Irskou královnu boxu čeká největší zápas kariéry, promotér na ni vsadil miliony!

Irskou královnu boxu čeká největší zápas kariéry, promotér na ni vsadil miliony! Katie Taylor vs. Amanda Serrano | zdroj: Profimedia

Slavnou halu v New Yorku čeká tento víkend mega zápas dvou nejlepších boxerek současnosti. Jaká byla cesta Katie Taylor k tomuto historickému okamžiku?

Katie Taylor je obrovskou hvězdou současného ženského boxu. A s nadcházejícím zápasem ve skoro vyprodané Madison Square Garden bychom vlastně mohli vypustit slovo ženského. V profesionálním ringu dosud neporažená irská bojovnice se v neděli nad ránem našeho času společně se svou soupeřkou Amandou Serrano stanou prvními ženami, které kdy stály v hlavním zápase boxerského galavečera v tomto svatostánku sportů. Navíc si obě dvě odnesou výplatu přesahující milion dolarů, což je také zdaleka nejvíc v historii profesionálního ženského boxu. Cesta k tomuto okamžiku ale byla velmi dlouhá.

Pete Taylor, otec Katie, je bývalým mistrem Irska v polotěžké váze. Její matka Bridget pak byla první ženskou rozhodčí boxu v této ostrovní zemi. Takže není velkým překvapením, že to mladou Katie táhlo do tělocvičny v malém městečku jižně od Dublinu, Bray, kde Pete trénoval její dva starší bratry. A nejen box, ale také celá atmosféra jí hned učarovala.

„Na boxerských tělocvičnách je něco velmi návykové. Zvuk, zápach, lidé – milovala jsem to všechno,“ vzpomíná s odstupem mnoha let.

Na zápasy si ale musela schovávat vlasy pod helmu a zapisovat se pod jménem K Taylor. V Irsku totiž ženy boxovat nesměly. Respektive mohly, ale maximálně na tréninku při spárování. Naštěstí pro ni, a i díky lobbování jejích rodičů, byl tento zákaz v roce 2001 zrušen. A aby těch prvenství z úvodu tohoto textu nebylo málo, v prvním zápase dvou žen v Irsku stála v ringu samozřejmě tehdy 15letá Katie Taylor. 

Poté co se po dvacítce rozhodla naplno věnovat tomuto sportu (byla také výbornou fotbalistkou), se její kariéra rozjela naplno. Mezi lety 2001 a 2016, kdy v amatérském ringu nasbírala 175 vítězství a pouhých 12 porážek a stala se pětkrát za sebou mistryní světa a šestkrát Evropy. K tomu přidala zlatou medaili z Londýna 2012, první olympiády, na které ženy startovaly.

V roce 2016 se ale vše trochu zvrtlo. Katie přestala trénovat se svým otcem, a i když o tom v médiích nikdy blíže nemluvila, nejspíše to bylo z důvodu jeho nevěry a následného rozpadu vztahu s její matkou. Těžká situace v osobním životě se velmi brzy projevila také na sportovních výsledcích. Vypadla v semifinále mistrovství světa, čímž ztratila možnost obhájit svůj titul po šesté v řadě, a tři měsíce na to prohrála taky v druhém kole Olympijských her v Riu. Vypadalo to, že ztratila své kouzlo, a že se její kariéra chýlí ke konci. Porážka s Finkou Potkonen byla skutečně jejím poslední zápas, ale pouze v amatérech. Napříště měla boxovat už jen jako profesionálka. Nebyla to jediná velká změna, rozhodla se přestěhovat do Nové Anglie, kde si našla trenéra a povedlo se jí přesvědčit promotéra Eddieho Hearna, aby ji vzal pod svá manažerské křídla. 

„Myslím, že můžu udělat pro ženský profesionální box to samé, co jsem udělala pro ženy v amatérském boxu,“ napsala mu prý sms zprávou v roce 2016. Přestože profesionální ženský box tehdy prakticky neexistoval, dal ji Britský promotér důvěru, v čemž mu jistě pomohlo vědomí obrovské fanouškovské základny, která za Irkou stojí. 

