Leo Brichta půjde v KSW o prozatimní titul. V Liberci se o něj porve s nebezpečným Mirceou

Leo Brichta půjde v KSW o prozatimní titul. V Liberci se o něj porve s nebezpečným Mirceou Roman Szymański vs. Leo Brichta | zdroj: Foto: se svolením KSW

V hlavním zápase večera a navíc na domácím turnaji se Brichta jako první Čech v historii pokusí získat šampionský pás v KSW.

Expanze KSW do České republiky dále nabírá na obrátkách. Po mírně rozpačité (z části ne vlastní vinou) premiéře v Liberci a již o poznání jistějším pokračovaním v Třinci se k nám polská organizace vrátí v únoru příštího roku. Místem konání turnaje KSW 91 bude opět Liberec a tak nepřekvapí, že byla oznámena účast dvou místních hrdinů Dominika Humburgera a Josefa Štummera. Hlavní hvězdou večera ale bude bezesporu jiný domácí legionář Leo Brichta. Dnes totiž KSW představilo hlavní zápas večera, ve kterém se tento mladý Čech utká s moldavským bojovníkem Valeriou Mirceem. A nebude to pro Lea jen čest být v hlavním zápase domácího turnaje, ale ve hře bude také prozatimní pás šampiona lehké váhy.

Prvním a zatím také posledním tuzemským fighterem, který se v KSW ucházel o titul byl před dvěma lety Patrik Kincl, jenž tehdy ve Varšavě padl ve třetím kole se suveréním Soldičem. Blízko k titulové šanci měl také Michal Martínek a je dost dobře možné, že pokud by na KSW 87 v Třinci vyzrál na Stošiče, mohli jsme se dnes začít těšit na jeho zápas s Philem De Friesem. Jenže v Třinci se radoval z domácích zástupců pouze Brichta a tím si tuto výsadu vybojoval právě on.

Leo měl za sebou po nepříliš srdečném odchodu z Oktagonu v roce 2021 sportovně zvláštní období, minimálně pohledem zvenčí. Pod pravidly MMA nastoupil v následujícím roce pouze k jednomu zápasu v RFA, k čemuž přidal tři čistě postojářské fighty. Sportovec jeho kvalit ale, při vší úctě k RFA, patří na větší a prestižnější akce. Brichta se však nečeho takového dočkal až v polovině letošního roku. Čekání, způsobené z velké části nejspíše dobíhající smlouvou s Oktagonem, nakonec ale stálo za to a Leo se uvedl v KSW na jedné z největších akcí MMA vůbec. Před skoro 50 tisíci diváků na varšavském Národním stadionu v atraktivním zápase zdolal na body Macieje Kazieczka. Úspěšný byl také v dalším fightu, v již vzpomínaném Třinci dokázal zvrátit nepřiznivý vývoj a ukončit zkušeného polského borce Romana Szymańského.

Brichtův nadcházející soupeř Valeriu Mircea se se Szymańským utkal také, dokonce dvakrát. Napoprvé odcházel poražený a navíc zraněný ve své premíře v KSW. Po dvou jasných výhrách nad Szadzińským a veteránem Mańkowským se dopracoval k odvětě, která proběhla také na obřím turnaji ve Varšavě. V zápase nahoru dolů s několika knockdowny a boji jak v postoji tak na zemi se tentokrát na body mohl radovat moldavský bojovník.

Přes nešťastného Szymańského se tak oba zápasnici dopracovali ke své první titulové přiležitosti. A pokud nám může srovnání těchto fightů dát nějakou představu o tom, jak proběhne jejich vzájemné měření sil, můžeme se těšit na hodně atraktivní a drsnou válku. Mircea je na papíře o něco komplexnější borec, který má dobré schopnosti v postoji i na zemi. Brichta ale typově podobného Szymańského dokázal udolat a nakonec mnohem přesvědčivěji než Mircea.

Vítěze pak může čekat hvězda světového měřítka Salahdine Parnasse, který v současné chvíli drží titul v lehké váze. Sluší se ale připomenout, že jej vlastně sám v kleci nevybojoval. Jeho titulový souboj s Ziółkowským byl zrušen pro zranění soupeře zhruba půl hodiny před plánovaným začátkem a Francouz se tak stal nezpochybnitelným šampionem lehké váhy bez boje. Parnasse, který vládne také pérové váze, se bude pro změnu příští týden pokoušet získat třetí pás ve welteru, čímž právě vznikl prostor k zápasu o prozatimní korunu mezi Brichtou a Mirceou.

Turnaj KSW 91 se odehraje v sobotu 17. února v liberecké Home Credit Aréně. Dominik Humburger ani Josef Štummer zatím nemají ohlášené soupeře.

Zdroje:  KSW

Nejnovější články