Kongo se chce zapsat do historie jako nejstarší šampion. V cestě mu však bude stát král těžké divize Bader

Kongo se chce zapsat do historie jako nejstarší šampion. V cestě mu však bude stát král těžké divize Bader Cheick Kongo | zdroj: Getty Images

Je mu 46 let a v pátek jej čeká nejspíše poslední šance na titul v Bellatoru. Cheik Kongo si ale proti dosavadnímu šampionovi těžké váhy Ryanu Baderovi věří a chce jej "nechat zmizet".

Bellator se vrací do Evropy a fanouškům už tento pátek v Paříži nabídne turnaj s pořadovým číslem 280, na kterém půjde především o titul těžké váhy. Ten se pokusí obhájit americký šampion Ryan Bader proti zkušenému francouzskému veteránovi Cheicku Kongovi.

Oba bojovníci se už dobře znají a poprvé se v kleci střetli před 3 lety. Tehdy šlo o Baderovu první obhajobu čerstvě získaného titulu, ale zápas se mu moc nevydařil. Už v prvním kole totiž šampionův palec potkal oko francouzského bojovníka a ten po dloubanci nebyl schopen v zápase pokračovat. Utkání tak bylo rozhodnuto jako „bez výsledku“ a Bader zůstal šampionem.

Teď však Kongo dostal ještě jednu možnost sebrat Baderovi šampionský opasek, a to rovnou před domácím publikem. Pokud by se mu to povedlo, jednalo by se o vskutku husarský kousek. Francouzský veterán je totiž ve svých 46 letech nejstarším bojovníkem Bellatoru a v případě vítězství by se stal také nejstarším šampionem ve větší MMA organizaci.

I přes svůj vyšší věk však není Kongo proti americkému šampionovi úplně bez šance. Naposledy loni v srpnu porazil ve druhém kole na rear-naked choke tvrdého veterána Sergeie Kharitonova a ukázal, že své řemeslo pořád ovládá. Za svou kariéru francouzský vyzyvatel odzápasil úctyhodných 45 duelů a ve 31 případech odcházel jako vítěz. Kongo byl také několikanásobný kickboxerský šampion v různých organizacích, a to, že se jedná o nebezpečného strikera, by mohlo dosvědčit 15 knockoutovaných soupeřů.

Ryan Bader má však dvě nesporné výhody. Jednak je o 8 let mladší a za druhé je to zkušený wrestler, který se nebojí tvrdých pěstních výměn. Je tak velice pravděpodobné, že bude chtít použít stejnou strategii jaká mu velice dobře fungovala v jejich minulém zápase. Tam Bader od začátku neustále tlačil, tvrdými údery si zjednal Kongův respekt a následně jej vzal na zem, kde mu dominoval. Na konci prvního kola mu ale palcem zajel hluboko do oka a zápas musel být zastaven. Je otázka, jestli to šampion udělal úmyslně nebo se jednalo o nehodu, ale rozhodčí faul tehdy posoudil jako neúmyslný a pás mu tím pádem zůstal.

„Necítím vůči němu nenávist, nemám nic špatného, co o něm říct,“ řekl Kongo na adresu faulujícího šampiona. „Ale chci ho nechat zmizet. Nechám ho zmizet. Jsem černá díra a spolknu ho, tak to bude. Smáznu ho a bude to pořádný vykřičník k mému odkazu. Nikdy jsme neviděli někoho v mém věku dělat tyhle věci na vrcholné úrovni. Já jsem ten chlap, který to dokáže. Dnes jsem ten chlap. Nevím na jak dlouho, ale teď jsem tím chlapem,“ prohlásil sebevědomě francouzský vyzyvatel.

To, jestli se Kongovi podaří porazit mladšího šampiona a získat titul Bellatoru v těžké váze, se dozvíme už v noci z pátku na sobotu. Hlavní karta, kterou ozdobí například také obávaný 45letý kubánský veterán Yoel Romero, začíná od 22 hodin, takže hlavní zápas by měl přijít na řadu něco po půlnoci.

Zdroje:  Bellator.com

Nejnovější články