Tráva, houbičky a ne až tak tvrdý trénink. Svéráz Rockhold se pokusí o pohádkový comeback

Tráva, houbičky a ne až tak tvrdý trénink. Svéráz Rockhold se pokusí o pohádkový comeback Luke Rockhold nevěděl po střetu s "legendární polskou sílou", kde je | zdroj: Profimedia

Luke Rockhold se na UFC 278 při svém návratu do aktivního zápasení postaví hříšníkovi Paolo Costovi. K vítězství mu mají pomoct taky „nezvyklé suplementy“.

Luke Rockhold býval šampionem střední váhy organizace Strikeforce a později se stal také králem této divize v UFC. Na trůnu se tam ale dlouho neohřál, hned při první obhajobě ho z něj sesadil Michael Bisping. Když jej poté ošklivě knockoutoval Yoel Romero a následně při pokusu prosadit se ve vyšší váze také Jan Blachowicz, vypadalo to, že je kariéra tohoto urostlého Američana na konci.

Dlouhou dobu si to myslel i sám Luke, který letos na podzim oslaví již 38. narozeniny. Jenže pak mu přestal vyhovovat styl života bez pravidelného tréninku a cíle. „Nechával jsem se trochu unést při mém odchodu do důchodu nebo jakkoliv to chcete nazývat. Hodně jsem pil a ztratil jsem ze zřetele, co skutečně chci,“ prozradil pro australský podcast Submission Radio.

Chci se ujistit, že to ve mně pořád je. Dal jsem si dlouhou pauzu mimo tenhle sport, což pro mě bylo nezbytné. Podle mě nikdo neví, co vlastně chce, dokud není každý den v tělocvičně a netrénuje, dokud nevypustí duši. Musíš bojovat zuby nehty každý den. A musíš vědět, že máš v sobě pořád ten hlad. A když jsem se do toho ponořil dost hluboko, tak jsem to našel. Jsem tady a jsem připravený,“ rozvedl dále své důvody pro návrat do klece v rozhovoru s Helen Yee.

Plánovaný comeback na podzim minulého roku mu ještě nevyšel kvůli zranění, i když už měl podle všeho domluvený zápas se Seanem Stricklandem. Velmi brzy si ale našel „náhradní“ cíl v podobě Paola Costy, kterého začal vyzývat přes sociální sítě a v rozhovorech, nelíbila se mu totiž jeho neprofesionalita při dělání váhy. Zápas mezi těmito dvěma osobnostmi, které pojí velmi neortodoxní sebeprezentace, se pak skutečně domluvil a měl proběhnout už na UFC 277. Z nezveřejněných důvodů ale došlo k jeho odložení až na další číslovaný turnaj, jenž se odehraje tuto neděli v Salt Lake City a zmíněný souboj zde bude sloužit jako hlavní předzápas titulové bitvy mezi Usmanem a Edwardsem.

Tedy doufejme, že k němu skutečně dojde, protože při posledním vystoupení se Costa s váhou příliš nepáral a jeho zápas s Vettorim musel nakonec proběhnout oficiálně namísto do 84 kg ve váze do 93 kilogramů. Rockhold přitom už na jaře prohlašoval, že bude trvat na přesném dodržení váhového limitu, bez čehož nebude ochotný proti Brazilcovi nastoupit. V interview se Schmoem už ale tak striktní nebyl:

Musí se aspoň trochu snažit, udělat alespoň 190 liber (5 liber nad limitem pro střední váhu). Ale musel bych to vědět dopředu. Hodně lidí, co nesplní váhu, to děla schválně, protože se bojí a snaží se zajistit si výhodu, třeba Yoel Romero. Ale UFC by mělo průběžně monitorovat jeho váhu a co jsem slyšel, tak by mělo být vše na dobré cestě.“ Uvidíme tedy, jestli udělal Costa nějaké změny ve své životosprávě a na oficiální vážení se dostaví se správnou hmotností.

Kdo rozhodně obměnu v životosprávě udělal je právě Luke Rockhold. Nadměrné pití sice omezil, ale našel si náhradu, která mu navíc prý pomáhá při tréninku. „Poslední dobou při trénování kouřím trávu. Užívám marihuanu k tomu, abych se izoloval a neměl pak potřebu ani chuť jít někam ven a dělat jiné věci. Izoluje mě to a můžu se díky tomu naprosto soustředit na můj cíl a mít na něj jasně orientovanou mysl.“

Ke kouření marihuany, což dělá v poslední době poměrně hodně bojovníků – například bratři Diazovi nebo Sean O’Malley, ale přidal i o něco kontroverznější substanci – lysohlávky. „Pak jsem zkusil nějaké houbičky a to ještě zvýšilo moji koncentraci. Takže je to super, trávu na soustředění v tréninku a pak houbičky, abych si zkvalitnil myšlenkové pochody.“

Beru houby tak čtyřikrát týdně. Nevím. Každý den? Nevím. Beru je, když běhám. Beru je po tréninku. Užívám je pro vytrvalostní trénink. Tak to dělám. Potom dokážeš skutečně zanalyzovat, zpracovat, co děláš, a dá ti to úplně jinou perspektivu na tvůj trénink,“ dodal poté pro Submission Radio v rozhovoru, v němž si pochutnával na pořádném jointu, takže je třeba brát jeho dikci shovívavěji než obvykle.

Jestli se nezvyklé tréninkové metody vyplatí a Luke dokáže Costu v neděli porazit, bude se jednat o skoro zázračný comeback. Zvláště, když v případě výhry je velmi pravděpodobné, že dostane další titulovou příležitost a mohl by tak získat nazpět pás, o který přišel před dlouhými šesti lety.

K takové pohádce je ale ještě dost daleko a všechno, co Rockhold říká, nemusí být úplně přesné. Například jeho dávný rival Michael Bisping přišel s informacemi od Lukova trenéra Jasona Parilla, které naznačují, že všechno není až tak růžové:

Trénuje, ale má lepší dny a pak taky horší dny. Nedává do toho vždycky všechno. Jedna z věcí, kterou Jason říká, je, že vypadá v některých aspektech dobře, ale příliš moc nespáruje. Spárování je klíč, myslím, že Rockhold potřebuje spárovat. Myslím, že potřebuje vymést pár pavučin.“

Uvidíme tedy jak bude bývalý šampion při svém návratu do klece po třech letech vypadat. Zápas by měl proběhnout jako předposlední na víkendovém UFC 278, což by mělo u nás vyjít zhruba na 5:30 v neděli ráno.

Zdroje:  YouTube Submission Radio , The Schmo , YouTube Helen Yee Sports , BT Sport

Nejnovější články