Fedor Emelianenko radí Khabibovi, aby zapracoval na svém strikingu

Fedor Emelianenko radí Khabibovi, aby zapracoval na svém strikingu zdroj: Profimedia

Legendární zápasník Fedor Emelianenko má pro dagestánského šampiona dobrou radu nad zlato

V době, kdy Conor McGregor bojoval o přestávkách ve škole, mělo MMA jiného krále – Fedora Emelianenka (39-6). Rodák z Ruska, který měl skvělý základ v sambu a judu, kraloval bez porážky 10 let těžké divizi v Pride FC a v dalších organizacích. Ačkoliv Fedor nikdy nebojoval v UFC, je právem považován za jednoho z nejlepších bojovníků vůbec. Jeho grappling, ale i skvělý striking a vysoké fight IQ z něj dělali v té době téměř neporazitelného soupeře. 

Rusko má teď ale nového hrdinu – Khabiba Nurmagomedova. Současný šampion UFC v lehké váze má neuvěřitelné skóre 28 vítězství a žádnou porážku. Jeho styl je jedinečný a Khabib (stejně jako Fedor) sází na léta zkušeností ze samba, zápasu a juda. Své protivníky neporáží, ale většinou je naprosto přejíždí. Jakmile se totiž dostane do klinče, je velká pravděpodobnost, že svého soupeře sundá na zem a začne je zasypávat tvrdými údery. Jeho kontrola na zemi je tak precizní, že zkrátka nedovolí svým soupeřům vstát a pokud je neubije nebo nedonutí odplácat, jsou jeho soupeři většinou tak unavení, že už vlastně prohráli.

Khabibova taktika je však hodně jednodimenziální a jeho soupeři zkrátka vědí, co bude dělat. Doposud mu to vycházelo, protože to co dělal, dělal naprosto skvěle. I přesto má pro něj Fedor Emelianenko dobrou radu:

„Khabib si našel svůj styl a vyhrává díky svým silným stránkám. To je dobře, je to UFC šampion a využívá svých silných stránek. V těchto oblastech stojí vysoko nad svými soupeři,“ pochválil šampiona Emelianenko.
„Nicméně, Khabib musí samozřejmě zalepit mezery ve své technice. Například své údery a kopy. Ale zatím dělá všechno správně a má čas na to, aby svoji techniku ještě zlepšil,“ dodal slavný bojovník.

Khabib Nurmagomedov Poirier Khabib Nurmagomedov - Dustin Poirier | zdroj: Profimedia

Fedorova pochvala ale i kritika je docela trefná. Zatímco v klinči a na zemi je Khabib pravděpodobně nejlepší na světě, jeho striking má očividné mezery. Ty málem využil i Dustin Poirier v jejich posledním zápase, kdy Khabiba několikrát tvrdě trefil na bradu a nebýt Khabibovi tvrdé brady, mohl zápas dopadnout úplně jinak.

Nemělo by se však zapomenout, že to byl právě Khabib, který posadil Conora McGregora na zadek svoji tvrdou pravačkou a ukázal, že v postoji přece jen něco umí.

Jestli to bude stačit na Khabibova příštího soupeře Tonyho Fergusona, se přesvědčíme už za dva měsíce na UFC 249. Jisté je, že Khabiba čeká zatím nejtěžší zkouška kariéry.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články