Roste v UFC nová hvězda? Jihoafričan vyhrál TKO, pak učil fanoušky vyslovit své jméno

Roste v UFC nová hvězda? Jihoafričan vyhrál TKO, pak učil fanoušky vyslovit své jméno Bude Dricus du Plessis novou hvězdou UFC? | zdroj: Profimedia

Nezvyklé jméno, dobré výkony a charisma, ideální předpoklady k tomu stát se hvězdou UFC. Dricus du Plessis se tam zatím blýskl dvěma knockouty a věří, že to je teprve začátek.

Jihoafričan Dricus du Plessis (16-2) slavil před vstupem do UFC velké úspěchy v domácí organizaci EFC a také v polské KSW. V obou získal šampionské pásy, doma kraloval dokonce dvěma divizím naráz. Když poté přišla pozvánka do UFC, neváhal. V nejprestižnější světové MMA organizaci ho přivítal zkušený Brazilec Markus Perez. Dricus proti němu s trochou nadsázky připomínal ustrašené zvířátko, které do klece hodili hladovému predátorovi a ono se snaží bojovat o přežití.

MMA je ale nevyzpytatelná záležitost. Stačí jedna dobře mířená rána a z průběžného vítěze je rázem poražený. Když Plessis rozjel útok, Perez ho chtěl zastavit loktem z otočky. Kdyby trefil, radoval by se z epického vítězství KO pravděpodobně on. Jenže rozjetý Jihoafričan měl více štěstí a nejenže ho loket těsně minul, jeho levačka naopak přesně zasáhla vypínač na Perezově čelisti a bylo vymalováno.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Alpha MMA Stuff (@alpha_mma_stuff)

I do druhého zápasu dostal Dricus stylově podobného soupeře. Trevin Giles držel ruce proklatě nízko a sázel především na pohyb a práci se vzdáleností. Nutno říct, že Du Plessis místy opět působil bezradně, nakonec se tedy rozhodl vzít boj na zem, kde se pokoušel o rear-naked-choke a knee bar, z obou mu ale Američan okamžitě vyklouzl, z gilotiny ho pak zachránil závěr kola.

Ve druhém kole přitvrdil Giles v útocích, vyšlo mu především pěkné naskočené koleno do těla. Když ale o něco později rozjel svou nejlepší kombinaci a zatlačil Du Plessise na pletivo, Jihoafričan opět šokoval. Od klece se totiž odrazil a jedním dobře trefeným úderem na bradu poslal otřeseného soupeře k zemi, kde ho ihned zasypal sérií dalších úderů.

Po vítězství si postěžoval, že většina Američanů komolí jeho jméno. "Není to tak těžké, ale lidé tady s tím mají problémy. čte se to drikus du plesí, takže si to zapamatujte, bude totiž známé, hodně brzo budu v TOP 10."

O pár minut později dorazil už v obleku na tiskovku. "Jsem strašně rád, že jsem tu mohl bojovat. Myslím, že UFC muselo každému na téhle kartě věřit, že předvede dobrý výkon, protože to budou sledovat lidé po celém světě. Je to událost jako Super Bowl, která se odehraje jen jednou za čas," rozpovídal se. Sázka na něj se promotérům vyplatila, nakonec si odnesl bonus za výkon večera, který je nově 75 tisíc dolarů. Zároveň si ale postěžoval, necítí se totiž zatím být plně doceněn: "Nejsem bojovník na úvodní prelims část, dlouho jsem nebyl. Posledních 5 let jsem obhajoval a bojoval o tituly, mám mimo UFC 3 šampionské pásy. A doufám, že teď jsem ukázal, že patřím na hlavní kartu, takže tam příště budu."

V UFC má jihoafrický bojovník zatím na kontě dva skvělé knockouty. Pokud bude v podobném duchu pokračovat, může rychle stoupat vzhůru. On sám na to ale prý nespěchá a chce se v prestižní organizaci nejprve pořádně zabydlet. "Je to moje první smlouva s UFC a bojovat s velkými jmény tedy nedává moc smysl. Takže asi budu bojovat se soupeři, který jsou v žebříčku okolo mě a v příštím roce začnu stoupat nahoru do TOP 15." Ačkoliv nyní nemá zacíleno na nikoho konkrétního, připomněl, že posledně vyzýval Kevina Hollanda, tou dobou ještě ne tak známého bojovníka.

"A on pak zničehonic knockoutoval Jacareho. Tehdy v říjnu byl ještě na 20 místě v žebříčku střední váhy. Věřím, že mám ve svém arzenálu všechno k tomu, abych ho porazil, i kdybychom bojovali zítra. Ale respekt jemu, je jedním z těch válečníků, co vezmou zápas jen pár hodin předem. Teď má jméno, ale je tam v nejlepší desítce mezi žraloky, je to pro něj nebezpečné místo. Pokud bych se tam chtěl rychle dostat, tak by to šlo přes něj. Ale to říkám jen proto, že jsem s ním chtěl bojovat a viděl jsem se jako vítěz. A najednou je nahoře. To jen ukazuje kvalitu bojovníků v UFC."

Ačkoliv teprve budoucnost ukáže, zda se Du Plessis dokáže dostat do užší špičky divize, potažmo celé UFC, v rodné zemi je prý za hvězdu již nyní. "V Jižní Africe jsou teď 3 ráno, ale celá země je vzhůru a sleduje UFC, je to jako když hraje náš rugbyový tým hraje finále mistrovství světa. Je to pro naši zem velká věc, neměli jsme a ani teď nemáme v UFC moc bojovníků."

"Víte, moje země má teď dost problémů, takže je to něco pozitivního. Můžu lidi nadchnout, motivovat, inspirovat celý národ. A taky ta soudržnost. Jak jsem říkal, v Jižní Africe je spousta problémů a vidět, jak se země, která byla rozdělena tolika věcmi, sjednotí, to je pro mě naprosto úžasné. Úplně všichni mě podporovali."

Domovině hodlá být Dricus věrný i co se týče tréninku. Nebrání se sice vyjížďkám za zkušenostmi do zahraničí, svůj tým ale rozhodně měnit nehodlá. Koneckonců věří, že to může být plus. "Všude se zápasí a trénuje jinak. Rusové bojují jinak než Američani. Díky tomu, že trénuju doma, tak přináším něco unikátního, co ještě nikdo neviděl. Ten sport u nás sice nemá tak dlouhou tradici, nemáme tam zkušené wrestlery, ale máme srdce."

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články