Boxer začal po inkasovaném úderu bouchat naprázdno do vzduchu. Po převozu do nemocnice bohužel zemřel

Boxer začal po inkasovaném úderu bouchat naprázdno do vzduchu. Po převozu do nemocnice bohužel zemřel Mladý boxer po úderu začal boxovat na imaginárního soupeře. Po zápase bohužel zemřel v nemocnici. | zdroj: Getty Images

Po hrozivé scéně z ringu bohužel zemřel mladý africký boxer v nemocnici. Box tak opět ukázal svou nebezpečnou stinnou stránku.

Tragická událost se stala o víkendu v Jihoafrické republice ve městě Durban, kde se konal titulový zápas organizace WBF o titul šampiona Afriky v lehké váze mezi Simiso Buthelezim a Siphesihle Mntungwou. Dva dny po zápase totiž prvně jmenovaný boxer zemřel v nemocnici na následky zranění mozku, které utrpěl během souboje.

Už samotné ukončení zápasu signalizovalo, že něco asi nebude úplně v pořádku. V posledním kole desetikolového zápasu zatlačil teprve 24letý Buthelezi svého soupeře do provazů, přičemž od Mntungwua dostal tvrdý jab, zatímco ten málem propadl ven z ringu. Opticky tak vypadalo, že v problémech je spíše Mntungwa, ale poté, co se dostal zpět na nohy a rozhodčí zavelel k pokračování zápasu, bylo vidět, že je to Buthelezi, který rozhodně není v pořádku.

Místo na soupeře se totiž otočil na rozhodčího a začal kráčet proti němu. Poté, co mu rozhodčí uhnul z cesty, začal Buthelezi boxovat do vzduchu, proti neviditelnému soupeři. Rozhodčí ihned viděl, že Buthelezi není schopný v zápase pokračovat a souboj tak ukončil.

Bohužel tento incident měl tragickou dohru. I přestože byl Buthelezi převezen po zápase do nemocnice, o 2 dny později zemřel na krvácení do mozku. Uvedla to boxerská asociace Jihoafrické republiky:

„Ke konci zápasu pan Buthelezi zkolaboval a byl převezen do nemocnice, kde se zjistilo, že utrpěl poranění mozku, které mělo za následek vnitřní krvácení. V nemocnici byla panu Buthelezimu poskytnuta nejlepší možná péče, ale včera večer zranění podlehl.“

K tragédii se vyjádřil také Butheleziho trenér Bheki Mngomezulu, který byl úmrtím svého svěřence pochopitelně šokován: "V zápase ani v tréninku se nestalo nic mimořádného. Než došlo k nešťastnému incidentu, vedl zápas na body. Abych byl upřímný, opravdu si nedokážu vysvětlit, co se stalo. Bylo to zarážející, ale v jeho tréninku a v přípravě na zápas nebylo nic neobvyklého, co se týče jeho stavu. Před zápasem byl v dobré kondici."

Box tak opět ukázal svoji nemilosrdnou tvář. Ze všech bojových sportů je právě v boxu nejvíce úmrtí. Je to dáno jednak tím, že box je stále ve světě velice rozšířený, ale především proto, že naprostá většina úderů směřuje na hlavu a profesionální boxerské zápasy trvají i 12 kol. Za tu dobu mozek absorbuje nespočet velice tvrdých ran, které ale kvůli boxerským rukavicím nezpůsobí KO tak často, jako například 4 uncové MMA rukavice a místo, aby bojovníka vyřadily z boje, ten dál dostává do hlavy tvrdé údery.

I přestože se MMA může zdát laikům surovější, k úmrtí tam dochází mnohem méně než právě v „rohovnickém sportu“. Není to však jen díky rukavicím, ale také díky kratšímu času strávenému v kleci i tomu, že hlava není v MMA jediným cílem útoků, jako je tomu v boxu. I přesto se i v tomto sportovním odvětví už několik úmrtí stalo, v největší organizaci UFC však díky podrobným lékařským vyšetřením před i po zápasu k takové tragédii dosud nedošlo a doufejme, že ani nikdy nedojde.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články