Všichni mě odrazují od toho, abych se s ním pouštěl do výměn v postoji. Gamrot se chystá na „ďábla“ Fizieva

Všichni mě odrazují od toho, abych se s ním pouštěl do výměn v postoji. Gamrot se chystá na „ďábla“ Fizieva Mateusz Gamrot | zdroj: Profimedia

V hlavním zápase víkendového turnaje UFC se utká polská jednička lehké váhy Mateusz Gamrot s nebezpečným postojářem Rafaelem Fizievem.

Oba zástupci takzvané nové generace bojovníků lehké váhy v UFC, Mateusz Gamrot i Rafael Fiziev, ve svých předešlých pokusech prodrat se na špici divize neuspěli. Gamrot tvrdě narazil na Beneila Dariushe a Fiziev možná ještě tvrději na Justina Gaethjeho. Ukázalo se tedy, že na střídání stráží ještě nenastal úplně čas a o průlom do první pětky žebříčku se tak oba válečníci budou muset tuto sobotu pobít mezi sebou. A čekat by nás měl hodně zajímavý zápas dvou stylisticky velmi odlišných bojovníků.

„Kdybych ho nějak měl charakterizovat, tak je to jednodimenzionální zápasník, bojuje pouze v postoji a může tě ohrozit jenom tam,“ řekl ke svému nadcházejícímu protivníkovi Mateusz v rozhovoru pro TVP Sport. „Já naopak jsem komplexní bojovník, zápasím už dost dlouho, v každém zápase jsou proti mně skvělí postojáři, s různými přednostmi. Ale moji největší zbraní je wrestling a grappling. 12 let jsem vyhrával silně obsazené turnaje v Polsku i v celé Evropě, takže tam vidím svou největší šanci.“

Kyrgyzský rodák Fiziev, jenž v posledních letech reprezentuje Ázerbájdžán, má pověst virtuózního postojáře se základem v Muay Thai. Ostatně sám žije a trénuje převážně v thajském Phuketu. Sám Gamrot tak tuší, že s takovou úrovní strikingu se v UFC ještě nesetkal:

„Myslím, že je to nejlepší postojář v UFC, s kterým budu bojovat. Hodně lidí je okouzleno jeho stylem, technikou i přístupem. Ale není to až takový hrozivý ďábel, protože ve chvíli kdy si ho načteš, tak vidíš jeho rutiny, co opakuje, jeho oblíbené techniky, a na ty jsem se připravoval, takže jsem přesvědčený, že jsem udělal všechno, co jsem mohl, abych se zodpovědně připravil do tohohle zápasu.“

Před svým posledním vystoupením, kde se tento 32letý Polák utkal s Jalinem Turnerem, vyhlašoval Gamrot záměr zkusit si hlavně boj v postoji a zjistit, jak na tom vlastně je v tomto aspektu boje. Tentokrát ale podobný experiment spíše neplánuje, hlavně kvůli důležitosti zápasu s ohledem na ranking. Jako dobrý nápad to nevidí ani jeho tréninkoví parťáci:

„Připravoval jsem se v Polsku i v USA a všichni mě odrazují, abych se s ním měřil v postoji, protože je skutečně velmi nebezpečný, většinu soupeřů knockoutuje a zápas by tak pro mě mohl skončit hodně rychle. Ale mám připravené nějaké věci i na možnost války v postoji, na možných pět kol, ale nebudu nic skrývat, moje nejsilnější stránka je grappling a na ten se chci nejvíce soustředit.“

Uvidíme tedy, jak se Fiziev popasuje hlavně s oblíbenou technikou strhu za jednu nohu. Zatím se „Ataman“ ve své kariéře nemusel popasovat s tak úporným grapplerem, jakým je Gamrot. Sám k tomu říká, že to bere jako zkoušku svých schopností s ohledem na možné budoucí střetnutí s šampionem Islamem Makhachevem, který je také prioritně zemař.

Zajímavým aspektem bude také fyzická připravenost, Fiziev má za sebou pouze jeden pětikolový zápas, když v loňském roce porazil Rafaela dos Anjosem v páté rundě. V posledním zápasu s Gaethjem ale vypadal velmi unaveně už ve třetí pětiminutovce, i když je třeba říct, že k tomu notně přispělo poškození, které musel od Američana absorbovat. Gamrot má s těmito dlouhými zápasy mnohem větší zkušenost a pokud dojde fight do tzv. šampionských kol, může to být výhoda pro Poláka.

Problémem pro Gamrota ale může být absence jeho hlavního trenéra Mika Browna, který bude v pátek přítomen na turnaji Bellatoru v Irsku:

„Věděl jsem to ještě před příletem do Států, už tehdy mi to řekl, že tam se mnou nebude moci být. Je to těžké, bojuje Johnny Eblen, ale taky Sabah, jeho další svěřenec. Ten turnaj je v pátek a oni jsou stálými bojovníky v gymu a mají k němu blíže, to je bez řečí, takže to byla jasná věc, že poletí tam,“ řekl k této situaci otevřeně Gamrot. V rohu mu tak budou stát pouze jeho parťáci a blízcí kamarádi, kteří jsou zároveň předními bojovníky polské organizace KSW.

„Takže tam bude se mnou Lukasz Rajewski a Borys Mankowski, my tři půjdeme do klece. Očekávám od nich silnou podporu, jsme jedním týmem a nikoho víc teď nepotřebuju, aby mi tam pomáhal. Přiletěla taky parta z Polska, co mi bude fandit v hledišti. Bude tu taky Joanna Jedrzejczyk, která bude taky hodně blízko oktagonu, takže ta podpora bude přece jen silná,“ dokončil Polák bez obav z případných problémů.

Přes odlišný styl boje je zatím kariéra obou protivníků v UFC takřka podobná. Oba prohráli hned svůj první zápas v této největší světové organizace, aby si pak následně dlouhou sérií výher vydobyli šanci dostat se do užší špičky proti zkušenějšímu veteránovi. V této přiležitosti ale ani jeden neuspěl. V neděli nad ránem našeho času se jejich cesty poprvé výrazně rozejdou.

Zápas GamrotaFizievem bude vyvrcholením víkendového turnaje v centrále UFC Apexu a měl by začít v neděli zhruba ve tři ráno našeho času. Odměnou pro vítěze by měl být vstup mezi první pětku v divizi lehké váhy a následně zařazení mezi potenciální vyzyvatele o titul.

Zdroje:  Twitter , TVP Sport

Nejnovější články