Výjimečná MMA trilogie je tu. Šampion má k soupeři respekt, je ale připraven ho znovu oddělat před limitem

Výjimečná MMA trilogie je tu. Šampion má k soupeři respekt, je ale připraven ho znovu oddělat před limitem Dojatý Moreno oslavuje se svým rivalem zisk svého prvního šampionského pásu. | zdroj: Profimedia

Vzájemné zápasy těchto dvou bojovníků muší váhy patří k tomu nejlepšímu, co je v UFC k vidění. Není tedy divu, že se jdou porvat už potřetí v řadě a mexický šampion je odhodlaný ukázat, že on je tím lepším.

Mexický bojovník Brandon Moreno to ze začátku neměl v UFC vůbec jednoduché a v roce 2018 mu po dvou prohrách nebyla dokonce prodloužena smlouva. V tomto období si tak odskočil do menší organizace LFA, kde hned v prvním duelu po parádním TKO v úvodním kole získal svůj premiérový šampionský pás. 

Díky tomu si znovu získal pozornost UFC, kam se na druhý pokus v září 2019 přivalil jako velká voda a během následujících patnácti měsíců posbíral hned čtyři vítězství a jednu remízu. Proto také už v prosinci 2020 stanul poprvé proti tehdejšímu držiteli titulu Deivesonovi Figueiredovi, se kterým předvedl neskutečnou pětikolovou bitvu, jež zvedala diváky ze sedaček. Nad Brazilcem ale tehdy vyzrát nedokázal a musel se spokojit s nerozhodným výsledkem.

I tak si ale Moreno díky tomuto verdiktu bodových sudí a skvělému výkonu vysloužil okamžitou odvetu, k níž došlo vloni v červnu. Do té navíc nastoupil ještě lépe připravený a vše vygradovalo ve třetím kole, ve kterém obtočil Figueiredovi paži kolem krku a rear-naked chokem ho donutil odklepat. Brandon se v tu chvíli stal historicky prvním mexickým šampionem UFC.

Figueiredo se však s touto porážkou nechtěl smířit a ihned po duelu začal požadovat další odvetu, čemuž se nový král nebránil. Tento víkend se tak na turnaji UFC 270 dočkáme dokončení první UFC trilogie, v níž zápasy proběhly hned za sebou, a Moreno hlásí, že je připraven během své první obhajoby uchránit svoji nejcennější trofej jakýmkoliv způsobem.

„Mám pocit, že největší schopností Figueireda je, že je velký a umí posílat tvrdé údery, takže z něj jde docela strach,“ prohlásil Moreno na středeční tiskové konferenci. „Všechny své soupeře se snaží v kleci zastrašit. Očekávám stejně divokého bojovníka, který ale bude o něco chytřejší. Já se ho však nebojím a chci především obhájit pás. Pokud ho budu muset znovu zabít, tak to udělám.“

Přes tato silná slova ale nakonec Moreno prozradil, že se sice s Figueiredem v minulých měsících pustil do několika ostřejších slovních přestřelek, ale zároveň prý k brazilskému rivalovi chová velikou úctu a na další společný souboj se hodně těší. Zmínil také, že nehledě na výsledek se tato trilogie zapíše do dějin UFC, protože ani jeden z bojovníků neměl během jejího průběhu jiného soupeře.

„Tento okamžik je rozhodně výjimečný,“ řekl Moreno. „Tahle trilogie hodně pomáhá mému odkazu. V historii UFC už jsme viděli hodně trilogií, ale tohle je první, ve které na sebe zápasy navazují. Možná si lidé myslí něco jiného, ale já k Figueiredovi díky tomu, co děláme, cítím veliký respekt.“

„Určitě chci zvítězit a se spoustou chlapů z jeho týmu se nemusím, ale k němu ten respekt cítím. O víkendu chci hlavně bojovat, mít ten zápas pod kontrolou a být připravený na další. Rozhodně bude tato část mého života, tato trilogie, zabírat moc hezké místo v mém odkazu, jenž tu chci zanechat.

Zda se Morenovi jeho obhajoba vydaří se dozvíme už zítra ráno. Hlavní karta turnaje UFC 270, na kterém dojde také k titulovému zápasu v těžké váze mezi šampionem Francisem Ngannouem a jeho vyzyvatelem Cirylem Ganem, odstartuje už tuto neděli ve 4 hodiny ráno.  

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články