A Katie mu jeho důvěru mnohonásobně splatila. V profesionálním ringu ji nikdo nedokázal v dvaceti střetnutích porazit. Sjednotila tituly všech čtyř hlavních organizací a s každou další obhajobou se zdá být čím dál tím více populárnější (a pro Hearna jistě ziskovější). „Irsko není království, ale Katie je královna,“ prohlásil o ní její manažer Brian Peters. V roce 2018, když v Bostonu porazila Cindy Serrano, za ní do šatny přišel její krajan Conor McGregor se slovy: „Děkuju ti. Byla čest vidět tě bojovat naživo. Velký respekt, Katie!“ 

Katie Taylor a Conor McGregor Katie Taylor a Conor McGregor | zdroj: Profimedia

V sobotu večer dá 35letá Irka všanc všechny své pásy proti sestře její někdejší soupeřky z Bostonu, Amandě Serrano. Portorikánská rodačka má za sebou také fenomenální úspěchy, stala se šampionkou v sedmi různých váhových kategoriích a je vnímaná jako jedna z nejlepších boxerek současnosti. A v tom je nadcházející zápas skutečně jedinečný, v bojových sportech se nestává příliš často, aby se mezi sebou utkaly osobnosti, považované za skutečně ty nejlepší na světě. A tím méně v boxu, který často hřeší na příliš mnoho různých organizací. Měla by to být obdoba soubojů jako Ali – Frazier nebo Mayweather – Pacquiao. A nic na tom nemění to, že se v sobotu v MSG proti sobě postaví dvě ženy.

„To je to, co Katie Taylor vybudovala. Ona a Serrano nevyprodaly MSG protože si lidi řekli ‚Musíme podporovat ženský sport‘. Vyprodaly to, protože to bude skvělý zápas,“ shrnul to výstižně promotér Eddie Hearn. Slavná Empire State Building bude dokonce v sobotu večer nasvícena irskou a portorikánskou vlajkou.

Celé střetnutí navíc okořenili a ukázkově dále zpropagovali zástupci obou boxerek, již zmíněný Hearn a Jake Paul. Známý youtuber, a čím dál tím větší osobnost bojových sportů, stojící za Amandou Serrano, nabídl Eddiemu na tiskové konferenci zajímavou sázku. "Nenechám se tetovat," reagoval pohotově a vtipně Brit v referenci na sázku youtubera s Tyronem Woodleym. Poté co Jake nabídl vsadit na Amandu šperky, které ten večer měl na sobě, ho začal Eddie hecovat, až skončili na sázce o milion dolarů. To je mimochodem stejná suma, jakou představuje výplata pro obě bojovnice za tento zápas. Jake Paul pak prohlásil, že pokud vyhraje, přidá zmíněný milion k odměně portorikánské boxerky, která má tak postaráno o pořádnou motivaci. Hearn nic takového neřekl, třeba ale čeká na lepší moment. Pokud by totiž Katie vyhrála, tak by podobné prohlášení přímo v ringu po zápase mohlo zajistit Eddiemu titulní strany všech sportovních médií.

Co se týče profesionální kariéry, může Katie Taylor mrzet snad jen jediná věc –⁠ nikdy nestála v profesionálním ringu na domácí půdě. „Je to hodně smutné. Mít takovou kariéru a neboxovat ani jednou v Irsku je zklamání. Ale teď to prostě nejde,“ prohlásila k tomuto tématu, bez nějakého dalšího vysvětlování.

Podle dohadů je důvodem v současnosti velmi propíraná osobnost Daniela Kinahana s jeho manažerskou stájí MTK Global. Případný galavečer v Irsku by se těžko obešel bez boxerů zastupovaných touto společností. Jenže ta je velmi pravděpodobně zapojena do organizovaného zločinu a její akce často provází násilí. Proto nejspíše úřady doporučily týmu kolem Katie, aby z důvodu bezpečnostního rizika žádný zápas v Irsku nepořádali. Tento faktor ale možná brzy pomine, protože z Kinahana je teď mezinárodně hledaný zločinec a MTK Global oznámila, že končí veškeré své aktivity. Potenciální zápas v Dublinu by bezesporu mohl cílit na nějaké další milníky, ať už v návštěvnosti nebo po finanční stránce.

Teď ale čeká Katie mega souboj v New Yorku a rozhodně pro ni nepůjde o žádnou procházku růžovou zahradou. Amanda Serrano má za sebou 42 výher, z nichž hned 30 dokázala vyhrát skrze KO. Ale irskou boxerku soupeřčina pověst příliš netrápí: „Myslím, že je známá tím, že má tvrdou ránu. Ale nemám z toho obavy, mám dobrou bradu.“ 

Jestli se ji povede odolat síle Portoričanky, uvidíme kolem 4 hodiny ranní našeho času. Ať už však dopadne tento souboj jakkoliv, nejspíše se silně zapíše do historie tohoto sportu.

Zdroje:  si.com , sportsjoe.ie , irishexaminer.com

Nejnovější články