Démon prvních kol Gnidko a dvojitý šampion z Francie. KSW 85 láká na dvě třeskuté titulové bitvy

Démon prvních kol Gnidko a dvojitý šampion z Francie. KSW 85 láká na dvě třeskuté titulové bitvy zdroj: Foto: se svolením KSW

Salahdine Parnasse bude bránit svůj status dvojitého šampiona proti dosud neporaženému Ruchałovi. V druhém titulovém střetnutí se technický Chuzhigaev pokusí odolat mladému divočákovi Gnidkovi.

Po necelém roce roce se cestující show KSW vrací do malého městečka Nový Sadec, které leží v podhůří Tater. A má pro to velmi dobrý důvod, v hlavním zápase se zde totiž o titul pobije místní miláček publika Robert Ruchała. Příslib atraktivní podívané ale mají i další zápasy, které se odehrají v sobotu v místním amfiteátru.

Salahdine Parnasse vs. Robert Ruchała (o titul pérové váhy, do 65,8 kg)

V souvislosti s francouzským mladíkem Parnassem se mluví obvykle pouze v superlativech. Ve svých 25 letech má za sebou již úctyhodných 18 zápasů a pouze jedinou prohru, kterou mu uštědřil Daniel Torres velmi zvláštním a lehce náhodným úderem bicepsem. Jde o naprosto komplexního bojovníka se skvělým pohybem, postojem a rozhodně se neztratí ani na zemi. Vyniká skvělou kontrolou fightu, dokáže postupem času přesně odhalit soupeřovy slabiny a zaměřit se na ně. Případně svého protivníka prostě jen unaví a ukončí, jako to předvedl naposledy se Sebastianem Rajewskim.

Dosud neporažený Robert Ruchała, jenž drží prozatímní titul pérové váhy, by však měl pro Salahdina představovat velmi zajímavou výzvu. Dá se říct, že si jsou oba sobotní soupeři podobní, u Roberta ale převládá důraz na excelentní grappling. A Parnasse se od roku 2019, kdy se utkal s Ivanem Buchingerem, s tak dobrým zemařem neměřil. K čemuž musíme dodat, že slovenská legenda tehdy nepředvedla na své poměry vůbec dobrý výkon.

Hlavní neznámá zápasu tedy bude nejspíše schopnost Ruchały dostat boj na zem, v čemž mu při přípravě pomáhal expert na slovo vzatý, UFC bojovník Mateusz Gamrot. Pokud se Robert bude úspěšně dostávat ke strhům, mohl by v pozdějších kolech nahlodat i skvělé kardio Francouze. Sám v tomto ohledu zatím nikdy neukázal slabinu a Parnasse přece jen raději bojuje podle svých pravidel v postoji. Navíc je třeba říct, že Salahdine měl poslední zápas v lehké váze a jeho shazování nebylo podle jeho vlastních slov úplně jednoduché.

Přestože je Francouz už dlouho spojován s přestupem do UFC, sám pořád opakuje, že tahle cesta má ještě svůj čas, ostatně je mu teprve 25 let. Možná ale ta chvíle po tomto střetnutí pomalu uzraje, zvláště pokud to bude on, komu v sobotu rozhodčí zvedne ruku nad hlavu. A taky pokud UFC sáhne aspoň trochu do kapsy, což se v poslední době prakticky neděje.

Dosud jej v KSW, mimo nejspíše velmi dobré smlouvy, držela hlavně touha stát se šampionem jak pérové, tak lehké váhy. A to se mu na červnovém megaturnaji ve Varšavě podařilo, i když tím nejvíce nešťastným způsobem – jeho soupeř Marian Ziółkowksi se zranil pár desítek minut před nástupem do klece. Motivace v polské organizaci tak může začít rychle ubývat.

Bez ohledu na budoucnost ale tento nadcházející souboj dvou velkých talentů Parnasse a Ruchały slibuje MMA na té nejvyšší evropské úrovni.

Ibragim Chuzhigaev vs. Bogdan Gnidko (o titul polotěžké váhy, do 93 kg)

Druhý zápas večera by mohl oproti předchozímu fightu být spíše divokou akcí. Jako vyzyvatel o titul v polotěžké váze se zde do klece postaví Ukrajinec Bogdan Gnidko. Tento 22letý fighter má hrůzu nahánějící bilanci, ze svých 10 zápasů si odnesl 10 výher a všechny v prvním kole. Navíc je držitelem nejrychlejšího KO v historii KSW, v minulém roce poslal Damiana Piwowarczyka do říše snů po pouhých 5 sekundách.

V posledním zápase proti Kijańczukovi měl ale namále, při honbě za ukončením poslal na hlavu svého oponenta tvrdé koleno. Ten byl ale v tu chvíli na zemi, takže šlo samozřejmě o zakázaný úder, po kterém byl Kijańczuk evidentně hodně otřesený a nikdo by se nemohl divit, kdyby nechtěl ve fightu nadále pokračovat. Po vzapamtování se ale rozhodl znovu zkusit štěstí a Gnidko jej bez větších obtíží ukončil skrze submisi.

Na druhé straně klece bude stát současný šampion polotěžké divize Ibragim Chuzhigaev. Tento naturalizovaný Turek není úplně obvyklý zástupce své divize, často v kariéře nastupoval spíše ve střední váze a v polotíze se svou podsaditou postavou působí až nepatřičně. Co mu ale schází na velikosti, to vyrovnává neobvyklou rychlostí. Disponuje skvělým postojem a dobrou obranou proti strhům, jak se sluší na někoho s kavkazskými kořeny.

V KSW získal tento věčně usměvavý fighter titul hned při své premiéře proti dlouholetému hegemonovi a skvělému grapplerovi Narkunovi a následně jej obhájil proti bombardérovi Erslanovi. Proti Gnidkovi je mírným favoritem a nejspíše po právu, jeho rychlost a hlavně zkušenosti z delších zápasů (jen proti Erslanovi strávil v kleci déle než Gnidko za celou kariéru) by mu nad Bogdanem měly dát potřebnou výhodu. Pokud se však Gnidkovi podaří porazit ve velkém stylu i soupeře Ibragimova formátu, zrodí se skutečná hvězda.

Ostatní zápasy:

Patryk Kaczmarczyk vs. Daniel Tarchila (pérová váha, do 65,8 kg)

Patryk Surdyn vs. Kamil Szkaradek (bantamová váha, do 61,2 kg)

Kleber Raimundo Silva vs. Rafał Kijańczuk (domluvená váha, do 95 kg)

Michał Pietrzak vs. Marcin Krakowiak (welterová váha, do 77,1 kg)

Adrianna Kreft vs. Yasmin Guimaraes (muší váha, do 56,7 kg)

Łukasz Rajewski vs. Wilson Varela (domluvená váha, do 72 kg)

Wiktoria Czyżewska vs. Sandra Succar (muší váha, do 56,7 kg)

Akce KSW 85 se odehraje už tuto sobotu v Novém Sadci na jihu Polska. Začátek celého turnaje je plánovaný na 19:00 a v našich končinách ho bude možné sledovat prostřednictvím platformy voyo.cz nebo skrze oficiální PPV přenos.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články