UFC otřásá skandál se sázkařským podvodem. Vyhodilo podezřelého bojovníka a na jeho trenéra uvalilo “klatbu”

UFC otřásá skandál se sázkařským podvodem. Vyhodilo podezřelého bojovníka a na jeho trenéra uvalilo “klatbu” James Krause je zapletený do sázkařského skandálu a UFC s ním nechce mít nic společného. | zdroj: Getty Images

Největší MMA organizace se vypořádává s velkým průšvihem v podobě sázkařského podvodu a všem bojovníkům poslala rázný vzkaz.

Organizací UFC právě teď otřásá velký skandál ohledně sázkového podvodu. A vypadá to, že hlavní roli v něm hraje dříve respektovaný bojovník a nyní trenér James Krause.

O co jde? Pátého listopadu se spolu na turnaji UFC střetli čínský bojovník Shayilan Neuerdanbieke a americký bijec Darrick Minner, Krausův svěřenec. Oba nepříliš známí zápasníci se ale s blížícím se termínem souboje stávali více a více slavnějšími, a to především mezi sázkaři. Těsně před zápasem totiž velké množství sázkařů vsadilo na vítězství čínského bojovníka, a to hned v prvním kole. Další velké množství sázek putovalo na výsledek, že zápas bude trvat méně než 2 a půl kola.

Toho si sázkové kanceláře samozřejmě všimly a bedlivě sledovaly, co se bude v zápase dít. Podezření, že tady něco nehraje ale po konci souboje jenom zesílilo.

Minner začal zápas agresivně a nakopl soupeře do břicha. Ihned poté se ale s bolestivou grimasou chytil za nohu. Bylo jasné, a všimli si toho i komentátoři, že s ní nebude něco v pořádku. Každý jiný bojovník (možná kromě Tonyho Fergusona) by tedy přestal touto nohou kopat a snažil se ji chránit a využít k vítězství jiných zbraní, pokud by to bylo možné. Ne však Minner, který ihned poté nakopl Shayilana zraněnou nohou ještě jednou. Číňan však útok přebral, trefil Minnera tvrdým kolenem, dostal jej na zem a tam jej začal mlátit, čímž si vynutil ukončení.

Zpětně se ukázalo, že Minner šel do zápasu se zraněným kolenem. To samozřejmě není nic neobvyklého, ale jeho kopy zraněnou nohou spolu s enormními sázkami na jeho prohru v prvním kole, už vyvolávají určitá podezření.

Nabízí se tak teorie, že Minner, který si byl vědom, že se zraněným kolenem nemá šanci vyhrát, zápas neodvolal a řekl si, že z nepříznivé situace přece jen něco vytěží a schválně padne v prvním kole. To možná řekl i svým kamarádům a příbuzným, jenže tato informace se rychle šířila a na prohru Minnera se začalo nezřízeně sázet.

Trenérovi Krausemu navíc vůbec nepomohlo, že ještě před pár měsíci v podcastu The MMA Hour prohlásil, že si sázením na zápasy vydělává mnohem víc než prací trenéra:

“Vsázím na všechny turnaje na skoro všechny zápasy. Mám kanál na Discordu, asi 2000 členů a drtíme to tam. Minulý týden jsme to úplně zničili. Přebírám účty lidí a vsázím za ně a vedu si hodně dobře. Vydělávám více peněz sázením na MMA než čímkoliv jiným,” přiznal Krause, který teď tohoto rozhovoru musí určitě litovat

“Trénováním nevydělávám skoro nic. Vůbec nic,” pokračoval. “Když mluvíme o tom, kolik to zabere času, tak pokud jedu pryč od středy do neděle a vydělám 10 procent z jednoho bojovníka… a to nemluvíme o Brandonu Morenovi (ex-šampion muší váhy), většina mých kluků začíná a vydělávají 12/12 (12 tisíc dolarů za zápas a 12 tisíc za vítězství) nebo 14/14. Někteří z nich vydělávají kolem 20 tisíc, ale i tak, dostanete 10 procent z 20 tisíc dolarů, to máte 2 tisíce a to jsem na cestách od středy do neděle.”

Celá kauza vrhá na UFC dost špatné světlo a v reakci na možnou manipulaci s výsledky zápasů dokonce provincie Alberta a Ontario v Kanadě zakázaly sázky na UFC. Největší MMA organizace na světě určitě nechce, aby tato kauza dál rostla a tak ostře zareagovala. Bojovníci UFC a jejich trenéři nedávno od UFC obdrželi dopis, ve kterém se jim zakázalo vsázet na jakékoliv UFC zápasy. Darrick Minner dostal padáka a organizace ohlásila, že jakýkoliv další bojovník, který bude trénovat pod Krausem, si v UFC nezabojuje.

Jamesi Krausemu a jeho svěřenci Darrickovi Minnerovi se tak celá situace dost vymkla z rukou a hlavně Krauseho pověst výborného trenéra a solidního bojovníka tak utrpěla velký šrám. Krause vzal v minulosti několikrát zápas doslova na poslední chvíli, kdy na turnaj přijel jako trenér a zaskočil za zraněného zápasníka, čímž si získal respekt nejen fanoušků ale i vedení UFC. To je teď však pravděpodobně nenávratně pryč.

Zdroje:  espn.com , Barstoolsports.com

Nejnovější články