Cesta „Českého samuraje“ až k titulu v Japonsku. Obhájí ho Procházka proti veteránovi UFC?

Cesta „Českého samuraje“ až k titulu v Japonsku. Obhájí ho Procházka proti veteránovi UFC? zdroj: Profimedia

Jiří Procházka má před sebou svou první obhajobu titulu. Jaká cesta jej dovedla až na vrchol japonské organizace Rizin FF?

Zrod šampiona

Jiří Procházka začal s bojovými uměními na střední škole, kde studoval obor ochrana osob a majetku. V rámci výuky vyzkoušel různá bojová umění jako např. judo, karate, řeckořímský zápas apod., až nakonec zakotvil v brněnském Jetsaam gymu, kde podlehl kouzlu thajského boxu, kde mu to začalo jít. Dokonce tolik, že se stal v sezóně 2010/2011 amatérským mistrem ČR v organizaci CMTA. Od thajského boxu už bylo k smíšeným bojovým uměním jen kousek a Procházka se do toho ponořil naplno. V roce 2012 měl svůj první profesionální MMA debut, ve kterém vyhrál na KO hned v prvním kole a o necelé 2 roky později v roce 2013 už měl na kontě 8 výher a jen 2 porážky a k tomu kolem pasu šampionský pás organizace GCF v polotěžké váze.

Do Rizinu za vycházejícím sluncem

Po mnoha dalších vítězstvích přišla v roce 2015 nabídka od japonské organizace Rizin Fighting Federation a Jirka Procházka se vydal bojovat na dálný východ. Nastoupil do pyramidy turnaje, kdy ve dvou dnech bojovaly celkem 3 zápasy. V prvním souboji přivítal Procházku olympijský vítěz v judu, Satoshi Ishii. Jiří se ale nenechal strhnout na zem a vnutil mu svůj styl boje a po high kicku na hlavu jej ukončil v úvodu zápasu koleny na zemi. Druhý duel čekal „českého samuraje“ hned další den proti ruskému Vadimu Nemkovi. Procházka s Nemkovem ukázali krásný zápas, kde měl každou chvíli převahu někdo jiný a český borec zde ukázal neskutečné srdce a vůli po vítězství. Na zemi byl sice o něco lepší Nemkov, ale jakmile se zápas dostal do postoje na konci kola, Procházka Nemkova nenechal vydechnout a nadělil mu pěkných pár ran. Jeho nezdolnost pak zřejmě vzala Nemkovovi chuť na pokračování  a zápas po prvním kole (které v Rizinu trvá 10 minut) nakonec vzdal. Ve finále se Jirka Procházka střetl s ostříleným bojovníkem, Muhammedem Lawalem, na kterého však už nestačil a prohrál na KO po soupeřově skvěle načasovaném pravém háku.

Vysněný titul

Svým výkonem a přístupem si Jiří dokázal získat japonské publikum a s každým dalším fightem jeho hvězda stoupala. Zlepšoval se zápas od zápasu a další porážku už nedopustil. Následovalo 7 výher v řadě, které až na jeden zápas, ve kterém si poranil koleno, vyhrál na KO nebo TKO. Jiří se stal v Japonsku superstar a v dubnu 2019 dostal šanci na zápas o titul. A nebylo to proti nikomu jinému, než svému přemožiteli Lawalovi. Jiří ale ukázal, že jako bojovník od té doby vyrostl. Svému soupeři oplatil porážku a knockautoval jej po třech minutách zápasu a stal se šampionem Rizinu v polotěžké váze.

Svou pozici potvrdil Procházka také dalším zápasem, s brazilským zápasníkem Fabio Maldonadem. Brazilec byl už sice dost za zenitem, ale Procházka proti němu předvedl bezchybný výkon a hrál si s ním jako kočka s myší. Zápas, který se uskutečnil ve váze do 100 kg, Procházka ukončil za minutu a půl, když Brazilce knockoutoval svými tvrdými údery.

Jiri Procházka Jiri Procházka - Fabio Maldonado, ©Rizin | zdroj: Profimedia

Další výzvy

Bylo jasné, že Jiří Procházka potřebuje nějakou pořádnou výzvu. Už to vypadalo, že by mohlo dojít k zápasu s králem polotěžké váhy v organizaci Bellator, Ryanem Baderem, ale nakonec z toho sešlo. Rizin tak pro první obhajobu titulu před Jiřího postaví UFC veterána C.B. Dollawaye. Ten byl z UFC vyhozen pro doping, který se však v Japonsku příliš neřeší, a tak po něm Rizin sáhl hned jak to šlo. Nutno podotknout, že Dollaway je spíše střední váha a za celou svoji kariéru, čítající 26 zápasů, má pouze jeden zápas v polotíze (který ale vyhrál). Jeho skóre je 17 výher a 9 proher, ale i přesto, že byl v UFC, nikdy nebojoval s absolutní špičkou a jeho výhry jsou spíše nad průměrnými zápasníky. I tak by se Dolloway neměl podceňovat. Je to komplexní bojovník, který má základ ve wrestlingu, ale má taky velice dobrý postoj i zem. Pro 27 letého Procházku, který je v plné síle, by ale 36 letý Dolloway mohl být docela hratelný soupeř.

UFC…?

Není žádným tajemstvím, že o talentovaného českého borce projevilo zájem i UFC. Procházka jim několikrát dal košem a říkal, že se do nejlepší ligy světa sice chce podívat, ale až na to bude stoprocentně připraven a až si udělá jméno. Vypadá to, že ten okamžik se blíží, a je možné, že pokud bude jeho první obhajoba proti Dollowayovi úspěšná, konečně uvidíme Procházkovo jméno na kartě v UFC.

Boj jako životní cesta

Jiří Procházka je bojovníkem tělem i duší. Když mluví o MMA, jde vidět, že to pro něj není jenom způsob obživy, ale jeho životní cesta.Netají o sobě, že je silně ovlivněný filosofií japonských samurajů a boj vnímá jako prostředek ke zlepšení sebe samotného. Velmi jej ovlivnila Kniha pěti kruhů, kterou v 16. století napsal asi nejslavnější samuraj Mijamoto Musaši, a která popisuje strategii, jak dosáhnout mistrovství v boji i v životě. A v zápasech Jiřího Procházky jde vidět, že jeho mentální příprava nese ovoce. V kritických situacích se nehroutí, ale naopak zatne zuby a jde si dál z svým. Procházka je bojovník, který má skvělý postoj a je dobrý i na zemi, ale právě jeho „hlava“ je pravděpodobně jeho největší devíza.

Jestli bude cesta „Českého samuraje“ pokračovat na vítězné vlně, se můžeme podívat už 31. prosince od 7 ráno. A my budeme držet pěsti!

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články