Tiskovka před UFC 271 se nesla v přátelském duchu, Danu Whitea hecovali, aby si dal pivo z boty

Tiskovka před UFC 271 se nesla v přátelském duchu, Danu Whitea hecovali, aby si dal pivo z boty Israel Adesanya a Robert Whittaker na tiskové konferenci před UFC 271 | zdroj: Profimedia

Ticho před bouří, tak by se asi nejlépe dala popsat tiskovka k UFC 271. Bojovníci předvedli nevídaný vzájemný respekt, přestože všichni touží vyhrát, nejlépe KO.

Před velkým sobotním turnajem UFC 271 se uskutečnila tradiční tisková konference, která se nesla ve velmi pohodovém duchu, byť samozřejmě každý z ústřední čtveřice věří, že v noci ze soboty na neděli zvítězí.

Šéf nejslavnější světové MMA organizace Dana White hned na začátku poděkoval Houstonu v Texasu, který podle něj pro UFC sehrál klíčovou roli během pandemii, když tam mohli pořádat akce s účastí diváků. Připomněl také, že jeho organizace uspořádala v tamější hale Toyota center 4 z 5 nejvýdělečnějších událostí.

A pak už začaly z publika padat dotazy na jednotlivé bojovníky. Adesanya uznal Whittakerovy kvality a připomněl, že se do UFC probil skrz velkou konkurenci v show The Ultimate Fighter. O to větší zásluhy dává ale také sám sobě: "Přejel každého, dokud nenarazil na mě a já ho nezastavil. Ale poslední 3 zápasy dělal to co pořád, zlepšil se, ale vždycky byl zvíře. Jenže já jsem ještě větší zvíře."

Právě porážka z října 2019 prý podle šampiona bude hrát roli i v odvetě, potažmo i v dalších, které novozélandsko-nigerijského bojovníka pravděpodobně čekají, pokud titul obhájí. "Jakmile je porazíte, tak zůstanete v jejich hlavě. Obzvlášť způsobem jako posledně, přes to se nemůžeš jen tak přenést, chce to hodně práce. A já myslím, že ji udělal, uznal to, co jsem mu říkal."

Whittaker v průběhu tiskové konference několikrát přiznal, že souboj prohrál především ve své hlavě, cítil frustraci a nenávist. To už je ale prý minulostí. "Abych byl upřímný, tak jsem si to na něm asi jen vybíjel. Cítil jsem tlak z mnoha různých směrů a nebyl jsem šťastný kvůli mnoha různým věcem a jen jsem to směřoval k němu. Ale nechal jsem to být, jsem teď docela šťastný, velmi spokojený s celým procesem, s tím, kde teď jsem, s objemem úsilí, které jsem do toho vložil."

Dokonce to vypadalo, že si Rob tiskovou konferenci užívá a vysílal úsměvy na všechny strany. Z míry ho nevyvedlo ani zhmotněné NFT, Adesanya si totiž v podobě přívěšku na krku přinesl KO z prvního vzájemného zápasu, které se ve smyčce neustále dokola přehrávalo. „Minule mě porazil, má právo se vychloubat, kdybych ho poprvé porazil, tak bych se taky naparoval. Je to cool náhrdelník," komentoval soupeřův doplněk bez jakékoliv zášti.

A opět zopakoval, že Adesanya je skvělý bojovník. „Můžete nyní jasně vidět rozdíl úrovně mezi námi a zbytkem divize. Je tu důvod, proč je právě teď na vrcholu, je to fenomenální bojovník. Nedokázal jsem ho poprvé porazit a vynaložil jsem hodně úsilí, abych to to proti němu mohl zkusit znovu."

"Musel jsem k odvetě přistoupit se větší vážností a respektem," pokračoval australský vyzyvatel. "Sledoval jsem jeho předchozí zápasy a všechny vypadaly fenomenálně. Díval jsem se na záznam našeho duelu a viděl jsem tam věci, které jsem mohl udělat lépe, jinak.“ Strategie je prý do zápasu jasně daná, ale Whittaker si moc dobře uvědomuje, že teď už to bude mít ve svých rukách. „Můj tým udělal tu nejlepší možnou práci, aby mě vybavil sadou dovedností, které potřebuji k získání tohoto vítězství. A je to na mně, abych to provedl."

