Rasistické výroky v UFC? "Nic takového jsem neslyšel," hájí Dana White Colbyho Covingtona

Rasistické výroky v UFC? "Nic takového jsem neslyšel," hájí Dana White Colbyho Covingtona zdroj: Profimedia

Téma rasismu je v americké společnosti dost žhavé téma, ale šéf UFC odmítá, že by k němu docházelo na půdě UFC.

 

Colby Covington má ostrý jazyk a využije každou příležitost, jak se opřít do svých nenáviděných soupeřů. Tyrona Woodleyho nazval marxistou a dělal si legraci i z nigerijského původu Kamaru Usmana. Někteří nazývají Colbyho rasistou, Dana White však tvrdí, že nic rasistického neslyšel a rozhodně nehodlá omezovat bojovníky v jejich vyjadřování.

Covington přejel bývalého šampiona Tyrona Woodleyho a velký poprask způsobil i v pozápasovém rozhovoru, během kterého mu volal americký prezident Donald Trump a gratuloval k vítězství. Colby se rozzářil jako malé dítě před vánočním stromečkem a opět potvrdil, že je velkým příznivcem kontroverzního politika.

Další problém nastal v pozápasové show, kdy se zapojil do slovní války s úřadujícím šampionem Kamaru Usmanem

“Kdo volal tobě? Volal ti někdo z tvého šíleného kmene? Posílali ti kouřové signály? Jsi všem pro smích, Marty,” vykřikoval Covington.

Již dříve se negativně otřel o hnutí Black Lives Matter, které označil za velký vtip.

“Black Lives Matter je naprostá lež, jeden velký vtip. Jsou to teroristé a zločinci. Nejsou to pracovití Američané, jsou to špatní lidé a zločinci.” 

Covington naštval sportovce napříč Spojenými státy. Ozval se například basketbalista LeBron James a především UFC zápasník Leon Edwards, který je v současnosti na třetí pozici v žebříčku welterové váhy a Covingtonovy výroky ostře odsoudil:

“To mě fakt dostalo. UFC s tím nic nedělá. Není přece normální, aby mluvil o tom, že váš kmen posílá kouřové signály a lidi, kteří podporují Black Lives Matter, nazval teroristy. Všechna ta prohlášení jsou rasistická a neexistuje žádný způsob, jak to obejít. Kdyby něco podobného řekl černý sportovec bílému, lidé by to okamžitě ohlásili,” řekl rozhořčený Edwards. 

Leon Edwards zdroj: Profimedia Dana White se ale Covingtona v tomto ohledu zastal a na tiskové konferenci k turnaji UFC 253 řekl, že od něj žádné rasistické výroky neslyšel:

“Všichni ti chlapi mají svůj pohled na svět, svou víru i přesvědčení. Nebudeme nikomu bránit, každý může říkat co chce. Nevím, co rasistického Colby řekl, ale já nic takového neslyšel.”

šéf UFC si je vědom nevole vůči Covingtonovi, ale zároveň potvrdil, že UFC rozhodně nebude bojovníky cenzurovat.

 “Jednou věcí, kterou jsme v UFC nikdy nedělali, je bránit bojovníkům sdělit jejich názory. Kdo je víc pro svobodu projevu než my? Necháme naše bojovníky říkat co chtějí. Je to úplně normální.”

“Za hranou byl souboj Khabiba s Conorem. Když jsem odcházel z jejich tiskové konference, necítil jsem se dobře. Ale co se stalo tento týden, jsem očekával. Mohl bych pro vás napsat celý scénář, co by se stalo na tiskové konferenci. Colby s Tyronem se nenávidí, o tom to je. Je to boj se vším všudy a bojovníci se vždy budou urážet. Taková je bojová hra,“ uvedl jak se věci mají prezident UFC.

Když se jej však jeden z redaktorů napřímo zeptal, jestli je UFC proti rasismu, White rázně odpověděl:

"Ano, samozřejmě! Ale no tak, nebudu tady s vámi hrát tyhle hry. Pokud je něco rasistické, tak to samozřejmě nebudeme tolerovat."

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články