Za souboj s obávaným Predátorem žádá nejvyšší výplatu v UFC. "Nemůže dostat víc než McGregor!" nesouhlasí jeho rival

Za souboj s obávaným Predátorem žádá nejvyšší výplatu v UFC. "Nemůže dostat víc než McGregor!" nesouhlasí jeho rival Daniel Cormier - Jon Jones | zdroj: Getty Images

Jon Jones žádá největší výplatu v historii UFC. 30 milionů dolarů nevydělal ani Conor McGregor a Cormier tvrdí, že si nikdo nezaslouží více peněz než irská superhvězda.

Rivalita mezi dvěma nejlepšími bojovníky v dějinách polotěžké váhy nekončí ani poté, co jeden z nich ukončil kariéru. Daniel Cormier a Jon Jones si stále nemohou přijít na jméno. Tentokrát se ozval první jmenovaný, který si nemyslí, že by jeho sok měl oprávněný nárok na nejvyšší výplatu v dějinách UFC.

Jon Jones (26-1-1) má aktuálně se svými chlebodárci spory ohledně honoráře. Jeden z nejlepších bojovníků všech dob loni po kontroverzním vítězství nad Dominickem Reyesem ukončil své působení v polotěžké divizi (-93 kg) a přestoupil do nejtěžší váhové kategorie, kde chce zpečetit svůj status nejlepšího bojovníka všech dob.

Těžké váze nyní kraluje kamerunský predátor Francis Ngannou, který tvrdě knockoutuje takřka všechny, kteří mu zkříží cestu. Naposledy sestřelil Stipe Miočiče a jeho souboj s dlouholetým králem polotěžké divize Jonesem by teď chtěli vidět snad všichni fanoušci MMA. Nelze se tedy divit, že Jon za souboj žádá nemalé peníze. V zákulisí se spekuluje o částce 30 milionů dolarů, což je cifra, ke které se nikdy nepřiblížili ani Conor McGregor či Khabib Nurmagomedov, kteří jsou považování za dvě největší hvězdy UFC.

Daniel Cormier v rozhovoru pro ESPN sice uznal, že si jeho odvěký rival a dvojnásobný přemožitel Jones zaslouží pořádný balík peněz, ale rozhodně nemůže dostat tak tučný šek, o jaký žádá.

„Rozhodně si zaslouží dostat pořádně zaplaceno, ale nikdy nedostane víc než Conor McGregor. Nevím kolik přesně Conor dostal, ale slyšel jsem o částce 15 milionů dolarů a podíl z pay-per view. Pokud McGregor získal 15 milionů dolarů, Jones nemůže dostat víc. Musí to být méně peněz.“

Menší částkou Cormier myslí podobnou výplatu, jakou dostával jeho bývalý tréninkový partner Khabib Nurmagomedov.

„Zaslouží si Jones stejné peníze jako Khabib? Pokud Khabib vydělal 8 až 10 milionů dolarů, tak řeknu ano. Ale nevěřím, že si zaslouží stejné peníze, které dostal McGregor. Rozdíl ve výplatě Jonese a McGregora je jasný a dává smysl. Každý dostává zaplaceno tolik, kolik společnosti vydělá. 8 až 10 milionů dolarů je podle mě v pořádku. Na 100 % věřím, že UFC zaplatí Jonovi 10 milionů, aby bojoval s Francisem. Jones řekl, že vydělává 5 milionů dolarů, takže pokud mu plat zdvojnásobí, jsem si jistý, že s Francisem nastoupí.“

Cormier tvrdí, že Jones vždy přináší do oktagonu určitě riziko, čímž narážel na Jonovi problémy s dopingem či jinými zakázanými látkami.

„Bojovali jsme několikrát a vždy se něco stalo. Co když Jones opět poruší pravidla? Problém je, že zaplatíte tomu chlapovi miliony dolarů a on zase něco pokazí. Pro mě je to těžké hodnotit, protože spolu máme dlouhou historii. Po turnaji UFC 214, kde mě porazil, tak shrábnul peníze, odnesl si pás, utekl domů a stejně nastaly problém (Jones byl po turnaji pozitivně testován a o pás okamžitě přišel). Takže co teď? Necháte pás Francisovi?“

Bojovníci UFC si dlouhé roky stěžují, že za své výkony nedostávají dostatečně zaplaceno. Přestože se výdělky za poslední roky dost zvýšili, oproti známým boxerům jsou MMA zápasníci stále téměř žebráky. Proto se nelze divit, že touží po milionech dolarů. Jenže jak známe Danu Whita, nedá se v dohledné době očekávat razantní zlepšení.

Vztah mezi Whitem a Jonesem je kvůli tomu nyní na bodu mrazu. Každý má na věc úplně jiný pohled, ale promotér má vždy poslední slovo a zápasník musí držet pusu a krok. UFC se rozhodně nenechá vydírat a Jonese odstavilo na vedlejší kolej. Spekuluje se, že titulový souboj místo něj získá „Black Beast“ Derrick Lewis, který už v minulosti dokázal Francise Ngannou porazit. Nutno podotknout, že Lewis tehdy vyhrál v jednom z nejhorších utkání v dějinách UFC, kde za tři kola padlo dohromady asi 5 úderů. Od turnaje UFC 226 však uplynula dlouhá doba. Francis mezitím ukončil 5 soupeřů před limitem a Lewis přidal rovněž několik spektakulárních vítězství, díky nimž vylepšil svou profesionální bilanci na úctyhodných 25-7.

Lewis si titulový zápas rozhodně zaslouží, ale ruku na srdce, kdo by nechtěl vidět souboj Jones vs. Ngannou? Nejlepší bojovník v dějinách proti chlapíkovi s nejtvrdším úderem na světě. To je souboj, který má potenciál stanovit nový rekord v počtu prodaných pay-per-view přenosů (aktuálně UFC 229: Nurmagomedov - McGregor 2,4 mil.). Nezbývá než věřit, že Jones s organizací nakonec najde společnou řeč a jeho zápas s Predátorem v blízké budoucnosti přecejen uvidíme.

Zdroje:  espnmma.com

Nejnovější články