A co ho naučil první zápas s novozélandským rivalem? "Jedna z věcí, které jsem pochytil je, že je těžké ho zasáhnout," odpověděl se smíchem. Odveta mu prý dává skvělou příležitost otestovat si, jak moc se coby bojovník vyvinul. 

Israel zase očekává, že se v boji bude konečně bavit. V posledních dvou zápasech se totiž podle svých slov místy nudil, to ale podle něj s Whittakerem nehrozí, protože Australan přichází skutečně bojovat. "A každý ví, že když přijdeš bojovat, já budu bojovat!"

Jelikož takřka přesně před 3 lety bojoval Adesanya s legendárním Andersonem Silvou, zajímalo jednoho z novinářů i to, jak se v porovnání s brazilským pavoukem vidí. Izzy ale v tomto směru zřejmě zůstává nohama na zemi. „Nehoním se za čísly. Zbývá mi už asi jen pár zápasů, abych měl nejdelší dobu vládnutí. Blablabla. Ale nehoním se za tím. Pro mě je to všechno o jednom zápase, protože, pokud ten další pokazím, všechno je v prd…li a všechno půjde do koše. Takže se vždy soustředím jen na jeden zápas, právě teď je to Reaper.

Sympatické bylo také to, že i tak skvělý bojovník jakým Adesanya bezesporu je, přiznal, že občas musí svádět boj sám se sebou. Koho z nás koneckonců někdy nepotká situace, kdy se mu do něčeho moc nechce. „Podívejte, jsem jen člověk. Někdy dělám nějaké nadlidské věci, ale jsem člověk. A během tohohle přípravného kempu jsem se občas vzbudil, do zápasu zbývaly asi 4 týdny, bolelo mě tělo, byl jsem unavený. Ale ten boj, abych se dostal z postele, šel do tělocvičny a makal, porazil jsem sám sebe. Dělal jsem to teď hodněkrát a vždycky jsem sám sebe porazil, jak jen to nejlíp bylo možné. Všichni jsme bojovníci."

Respekt vládl i mezi těžkotonážníky, kteří obstarají hlavní předzápas. Jeden z tazatelů připomněl Derricku Lewisovi, že před dvěma lety tipoval, že zápas s Ilirem Latifim vyhraje kontroverzním rozhodnutím rozhodčích, kteří mu budou coby domácímu nadržovat. Rekordman v počtu rozdaných KO ale tentokrát přiznal barvu: „Jdu ho tam knockoutovat,“ aby hned vzápětí dodal, že soupeře velmi respektuje. „Jdu tam udělat tu stejnou věc, brácho!“ opáčil Tuivasa, který se těší na to, že si oba od začátku půjdou po krku.

"Je to pro mě vzrušující zápas. Buďto mu urazím hlavu já, nebo mi ji urazí on. Pro tohle bojuju a těším se, že udělám pořádnou show," popsal Australan, který se kromě výkonů v oktagonu proslavil i pozápasovými oslavami, při kterých pije pivo z bot přítomných fanoušků. Svému soupeři, který před pár dny oslavil narozeniny, i všem ostatním přítomným, dokonce nadělil botu speciálně upravenou pro pití piva.

„Já si stejně tuhle blbost do pusy dávat nebudu,“ reagoval Lewis. A pro nebyl ani Adesanya: „Moje mamka je zdravotní sestra a varovala mě, aby si do úst nedával bakterie někoho cizího. A jelikož je tady, tak je to velké ne.“

A jaká je šance, že by „shoey“ zkusil celkem rezervovaný Whittaker? „Střízlivý - nulová, ale…“ pokrčil rameny. Pokud tedy bude slavit vítězství, možná dojde i na tuhle podivnou zábavu, obzvlášť pokud se na baru potká se svým krajanem z těžké váhy.

Málem ale překvapil Dana White, který nejprve přiznal, že 'shoey' ještě nikdy nezkoušel, aby vzápětí dodal: "Ale z tohohle bych jednu udělal, jednu si z toho dám.“ Novináři se ho pak několikrát snažili vyhecovat, ale bohužel se v okolí nenašlo žádné pivo. Je však možné, že na pozápasovou tiskovku někdo nějaké donese.

Zatím si pití z boty vyzkoušeli alespoň komentátoři včetně Daniela Cormiera, Michaela Chiesy či Laury Sanko. Jak jim to šlo, můžete posoudit ve videu níže:

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články