Khalidov ovládl naskočeným KO trilogii s rivalem a dostal výzvu k boji o pás, ještě ale neví, zda ji přijme

Khalidov ovládl naskočeným KO trilogii s rivalem a dostal výzvu k boji o pás, ještě ale neví, zda ji přijme Mamed Khalidov knockoutuje Scotta Askhama na KSW 83 | zdroj: Foto: se svolením KSW

Hlavní hvězda turnaje KSW Mamed Khalidov završil na zaplněném varšavském stadionu vítězně trilogii se Scottem Askhamem. Zvítězit se mu povedlo opět skrze výstavní knockout.

Když se tito dva zápasníci potkali naposledy, bylo z toho jedno z nejhezčích KO roku 2020. Mamed Khalidov tehdy hned v prvním kole předvedl krásný naskočený switch kick, po kterém se Scott Askham bezvládně sesunul na kanvas klece. Už tehdy šlo o odvetu za zápas z předešlého roku, kde se po třech kolech kontroly na zemi radoval anglický fighter. V sobotu večer byla tedy před obrovským davem na Národním stadionu ve Varšavě v sázce vítězně zakončená trilogie. A dostali jsme vlastně skoro dokonalý mix jejich předešlých dvou střetnutí.

Hned z kraje prvního kola se oba hlavní aktéři zaklesli v klinči na pletivu, kde se Askham evidentně pokoušel zopakovat svůj vítězný recept z prvního zápasu. Jenže velmi brzy narazil, protože jej Khalidov dokázal přetočit a následně dostat pod sebe na zem. Angličan se sice snažil situaci zvrátit a přetočit se do dominantní pozice skrze motýlí guard, ale Mamed udržoval kontrolu s občasnými údery. Až v úplném závěru pak Askham zahrozil pákou na nohu, neměl ale dost času na ukončení.

Druhé kolo se neslo v naprosto identickém duchu s tím rozdílem, že Khalidov vzal tentokrát Askhama na zem už po pár sekundách, poté co zachytil jeho kop na tělo. Scott i tentokrát hledal páku na nohu, což se mu poměrně rychle povedlo. Na ukončení to ale opět nestačilo a většina kola probíhala v bizarní situaci s Angličanem držícím Mamedovu nohu v páce, která ale evidentně na Poláka neměla žádný efekt. Ten tak seděl na svém soupeři s uvězněnou nohou a chvílemi komunikoval i s publikem významnými pohledy na hodiny nad klecí a posunky, že se snad tak trochu nudí. Tuto patovou situaci ukončil až konec kola.

Obecně se předpokládalo, že čečensko-polský bojovník bude chtít držet zápas v postoji. Takový plán měl před samotným zápasem i samotný Khalidov, ale průběh fightu jej přiměl k improvizaci, jak řekl v následných rozhovorech:

„Měly to být tři kola a měl jsem to držet v postoji. Ale situace se vyvrbila jak s Mariuszem Pudzianowskim, natlačil mě na pletivo. A já pak čekal na moment, kdy bych to mohl zakontrovat, protože miluju boj v klinči. A na zemi jsem si uvědomil, že ho tam dokážu udržet. Takže v druhém kole jsem udělal to samé. No a viděli jste, co se stalo ve třetím kole.“

Ve třetí pětiminutovce jsme pak skutečně viděli to nejzajímavější. Scott začal aktivněji, ale po chvilce musel fight rozhodčí přerušit. Po vzájemném kopu se totiž Mamed v bolestivé grimase sesunul na zem – Angličanova noha totiž dopadla na jeho supsenzor. Khalidov se naštěstí během chvilky oklepal, ale po restartu se stala prakticky totožná situace. A to už Mameda evidentně hodně naštvalo. Vzteklým kopem do břicha odhodil Askhama na zem, a když se Angličan zvedal zpátky na nohy, vystřelil na něj s naskočeným kolenem. To sice nejspíše o milimetry minulo, ale holeň už tvrdě dopadla na Scottovu hlavu, takže se opět poroučel k zemi. Tam jej pak Khalidov několika dalšími údery dorazil a rozhodčí celý zápas ukončil.

Povedlo se mu tak vyhrát prakticky stejným raritním ukončením jako před třemi lety a zaplněné skandující tribuny varšavského stadionu dostaly úctyhodný závěr zapamatování hodného turnaje. Mamed navíc ukázal, že i ve věku 42 let je stále v excelentní formě a mohl by hned dostat další titulovou šanci ve střední váze proti Pawlakovi, jenž se stal šampionem na stejné akci o pár zápasů dříve. Ten dokonce sám po vítězství prohlásil, že souboj s Mamedem by pro něj byl splněným snem.

„Nevím… musím se rozmyslet, co bude dál. Jsem pořád hladový a chci zápasit. Ale jestli potřebuju pás, to nevím. Budu mít už 43 let. Pawle, nech mě chvíli oddechnout,“ odpověděl mu na dálku Khalidov se smíchem.

Zdroje:  inthecage.pl

Nejnovější články