Vrchol bolesti. Blackshear ukončil zápas nechvalně proslulým twisterem

Vrchol bolesti. Blackshear ukončil zápas nechvalně proslulým twisterem Da'Mon Blackshear nasadil Josi Jonesovi hodně nezvyklý twister. | zdroj: Getty Images

Da'mon Blackshear předvedl jako teprve třetí bojovník v historii UFC hodně nepříjemnou submisi zvanou twister a soupeře ukončil již v prvním kole.

Nečíslovaný menší turnaj UFC on ESPN 51 sice na své startovce nenabídl ta nejznámější jména, ale o rychlá a brutální ukončení i tak nebyla nouze. Jedno z nejdrsnějších předvedl už na předkartě americký bojovník bantamové váhy Da’Mon Blackshear, na němž nebylo vůbec poznat, že přijal víkendový zápas na poslední chvíli jako náhradník. Svému krajanovi Josi Johnsonovi přichystal v nejslavnější organizaci na světě hodně nepříjemný debut. 

Bojovníci v první minutě předvedli celkem slušnou přestřelku, které ale Blackshear velice brzy udělal přítrž, když ukázkovým takedownem přenesl zápas na zem, kde začal naprosto dominovat. Jeho převaha vygradovala těsně před koncem čtvrté minuty úvodního kola. To Da’Mon donutil Johnsona odklepat jednou z nejnepříjemnějších submisí, jakou jde v MMA použít.

Tato technika vycházející z brazilského jiu-jitsu (BJJ) se nazývá twister. Její provedení vyžaduje, abyste protivníkovi ovládli nohama spodní část těla a paží začali otáčet jeho hlavou a krkem do opačného směru. Tím silně zapůsobíte na jeho pánev, ramena, hruď a páteř a způsobíte mu opravdu veliké bolesti. Právě kvůli své nebezpečnosti byla tato submise na soutěžích mezinárodní BJJ federace zakázána, některé jiné soutěže ji ale dovolují a povolena je i ve smíšených bojových uměních.

Teorie zní sice poměrně jednoduše, ale v praxi se jedná o velice složitý chvat. V samotné historii UFC je Blackshear po „Korejské zombie“ Chan Sung Jungovi (2011) a Bryci Mitchellovi (2019) teprve třetím bojovníkem, kterému se povedlo twister úspěšně dokončit.

„Cítím se naprosto úžasně,“ řekl šťastný Blackshear v pozápasovém rozhovoru. „Věřil jsem, že na tohle jednou dojde. Bylo to hodně o detailech. Jakmile jsem se dostal do té správné pozice, tak jsem si řekl, že bych ho mohl trošku pokroutit. A když už jsem dostal svojí paži okolo jeho krku, tak jsem věděl, že je hotovo.“

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články