"Varoval jsem svůj tým, že to bude válka, půjdu pořád dopředu," prohlašuje Oliveira před bitvou s Gaethjem

"Varoval jsem svůj tým, že to bude válka, půjdu pořád dopředu," prohlašuje Oliveira před bitvou s Gaethjem Charles Oliveira se postaral o neskutečný zvrat. V prvním kole nebyl daleko od ukončení, ale na začátku druhého Chandlera knockoutoval. | zdroj: Profimedia

Očekávaný zápas o titul lehké váhy UFC se nezadržitelně blíží a šampion Charles Oliveira slibuje, že se rozhodně máme na co těšit.

Zatímco někteří jedinci se pro boj snad narodili, aktuálnímu šampionovi lehké váhy UFC Charlesu Oliveirovi sudičky vlohy pro sport do vínku rozhodně nedaly. V dětství trpěl revmatoidní artritidou, strávil spoustu času v nemocnici a lékaři mu předvídali, že nebude chodit. Naštěstí se ale spletli a ve 12 letech Charlese kamarádi zlákali na trénink brazilského jiu-jitsu, první zápas měl už po měsíci tréninku.

Z prvotřídních schopností v boji na zemi těží i v MMA. Po jednom vyhraném amatérském zápase rovnou přestoupil mezi profesionály, kde zažil iniciační rituál v podobě 8členné pyramidy. Všechny 3 zápasy nakonec vyhrál před limitem. V podobně zběsilém tempu pokračoval i nadále a o necelé 2 roky měl už bilanci 12-0, která mu vynesla pozvánku do UFC.

Dva úvodní zápasy v nejslavnější organizaci vyhrál, pak ale přišel zvrat, když ho překvapivě na knee bar utáhl Jim Miller. Následovalo smolnější období, kdy porážky rychle přibývaly. V létě 2018 ale jako by Charles chytil druhý dech a vystoupal až na vrchol lehké váhy. Momentálně má 10 výher v řadě a dávno už není tím mladíkem, kterému mnozí vytýkali nedostatečně bojovné srdce. S úspěchy a ziskem titulu brazilskému sympaťákovi narostlo i sebevědomí.

"Dneska si myslím, že jsem o stupeň výš nad zbytkem lehké váhy. Mentálně, fyzicky i spirituálně. Už nejsem nervózní. Kdysi, když jsme domluvili zápas, tak jsem byl vystresovaný. Říkal jsem si, wau, ten chlap je tohle a tamto. Dnes přestanu a přemýšlím, analyzuji," přiblížil současné rozpoložení v jednom z rozhovorů. 

Mnozí tvrdí, že nadcházející soupeř Justin Gaethje by pro Oliveiru mohl být stylisticky nejhorší možný protivník, který ho svým agresivním stylem přejede hned v úvodu zápasu. Šampion to ale vidí trochu jinak.

"Je to skvělý bojovník, je tu už dlouho, bojoval s velkými jmény… Ano, ale když vezmeme poslední zápasy, například Michaela Chandlera, se kterým jsem též bojoval. 

Chandler mě sestřelil, sestřelil i Justina. V prvním kole rozpoutali válku. Ale já jsem Chandlera knockoutoval levačkou a Justin ho za tři kola knockoutovat nedokázal. Tak kdo má opravdu tvrdé údery? Nevíme, dozvíme se to, až budeme zápasit.

Dustin Poirier Justina také knockoutoval. Já a Dustin jsme se v prvním kole navzájem zabili. Dostal jsem jen jeden knockdown, jinak jsem uklouzl a rychle jsem zase vstal." 

Zvedák, hák a tvrdé kopy do lýtek, to je podle šampiona vše, čím je Gaethje nebezpečný. "Co se týče mě, já mám kolena, lokty. V zápase používám různé věci. Naskočené koleno, front kick, pokud to vezmu na zem, tak ho tam trefím lokty a tak dál. Bude to skvělý zápas, ale pás zůstane v Brazílii."

Pokud dojde na grappling, měl by Brazilec dominovat. On sám ale věří, že se Američanovi vyrovná i v postoji. "Varoval jsem svůj tým, že v prvním kole to bude válka. Půjdu pořád dopředu," láká na hlavní zápas víkendového UFC 274 a soudě podle jeho posledních výkonů to pravděpodobně myslí vážně. "Už nejsem jiu-jitsu specialista, jsem MMA bojovník. V postoji si to rozdám s kýmkoliv, na zemi se poměřím s každým, s kýmkoliv i zawrestluju. Předtím lidé pořád říkali, že to musím vzít na zem, abych vyhrál. Dnes už ne, dokážu knockoutovat kohokoliv. Opravdu věřím v sílu svých úderů."

V klidu šampiona nechává i soupeřovo předzápasové rýpání. "Pokud vezmete všechny posledních pár chlapů, co se mě snažili porazit, tak všichni zkoušeli něco říkat. Chandler řekl, že mě porazí mentálně, protože jsem týpek, co v zápase couvá a když dostane, tak se vzdá. Každý pak viděl první kolo, tu válku, ve které jsem ho knockoutoval. 

Na Dustina nemůžu říct nic, ten je opravdu uctivý. Řekl, že to bude válka a byla.

A teď Justin říká spoustu blbostí. Myslím, že se jen snaží vyhrát psychologickou bitvu. Ale na mě to nijak nepůsobí. Naučil jsem se, že máme dvě uši, abychom poslouchali, ale také, abychom to jen nechali projít. Musíme filtrovat to, co je pro nás dobré, abychom rostli a vyvíjeli se."

Jak už bylo řečeno, Oliveira pochází z velmi chudých poměrů a nijak nezastírá, že motivací pro obhajoby jsou pro něj i peníze. Jako šampion si totiž vydělá podle svých slov desetkrát víc než coby řadový bojovník. V lehké váze by podle jednoho z rozhovorů chtěl vydržet ještě tak rok až dva, pak bude na pořadu dne přesun do vyšší váhové kategorie. Hubnout by do welteru (77,1 kg) koneckonců musel už teď. "Když mám volno, jím jako blázen a pořád chodím do matčina domu, tak mám 82 kg."

Klíčem k úspěchům podle něj bude dobře nastavená mysl a radost z bojových úspěchů, zda mu pomůže zdolat i nebezpečného Gaethjeho, uvidíme v neděli v brzkých ranních hodinách. Na startovce je také souboj o titul ženské slámové váhy mezi Rose Namajunas a Carlou Esparzou, hodně zajímavý bude také střet Tonyho Fergusona s Michaelem Chandlerem a po nezvykle dlouhé pauze uvidíme zpátky v oktagonu také Donalda "Cowboye" Cerroneho. Hlavní část programu začne v neděli ve 4:00 ráno našeho času.

Zdroje:  MMA Clips Brasil

Nejnovější články