Khabib do své MMA organizace nalákal ex-kolegu z UFC, přesvědčil ho novinkou na míru

Khabib do své MMA organizace nalákal ex-kolegu z UFC, přesvědčil ho novinkou na míru Kevin Lee a Khabib Nurmagomedov | zdroj: Profimedia

Organizace Eagle FC vlastněná Khabibem Nurmagomedovem oznámila na tiskové konferenci v Miami mimo jiné podpis bývalého titulového vyzyvatele z UFC a nové rozložení váhových kategorií.

Khabib Nurmagomedov zápasil naposledy v říjnu loňského roku, kdy po výhře nad Justinem Gaethjem oznámil svůj odchod do důchodu.  Světu bojových sportů se ale nikdy nevzdálil, věnuje se trénování a  stal se také promotérem vlastní organizace Eagle FC, s níž se teď chystá vstoupit na americkou půdu.

Eagle Fighting Championship (v poslední době prezentována jako Eagle Fight Club) vznikla z Gorilla FC, kterou bývalý šampion UFC koupil v prosinci minulého roku a přejmenoval podle své přezdívky „Orel“. A zatímco v roce 2021 pořádala tato organizace své turnaje pouze v Rusku a nejbližším okolí a stála přece jen v pozadí světového dění v MMA, v roce 2022 Khabib plánuje mezinárodní expanzi, která se rozběhne již v lednu. Prvním turnaj se odehraje v Miami. A spolu s dalšími oznámenými novinkami se může Eagle FC poměrně brzy ve světě MMA stát významným hráčem.

Začněme tou divácky nejatraktivnější novinkou. Na tiskové konferenci, pořádané v Miami, které se stane hlavním domovem Eagle FC na americké půdě, bylo oznámeno angažmá Kevina Leeho.

Známý americký bojovník byl před pár týdny vyhozen z UFC, jelikož z posledních 5 zápasů vyhrál jediný a navíc byl pozitivně testován na doping. Přesto se jedná o bývalého titulového vyzyvatele (i když jen prozatímního) a velmi výrazného zápasníka, který dokáže do organizace přinést skutečnou kvalitu a taky mediální pozornost. Navíc pro něj samotného je to šance na restart kariéry.

„Je to úžasné, vejít do téhle budovy je jako nový začátek. Cítím novou energii. A být tady vedle velkého šampiona a velkých šampionů minulosti a pokoušet se jít v jejich šlépějích, jsou tady velká očekávání a já jsem tady právě proto, nechal se slyšet Lee na tiskové konferenci.

Na té byl v publiku mezi novináři přítomen také někdejší vládce těžké váhy UFC Junior dos Santos. Na přímou otázku Nurmagomedov prozradil, že byl pozván, protože mají velký zájem podepsat s brazilským zápasníkem smlouvu. Spadeno má ale také na Tonyho Fergusona či Codyho Garbrandta.

Druhá velká novinka, která má potenciál uvést do pohybu změny i v jiných organizacích, je oznámení váhových kategorií, v kterých se bude v Eagle FC bojovat. Plánované váhovky budou postupně 135 (61,2 kg), 145 (65,8 kg), 155 (70,3 kg), 165 (74,8 kg), 175 (79,4 kg) , 185 (83,9 kg), 205 (93 kg) a těžká váha. Muší divize do 125 liber se zatím otevírat nebude, ale do budoucna je v plánu.

Ženské bojovnice mají smůlu, podle Khabiba není v současnosti ženské MMA na dostatečně vysoké úrovni, aby o tom vůbec uvažovali. Největší změna oproti klasickému rozdělení, známému například z UFC nebo OKTAGONu, je přidání divize do 165 liber a navýšení limitu pro welter do 175 liber.

O založení divize do 165 liber se v minulosti hodně mluvilo v souvislosti s UFC, kde tuto myšlenku hlasitě propagoval právě Kevin Lee. Ostatně vznik této váhové kategorie byl pro něj největším lákadlem. Jde totiž o zápasníka, který má velký problém se shazováním do lehké váhy (155 liber), ale není dostatečně robustní na welterovou divizi (170 liber). S obdobným problémem se potýkají i mnozí další jako například Rafael dos Anjos či Nate Diaz.

Dana White se však s tímto nápadem nikdy neztotožnil a argumentoval tím, že by se tak zbytečně rozmělnila síla dvou nejlepších divizí - lehké a welterové.

A právě přidání nové váhové kategorie může být největší trumf Eagle FC na světové scéně. Ruku na srdce, bojovníci jako Rashad Evans, „Bigfoot“ Silva nebo Renan Barao jsou dávno za zenitem a jejich zápasy budou sloužit hlavně jako propagační pro novou organizaci díky jejich jménům. Ale ve chvíli kdy by začali „přebíhat“ zápasníci v nejlepším věku z důvodu, že jim bude nabídnuto zápasit v jim vyhovující váhové kategorii, může to začít představovat problém i pro největší organizace typu UFC nebo Bellator.

A nemusí zůstat pouze u lákadla jiné váhové divize, jak poněkud krypticky naznačil Khabib v rozhovoru pro ESPN:

„Mám spoustu znalostí a můžu je sdílet s hodně lidmi. Můžu vytvořit příjemné prostředí pro hodně bojovníku z celého světa. Právě teď vytváříme nový systém. A vy všichni se brzy dozvíte více o téhle platformě, kde zápasníci budou šťastní. Šťastnější, než v ostatních organizacích. Nic proti našim velkým bratrům, ale tenhle byznys se musí posunout.“

Co přesně tím myslel, se snad dozvíme brzy. I přes hvězdné jméno svého majitele bude ale muset Eagle FC ujít ještě dlouhou cestu, pokud se chce dostat mezi nejlepší organizace. Na rok 2022 plánují v USA podle Khabibových slov jen 7 nebo 8 turnajů, všechny pouze v Miami. První je naplánován již na 28. ledna a původně mu měl vévodit souboj Antonio "Big Foot" Silva versus Tyrone Spong. Silva však byl nucen ze zápasu odstoupit a byl nahrazen dalším veteránem Sergeiem Kharitonovem. Na zápasové kartě se představí také bývalý šampion bantamu UFC Renan Barao proti Horaciu Gutierrezovi.

Kevin Lee by se měl představit poprvé v březnu proti dosud neoznámenému soupeři právě v nové divizi do 74,8 kg. O své cestě v nové organizaci nemá se svým typickým sebevědomím pochyb: „Budu první šampion divize do 165 liber na světě…Bude to fajn, být součástí vytváření historie v MMA“.

Zdroje:  Eagle Fight Club

Nejnovější články