Bývalí šampioni na asijském ONE nezaváhali a postupují dál v turnaji, podívejte se na jejich zápasy

Bývalí šampioni na asijském ONE nezaváhali a postupují dál v turnaji, podívejte se na jejich zápasy zdroj: Profimedia

Organizace ONE Championship se vrátila na Filipíny s našlapanou kartou, které na první pohled vévodila jména dvou bývalých UFC šampiónů.

Onou dvojicí jsou Demetrious Johnson, který byl dlouhá léta považován za nejlepšího MMA zápasníka napříč všemi vahami, a „král undergroundu“ Eddie Alvarez. Pojďme se ale společně podívat i na další zápasy, které rozhodně stály za to. ONE FC navíc celý galavečer zadarmo streamovalo na své facebookové stránce a YouTube kanálu.

Rodlek vs Andrew Miller – Muay Thai superseries

Hlavní kartu odstartoval ve velkém stylu zápas pod pravidly Muay Thai. Thajec Rodlek před nedávnem vyhrál v jednom z nejhezčích standupových zápasů v rámci ONE proti veteránovi Liamu Harrisonovi. Andrew Miller ze Skotska tedy musel dopředu vědět, že tenhle souboj ho bude hodně bolet nehledě na to, jestli se mu podaří zvítězit.

Převaha je od prvního kola jasně vidět na straně thajského bojovníka, a to i přes to, že začíná zápas hodně zvolna. V druhém kole zařazuje vyšší rychlost a jediný úder, který se Millerovi podaří, je nečekaný kop na hlavu. Nedokáže už však ničím navázat a je spíš napínavé sledovat, jestli ho thajský bojovník ukončí před limitem nebo ne. To se Rodlekovi nakonec povede hned na začátku třetího kola, kdy trefuje bradu a jeho soupeř se poroučí k zemi.

Danny Kingad vs Reece McLaren – 1. semifinále Flyweight World Grand Prix

 Následuje první semifinálový zápas v rámci turnaje muší váhy, jehož finále se odehraje v říjnu v Tokiu. Už při nástupu je z reakce publika jasné, že Danny Kingad je domácí, zatímco jeho soupeři z Austrálie McLarenovi se dostává jen vlažnějšího potlesku. Už od úvodního gongu se ukazuje, že filipínský borec bude mít navrch v postoji, zatímco Australan se bude naopak snažit přenést boj na zem a ukázat, že nemá černý pás v BJJ pro nic za nic. V napínavém souboji k radosti publika nakonec vyhrává těsně 2:1 na body domácí Kingad.

 

Demetrious Johnson vs Tatsumitsu Wada – 2. semifinále Flyweight World Grand Prix

O to, kdo se s Kingadem v říjnu utká měl rozhodnout následující zápas v němž dobře známý Demetrious Johnson čelil Tatsumitsu Wadovi z Japonska. Wada v předzápasovém medailonku prozradil, že je pro něj výhra nad Johnsonem cennější než případná výhra v turnaji. Favoritem byl v tomto zápase ale bez jakýchkoliv pochyb prvně jmenovaný.

Zápas začíná oboustranným oťukáváním v postoji, nic vážného se však neděje. Zhruba po minutě se Johnson pokusí o takedown, který ale končí v dlouhém klinči. Wadovi se nakonec podaří vlézt soupeři do zad. Snaží se z výhodné pozice nasadit rear naked choke a ukončit zápas, ale během zbývajících 2 minut do konce kola se mu to nepodaří. První kolo každopádně vyhrál.

Ve druhém kole se zápas opět dlouho drží v klinči. Tentokrát z něj však lepší pozici vytěží DJ, když se mu povede nečekaný takedown. Druhé kolo jde díky tomu za ním, ale nejedná se zatím o nikterak dominantní výkon, jaký od něj mnozí očekávali. Je si toho však asi vědom a ve třetím kole soupeře prakticky k ničemu nepustí. Wadovi se až v samotném závěru daří dostávat do zad, ale už nezbývá čas na to, aby šokoval svět. Demetrious Johnson vyhrává jasně na body, ale naznačuje, že se svým výkonem není příliš spokojený.

