UFC 247 má svého hrdinu. James Krause prohrál, ale získal si pořádný respekt

UFC 247 má svého hrdinu. James Krause prohrál, ale získal si pořádný respekt zdroj: Profimedia

Trenér, který zaskočil do zápasu na poslední chvíli, předvedl skvělý zápas a získal si spoustu nových fanoušků.

James Krause, který měl na UFC 247 původně pouze koučovat svého svěřence, zaskočil do zápasu na poslední chvíli, proti domácímu Trevinu Gilesovi (blíže o tom informujeme v našem článku). Ačkoliv za sebou Krause neměl žádný přípravný kemp a celou svoji kariéru bojoval v lehké nebo welterové divizi, předvedl skvělý výkon.

Už v prvním kole byla vidět silová převaha Gilese a bylo jasné, že v postoji to Krause, který je specialista na boj na zemi, nebude mít lehké. Giles zasadil Krauseovi pár úderů, ale tomu se hned v úvodu prvního kola povedlo Gilese dostat do jeho světa hlubokých vod BJJ, když jej strhl na zem a dostal se mu na záda, odkud mu neustále hrozil škrcením. V této pozici strávili oba bojovníci skoro celé první kolo a několikrát už to vypadalo, že se Jamesi Krauseovi podaří svého protivníka uškrtit, ale chvilku před koncem kola se Giles dokázal ze sevření vymanit a ještě stihl dát Krauseovi několik úderů.

Druhé kolo bylo naprosto v režii Gilese, který dostal Krause na zem a už jej odtamtud nepustil. Neustále jej z guardu zasypával tvrdými údery a i tak dobrý grappler jako je Krause neměl šanci cokoliv vymyslet a bylo vidět, že mu tvrdé rány Gilese nechutnají. Naopak, ke konci kola se Gilese dostal Krausovi na záda a chytil jej pevně pod krkem. Krause však od odplácání zachránilo pravděpodobně pouze konec kola.

Ve třetím kole už byli oba borci pořádně unavení a na jejich pohybu to šlo znát. Dávno byla pryč Gilesova síla v úderech. Krause sebral všechny síly co mu zbývaly a začal se s Gilesem rvát v postoji. Strhla se skvělá bitva, kde měl lehce navrch Krause, který sice taky už neměl v úderech moc velkou sílu, ale byl aktivnější a pořád se snažil Gilese trefovat. Ten mu odpovídal svými údery a bylo vidět, že oba borci do toho dávají úplně všechno.

Nakonec o výsledku museli rozhodnout bodoví rozhodčí, kteří ten večer předváděli naprostý chaos v rozhodování. Na split decision tak vyhrál Giles, který však suverénně vyhrál pouze jedno kolo. Naprosto nepochopitelné bylo rozhodnutí jednoho arbitra, který dal první kolo Gilesovi, i když jej skoro celé strávil na zemi pod kontrolou Krause (nakonec vyplynulo, že je to stejný rozhodčí, který viděl utkání Jonese a Reyese v poměru 4-1 pro Jonese, což je další zřejmý nesmysl). Dokonce i podle fanouškovského bodování na serveru mmadecisions.com měl vyhrát Krause, což však nemění nic na tom, že oficiálně zápas prohrál.

Svého rozhodnutí vzít zápas na poslední chvíli ale James Krause nelituje. Svým přístupem si získal respekt spousty nových fanoušků i zápasníků a navíc souboj mezi oběma borci ocenil šéf UFC Dana White bonusem 50 tisíci dolarů za zápas večera a celkově si tak Krause nečekaně vydělal 92 tisíc dolarů (více než 2 miliony korun). White mu ale také řekl, ať to příště raději nedělá:

„Byl pořádně naštvaný. Cítil, že ten zápas mohl vyhrát,“ řekl Dana White. „Řekl jsem mu, ‘Víš co, je to jedno. Jsi fakt skvělý borec. Mám k tobě pořádný respekt za to, že jsi tady šel jen koučovat a nakonec jsi vzal ten zápas o váhovou kategorii výše, bez tréninku. Ale už to raději nedělej‘“, řekl Dana White.

Sám Krause si asi radu svého šéfa k srdci nevezme, protože po zápase napsal na svůj Instagram:

„Riskl jsem to a nepodařilo se to. Prohrál jsem na split decision proti tvrdému týpkovi, o jednu váhovou kategorii výš, v zápase, který jsem vzal 18 hodin předtím. Věděl jsem, do čeho jdu a udělal bych to znova. Kdo nic neriskuje, nic nevyhraje.“

Zdroje:  Bloody Elbow

Nejnovější články