Ben Askren si před boxerským duelem proti youtuberovi věří. "Nepotřebuji víc než 3 měsíce tréninku, abych zbil amatéra."

Ben Askren si před boxerským duelem proti youtuberovi věří. "Nepotřebuji víc než 3 měsíce tréninku, abych zbil amatéra." Ben Askren | zdroj: Profimedia

Ben Askren v boxerském souboji s hvězdou YouTube zastupuje MMA komunitu a nehodlá prohrát. Budou mu však stačit pouhé tří měsíce přípravy? 

Dlouho očekávaný a tak trochu bizarní boxerský duel mezi Benem Askrenem a Jakem Paulem se kvapem blíží. Již tuto sobotu zjistíme, zda bývalý MMA šampion dokáže v boxerském ringu vrátit do reality velkohubého youtubera, který věří, že si podmaní svět bojových sportů.

Ben "Funky" Askren je bývalý šampion amerického Bellatoru i asijské organizace ONE Championship a dlouhé roky byl dokonce považován za nejlepšího bojovníka mimo UFC. Tam zavítal až v roce 2019 a v premiéře porazil Robbieho Lawlera v 1. kole na tzv. Bulldog choke. Nutno však podotknout, že šlo o předčasné ukončení zaviněné chybou rozhodčího Herba Deana. Askren v úvodu utkání ihned naznačil nástup na takedown a úspěšně dostal soupeře na zem. Toho si velmi dobře všiml jeho následující soupeř Jorge Masvidal, který tuto snadno čitelnou strategii využil, aby Askrena vypnul po pouhých pěti vteřinách naskočeným kolenem a postaral se o jedno z nejrychlejších KO v dějinách UFC. Tato šokující porážka s Askrenem silně otřásla. Když poté o pár měsíců později prohrál i s Demianem Maiou, raději ukončil MMA kariéru. 

“Když jsem odešel do sportovního důchodu, tak jsem si řekl, že již nikdy nebudu bojovníkem na plný úvazek. Ale když se najde nějaká příležitost, budu o tom uvažovat. A sobotní zápas patří přesně do této kategorie. Nebude ze mě boxer, ale dostal jsem zajímavou příležitost a přijal ji.” Není se čemu divit, protože za ostře sledovaný zápas dostane štědře zaplaceno a navíc prý ani tolik nehazarduje se zdravím. “V boxu nebude mé tělo tělo pod takovým náporem. V MMA se dostanete do nejrůznějších pozic a vaše tělo je pod tlakem. Box tělo ničí mnohem méně než jiu-jitsu, kickbox, Muay Thai i cokoliv jiného.”

Během přípravy mu tedy zůstal i čas na natáčení "funky" videí.

Zrádnost je ale v tom, že Askren nikdy nepatřil mezi dobré postojáře a svou kariéru v MMA založil především na skvělém wrestlingu. I přesto ale tréninkem úderů v průběhu let strávil stovky hodin a v sobotu je připraven to dokázat. V rozhovoru pro portál MMA fighting vysvětlil, že v MMA údery využíval pouze jako prostředek k tomu, aby mohl využít svou dominantní schopnost.

“Když jsem dělal MMA, veškerý svůj striking jsem cílil tak, abych si udělal prostor pro můj wrestling. Když jsem si to počítal, tak jsem takedown úspěšně dotáhl ve 48 z 50 kol, které jsem absolvoval v profesionálním MMA. Takže moje strategie fungovala skvěle. Mám úspěšnost kolem 95%.” 

Nyní však Ben vyměnil malé rukavice za větší boxerské a vstupuje na nové bojiště. “Box je oproti MMA opravdu odlišný, úplně jiný sport, ale já jsem byl vždy skvělý atlet a sportovec. Vyhrál jsem titul v NCAA (wrestlerská soutěž), zúčastnil se olympijských her, stal jsem se MMA zápasníkem a vyhrál tituly v několika organizacích. Pokud mám zbít nějakého amatérského boxera, nepotřebuji víc než 3 měsíce tréninku,” prohlašuje sebevědomě Askren, ačkoliv je podle sázkových kanceláří velkým outsiderem. On sám box ale považuje za mnohem jedonušší než MMA. "Musíte jen zvednou ruce a praštit soupeře do obličeje. V MMA se musíte jinak pohybovat, kopat, používat lokty, bránit takedowny. Další kategorií je boj na zemi. MMA je doslova informační nápor pro váš mozek i vaše tělo." 

Benův soupeř Jake Paul má zatím na kontě jeden amatérský a dva profesionální boxerské duely, přičemž všechny vyhrál před limitem. Na bývalého MMA bojovníka si tedy věří: “Je mi úplně jedno, co dělá nebo říká. Ben Askren mě vůbec nezajímá a je mi jedno v jaké formě bude 17. dubna. Ať bude mít jakoukoliv taktiku, na všechno budu mít odpověď. Celý svůj přípravný kemp jsem zápasil s mnohem lepšími borci než je on. Zápas s Askrenem bude můj nejjednodušší souboj za poslední měsíce.”

Ani Ben si ale nepřipouští, že by mohl proti velkohubému Youtuberovi prohrát. “Kdybych byl mladší, řekněme během studia na univerzitě, tak bych ho zmlátil úplně zadarmo. V mých letech ale nemohu ztrácet čas, vlastním pět zápasnických akademií a můj čas je opravdu drahý. Ale když jsem tu nabídku dostal, řekl jsem si, že to bude zábava a hned jsem do toho šel.”

Očekávaný boxerský duel se uskuteční už v sobotu 17. dubna v na stadionu Mercedez-Benz Stadium. Supermoderním svatostánku týmu NFL Atlanty Falcons a celý turnaj bude možné sledovat prostřednictvím pay-per view. 

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články