neustále shazujete váhu, protože chcete mít v boji nějakou výhodu, chcete se cítit silnější a chcete mít pocit, že máte víc energie než protivník."

„Ale v Embedded jsme mohli vidět, jak Figueiredo při shazování plakal. Bylo to velmi dramatické a na poslední chvíli. Myslím, že to bylo zbytečné, ale nebylo to moje rozhodnutí. Bylo to rozhodnutí jeho týmu a jeho samotného.“

Na konci tiskové konference Moreno prozradil, že díky zisku titulu může v domácím Mexiku posunout tento sport na jinou úroveň. Podotkl, že na tom mají velkou zásluhu také bývalí šampioni Henry Cejudo a Cain Velasquez, kteří mají mexické kořeny a hrdě se k nim hlásí. On je však nyní tím prvním pravým Mexičanem, který dokráčel až na trůn nejslavnější MMA organizace na světě.

„Lidí jako jsou Cain Velasquez a Henry Cejudo si vážím opravdu hodně, protože věnovali sportu v mé zemi hodně práce. To bylo úžasné, protože to posunulo smíšená bojová umění v Mexiku na jinou úroveň. Ale já jsem se narodil v Tijuaně. Vyrostl jsem tam a chodil do tamní školy."

„Trpěl jsem kvůli špatným příležitostem a pos*ané vládě. Velké korporace nedávají žádnou podporu sportu. MMA už vůbec ne, protože je to pro tuto zemi stále nový sport. Takže vím, že s tímto pásem jsem to opět posunul na další úroveň a díky tomu se cítím úžasně.“

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články