Zápas na poslední chvíli mu pravděpodobně zachránil život. Nováčkovi v UFC zjistili mozkovou nemoc

Zápas na poslední chvíli mu pravděpodobně zachránil život. Nováčkovi v UFC zjistili mozkovou nemoc Josiah Harrell | zdroj: Getty Images

Nadcházející turnaj UFC 290 přišel o jeden ze zápasů hlavní karty. Pro Josiaha Harrella znamená ale celá situace pořádné štěstí v neštěstí.

Zatím neporažený bojovník Josiah Harrell měl před sebou obrovskou příležitost. Na nedělním turnaji UFC 290 měl zaskočit za nemocného Seana Bradyho a postavit se rozjetému Australanovi Della Maddalenovi v prvním zápase hlavní karty. Z životní šance se ale během chvíle stal s trochou nadsázky boj o život.

Mladému fighterovi, který se naposledy představil v menší organizaci LFA, totiž během rutinního vyšetření magnetickou rezonancí lékaři zjistili poměrně vzácné onemocnění způsobené moyamoya syndromem. Jde o nemoc, při které se postiženým ucpávají mozkové tepny, což samozřejmě ohromně zvyšuje riziko mozkové mrtvice.

Pro bojovníka MMA to navíc znamená riziko potencionálně fatálního zranění v zápase. Ucpané cévy totiž často vytváří postranní řečiště, která jsou křehčí než ty původní. Při tvrdých ranách do hlavy je zde pak větší pravděpodobnost prasknutí cévy a následného krvácení do mozku. Harrellbyl tak samozřejmě z turnaje okamžitě stažen a místo zápasu se bude muset připravovat na operaci.

Vyšetření magnetickou rezonancí pro udělení licence je většinou vyžadováno sportovní komisí jednotlivých států, ale není to pravidlem. Podle slov jeho manažera Maurice Blanca tak Harrell tuto proceduru během svých sedmi profesionálních zápasů ještě nikdy nepodstoupil.

Podobným martyriem si v roce 2019 prošel zápasník Vince Murdock. Také jemu bylo po podpisu smlouvy s UFC při vyšetření diagnostikováno onemocnění moyamoya. Po úspěšné operaci se pak dokázal vrátit zpátky k zápasení a představil se například v reality show The Ultimate Fighter.

Doufejme tedy, že se podobný návrat vydaří i nadějnému 24letému Harrellovi, jenž se v minulém roce dostal poprvé výrazněji do hledáčku medií, když se svým soupeřem rozrazil dvířka klece.

Zdroje:  Vlastní , ESPN , Bloody Elbow

Nejnovější články