ONE opět ukázalo, že flyweight divizi má mnohem silnější než UFC. V dohledné době by ji také možná mohl rozšířit český zástupce David „Killachroust“ Dvořák, který by se v silné konkurenci rozhodně neztratil. Potenciální souboj DJ vs Dvořák by byl asi největší dosavadní zápas českého MMA a pokud Dvořák bude nadále předvádět tak fenomenální výkony, možná se jej v příštích letech skutečně dočkáme.

 

Eddie Alvarez vs Eduard Folayang

O tom, že je Eddie Alvarez top bojovník, nemůže být pochyb. Avšak první zápas v organizaci ONE se mu vůbec nepovedl, když prohrál TKO v 1. kole proti takřka „neznámému“ Nastyukhyinovi a vypadl z Grand Prix v lehké váze. Nastyukhyin se však zranil, a tak dostal Eddie šanci na reparát. Proti němu nastoupil domácí Folayang, bývalý šampión ONE, který je pověstný tím, že má rád tvrdé přestřelky.

Alvarez v předzápasovém medailonku předvídal, že jejich společný zápas možná bude zápasem roku a hned od začátku ukazuje, že tenhle souboj rozhodně nebude šachová partie. Folayang však hned v první přestřelce trefuje bradu a dostává chuť na krev. Zkouší otočky a do úderů dává všechny síly. Jeho tvrdý lowkick přesně zasahuje a zvuk dopadu rezonuje halou. Přichází druhý a Alvarez padá na zem. Zdá se, že je konec. Na okamžik to vypadá, že má Alvarez asi zraněné koleno a je mimo.

Folayang nečeká a vrhá se na něj ve snaze ho dobít. Alvarez je v obrovských problémech a publikum bouří. První údery jako by mu připomněly, že je stále v zápase a začíná se aktivně bránit. 3:10 do konce kola, Eddiemu se daří Folayanga přetočit a najednou je to on, kdo má navrch. Filipínský bojovník se trochu nepochopitelně protáčí a dává Eddiemu záda. Ten už jen celkem snadno nasadí rear naked choke a zápas končí odklepáním Folayanga. Alvarez postupuje do finále, ale svým výkonem úplně nepřesvědčil, že má na to být šampionem. Uvidíme, jak se mu bude dařit v říjnu v Japonsku.

 

Martin Nguyen vs Koyomi Matsushima – titulový zápas do 70,3 kg

Matsushima (ve správné české transkripci Macušima) začínal s kyokushin karate, a tak zpočátku hodně kope, zkouší především low kicky a up kicky. Většina jeho kopů ale jen víří vzduch. Je to naopak Nguyen, který na konci prvního kola trefuje krásné koleno na bradu přesně ve chvíli, kdy se Japonec zvedá ze země.

V druhém kole oba borci přitvrzují. Matsushima se pokouší o takedowny, které však Nguyen skvěle brání a za každý pokus Japonce vytrestá kombinací úderů. Na Matsushimovi začíná být vidět únava a ruce spouští nebezpečně nízko. Z posledních sil se sice snaží v přestřelkách zasáhnout svého soupeře, Nguyen je však mnohem přesnější a trefuje čistě bradu. Matsushima je očividně „nahulený“, ale stále se snaží nevzdávat.

Ani další dvě čistě zasažené brady ho nezlomí. Po další inkasované ráně se vrhá na zem a snaží o takedown, ten však Nguyen bez problému ubrání a svého soupeře dobije na zemi. Rozhodčí zápas ukončuje 20 vteřin před koncem 2. kola. Martin Nguyen tak obhajuje svůj titul a zůstává šampionem pérové váhy. (pozn. Nguyen byl dříve dvojnásobným šampionem a držel současně také titul v nižší bantamové váze. O ten však v souboji s Filipíncem Kevinem Belingonem přišel.)

A na závěr se můžete podívat na sestřih toho nejzajímavějšího z celého večera.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články