Dokument o "problémovém" youtuberovi se snaží najít odpověď na otázku, zda je spásou pro upadající box

Dokument o "problémovém" youtuberovi se snaží najít odpověď na otázku, zda je spásou pro upadající box Jake Paul na předzápasovém vážení | zdroj: Profimedia

Streamovací platforma Netflix nedávno zveřejnila nový díl ze své série Neslýchané, tentokrát s podtitulem Problémové dítě Jake Paul. 

Dokument mapuje část života Jakea Paula, konkrétně jeho přerod z youtubera na profesionálního boxera. Konkrétně od roku 2018, kdy vyměnil kameru za boxerské rukavice, až do letošního února. 

Snímek je rozdělen na dvě poloviny, kdy první se věnuje Jakeově kariéře youtubera a vloggera. Popisuje jeho cestu z ničeho na vrchol i jeho následný pád z úplné špičky tohoto odvětí showbyznysu na pomyslné dno. Jak se z bratrů, kteří byli jedničkami ve sledovanosti na dané platformě, staly nejvíce nenáviděné osoby. Mohlo by se zdát, že to přeci s boxem nemá nic společného. Ale abysme pochopili, kde se vzal Jake Paul – boxer, je důležité vědět, kde se vzal Jake Paul – hvězda showbyznysu. Proto je dobré, že se snímek věnuje i této části jeho života a nesoustředí se jen na jeho sportovní kariéru. 

I když se dokument primárně soustředí na Jakea, nedílnou součástí celého vyprávění je i jeho starší bratr Logan. Ten byl v době, kdy ještě oba působili na YouTube, Jakeův nejlepší kamarád a byznys partner.  Alespoň do doby, než se začali veřejně urážet, dělat si naschvály a snažili se jeden druhému dokázat, že kdo z nich dvou je ten nejlepší. Mohlo se to jevit jako marketingový tah a snaha přitáhnout na své kanály více fanoušků. Ale jak z dokument vyznívá, nebylo to nic nahraného. Bylo to doopravdy. 

„Byla to válka. Byla to válka na YouTube. Bylo mi 22 let a tehdy mě nezajímalo, jak moc svýmu bráškovi ubližuju,“ zpytuje Logan po letech svědomí. Proto bylo velkým překvapením, když ve snímku vystupovali jako nerozlučná dvojice, která si navzájem kryje záda. 

„Logan je jedinej, kdo byl v mojí kůži,“ vyjádřil se Jake. Pro oba byla očividně zkušenost, že je nesnáší celý svět momentem, kdy si uvědomili, že je hloupost, aby nenáviděli i jeden druhého. Naopak. Díky tomu, čím si prošli jim oběma došlo, že se opravdu mohou spolehnout jenom jeden na druhého. 

Druhá část dokumentu se zaměřuje na to, jak se z Jakea, někdejší internetové hvězdy, stal téměř přes noc profesionální boxer. 

Snímek se vlastně celou dobu snaží najít odpověď na otázku, zda opravdu nějak pomohl zviditelnit box jako sport, nebo z něj naopak dělá cirkus a show. V dokumentu několikrát zaznívá názor, že box a zájem o něj je na ústupu. Nedařilo se vyprodávat ani zápasy opravdu zvučných jmen, některé televizní stanice přestaly box po desítkách let vysílat. 

„Bralo se to jako hotová věc. Box je za zenitem. Už nám deset let nemá co dát.“ Tak se o postavení tohoto sportu vyjádřil sportovní novinář Ariel Helwani.  

Pravdou je, že bez show není byznys. Bez show nejsou diváci, sponzoři. A snímek naznačuje, že jestli něco Jakeovi jde, je to obchod. A že i za svou sportovní kariérou viděl možný zisk. 

Aby se ale mohl boxu naplno věnovat, skončil s YouTube, odstěhoval se z hvězdného Los Angeles a svůj čas i prostředky věnoval hlavně sportovní přípravě. 

Na svou stranu získal i bývalého finančního ředitele UFC Nakisu Bidariana, který je teď jeho obchodním partnerem. A když už je řeč o UFC, v dokumentu jsou také zmíněny ne úplně vřelé vztahy mezi šéfem této prestižní organizace Danou Whitem a Jakem. White Jakea nebral a nebere vážně jako sportovce, tomu se zase na oplátku podařilo domluvit si boxerské zápasy s takovými legendami UFC, jako jsou Tyron Woodley, Ben Askren, Anderson Silva nebo jeho zatím poslední soupeř Nate Diaz. A ze všech těchto střetnutí vyšel vítězně. 

Ani to však nestačilo na to, aby o něm odborná i laická veřejnost přestala pochybovat a začala ho brát vážně jako sportovce. 

Celý snímek vrcholí zatím prvním střetnutím Paula s profesionálním boxerem – Tommym Furym, který navíc pochází ze slavné boxerské rodiny, jeho starší bratr Tyson Fury je úřadujícím mistrem světa v těžké váze. 

Celý klan Fury včetně svérázného otce Johna je do dokumentu přímo zapojen. Snímek hezky odkrývá, že vzájemná předzápasová nenávist je téměř vždy hraná a je součástí propagace. Tady tomu nebylo jinak. Z dokumentu vyplývá, že obě strany udělají téměř cokoliv pro zviditelnění společného zápasu. Nadávky, trolling, urážení. A vyplatilo se. I když Paul odešel z tohoto střetnutí jako poražený, vydělal na prodaných PPV neuvěřitelných 30 milionů dolarů. A jako bonus si ještě odnesl respekt jak soupeře, který pro něj měl po zápase jen samá slova chvály, tak i respekt širší veřejnosti. Argument, že se nemůže rovnat s profesionálním boxerem, najednou zmizel. 

A jaká je tedy odpověď na otázku, zda je Jake Paul jenom showman a dělá boxu ostudu, nebo danému sportu může přinést zpět zašlou slávu? Kdo by na to mohl lépe odpovědět, než legendární Mike Tyson: „Jake Paul a jeho brácha – tihle dva oživili sport.“

Na závěr je nutné dodat, že se nejednalo o klasický sportovní dokument. Půlka hodinové stopáže byla věnovaná showbyznysu, YouTube a rodinným vztahům. Bylo to ale nutné, aby i člověk, který netuší, kdo je Jake Paul, pochopil, kde se vzal a proč je tak kontroverzní postavou. Snímek se sice snažil Jakea ukázat v co nejlepším světle, zároveň ale nevynechával i negativní aspekty jeho života. Názor si něj nakonec musí udělat každý sám.

Zdroje:  Netflix

Nejnovější články