Rozhodčí měl v zápase střet zájmů. James Krause se chce odvolat proti rozhodnutí

Rozhodčí měl v zápase střet zájmů. James Krause se chce odvolat proti rozhodnutí zdroj: Profimedia

Vypadá to, že nestandardní rozhodování jednoho ze soudců na UFC 247 bude mít ještě dohru.

Zápas mezi Trevinem Gilesem a Jamesem Krausem na UFC 247 má další pokračování. Nejdříve Gilesovi chyběl soupeř, a tak se do akce na poslední chvíli přihlásil James Kraus. A to 18 hodin před zápasem, a i přesto, že byl na akci původně jen jako kouč a že šel zápasit o váhu výš, než v jaké normálně bojuje (podrobnosti v našem článku tady).

Oba borci předvedli skvělý zápas, který si získal ocenění zápasu večera a kdy dle rozhodčích vyhrál těsně na split decision Giles (podrobnosti tady).

Zápas to byl opravdu těsný, kdy první kolo jasně dominoval James Krause, který svému soupeři sebral záda a skoro celé kolo se mu snažil nasadit škrcení, což Krause úspěšně ubránil. Druhé kolo bylo pro změnu naprosto v režii Gilese, který svého soupeře demoloval svými tvrdými údery na zemi. A třetí kolo bylo hodně těsné, ale aktivnější byl James Krause, který zasadil Gilesovi více signifikantních úderů - 29 oproti 22. Na detailní bodování rozhodčích se můžete podívat zde.

Krause vs Giles zdroj: Profimedia

Problém nastal, když vyplynulo, že jeden ze sudích, konkrétně Joe Soliz, rozhodl, že první kolo Krause prohrál i přesto, že celé kolo svého soupeře kontroloval a ohrožoval jej škrcením a v podstatě nepustil svého soupeře k žádné akci a objektivně nebylo možné, aby Giles toto kolo vyhrál. To samozřejmě Krause trochu naštvalo, ale byl s tím smířený a hodlal tuto kapitolu uzavřít.

Jenže nedávno se zjistilo, že rozhodčí Joe Soliz získal v roce 2008 černý pás v BJJ od Erica Williamse, který je shodou okolností trenér Krauseova soupeře Trevina Gilese a s celým klubem má velice dobré vztahy. To už samozřejmě Jamese Krausea nenechalo chladným a oznámil, že se proti rozhodnutí, které mu prohrálo zápas odvolá.

Na svém instagramu Krause napsal:

„Jestli tohle není ta nejvíc frustrující věc na světě, tak už nevím co… jak je možné, že tohle není střet zájmu? Trénoval přes 10 let ve stejném gymu a dostal černý pás od kouče mého soupeře.

Nejsem naštvaný, že jsem prohrál ten zápas, bylo to těsné. První kolo bylo moje, druhé jeho a třetí mohlo jít na jakoukoliv stranu. Ale třetí kolo mi dali 2 rozhodčí ze 3. Šlo právě o první kolo v zápase, které podle nich vyhrál on. Po mém takedownu a skoro 4 minutách, co jsem mu visel na zádech, nemluvě o tom, že jsem ho skoro utáhl na rear naked choke, nechápu, jak by mohli dát to kolo jemu.

Je mi jasné, že texaská atletická komise neudělá nic, nikdy to nedělají, ale doufám, že UFC a Dana White a státní komise se sejdou a udělají rozhodování na míru přímo pro náš sport, ne jen pro box. A doufám, že rozhodčí budou zodovídat za svá rozhodnutí. Tohle je ostuda našeho sportu. Nejen mého zápasu, ale ten rozhodčí prokázal nekompetenci i v několika dalších případech.

Jsem frustrovaný to vůbec číst… a nezapomeňtě, ztratil jsem polovinu výplaty kvůli tomuhle týpkovi.“

Joe Soliz jakýkoliv střet zájmů popírá a dodává, že s klubem už dlouho nemá nic společného:

„Dostal jsem svůj černý pás v roce 2008, od Erica Williamse z klubu Elite MMA. Odešel jsem z klubu v roce 2010 a dostal první, druhý a třetí dan od Octavia Coutoa. Nebyl jsem v kontaktu nebo v jiném spojení s Elite MMA přes 8 let,“ brání se Soliz.

Jasné je, že první kolo ohodnotil Soliz špatně. Proč to tak udělal, jestli ze známosti nebo z neznalosti samotného MMA je už teď těžké hodnotit. Zvláštní však je, že mnohem vyrovnanější třetí kolo, přiřkl Soliz Krauseovi. Těžko říct, jestli má v odvolání Krause nějakou šanci, ale jeho frustrace se dá docela pochopit. Ne nadarmo se říká, že bojovník by neměl nechávat výsledek zápasu na rozhodčích.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články