Nešťastného Alvareze se po přísné diskvalifikaci zastal uznávaný rozhodčí McCarthy

Nešťastného Alvareze se po přísné diskvalifikaci zastal uznávaný rozhodčí McCarthy Eddie Alvarez | zdroj: Getty Images

Bývalý šampion Eddie Alvarez našel zastání u uznávaného rozhodčího a komentátora Bellatoru Johna McCarthyho.

Bývalý šampion UFC a Bellatoru Eddie Alvarez nezažil minulý týden zrovna povedený zápas. V duelu v rámci turnaje ONE on TNT 1, na kterém se utkal s Moldavcem Iurim Lapicusem, měl sice od začátku zápas navrch, ale jeho snaha přišla velice brzy vniveč.

Už po minutě a dvou vteřinách totiž Alvarez obdržel za údery do soupeřova zátylku červenou kartu (která se v této asijské organizaci opravdu uděluje) a byl diskvalifikován. Toto rozhodnutí sudího Justina Browna vyvolalo celkem značnou vlnu kritiky a za amerického bojovníka se postavilo hned několik dalších fighterů a expertů.

Jedním z Alvarezových zastánců je také legendární bývalý rozhodčí MMA a komentátor druhé největší americké organizace Bellator, John McCarthy. Ten ve svém podcastu Weighing In sice Browna přímo nejmenoval, ale bylo jasné, že jeho slova míří přímo na osobu rozhodčího, který Eddiemu udělil výše zmíněnou diskvalifikaci.

V dlouhém proslovu kritizoval podobné verdikty a rozhodčím vzkázal, že mají tu největší zodpovědnost vůči bojovníkům i fanouškům a měli by během zápasů začít více přemýšlet, a ne jenom tak bezmyšlenkovitě rozdávat červené karty a diskvalifikovat.

V další části už se "Big John" McCarthy pustil do rozboru samotného zápasu a popisem celé situace se snažil vysvětlit, že byl Alvarez v tomto „vyloučení“ opravdu nevinně. „Když Eddie Lapicuse sundal, tak ho obepnul nohama, podobně jako to dělal Khabib, aby ho udržel v této poloze. Tady se musíte podívat, kde byla Eddiho hlava. Používal jí jako třetí ruku, kterou šel přímo proti protivníkovi. Takže pokud si někdo myslí, že věděl, co se děje, tak nevěděl.“

„V této situaci se Eddie pokoušel dávat háky. Když uděláte direkt, tak to znamená, že chcete jít napřímo. Ale když fighter zaútočí z boku, tak vám z toho vyplývá to, že ho chce trefit ze strany na ucho, a to přesně dělal. A když oponent otočí hlavu a Eddie ho uhodí do zátylku, tak mu řeknu: ‚Dávej pozor na zadní část hlavy.‘

„Řeknu vám, že jste ho udeřili do zátylku a že to bylo kvůli vašemu oponentovi, protože otočil hlavou, ale zároveň po vás chci, abyste si vybrali jiný cíl nebo jinou zbraň a mohli jste pokračovat. Je vidět, že když Eddie uslyšel rozhodčího, tak se snažil přejít na klasická kladiva, což vám jasné naznačuje, že to upozornění pochopil a chce změnu.“

O to větší nepochopení tak u McCarthyho budí finální verdikt sudího. Je si jistý, že Alvarez neměl v úmyslu mlátit soupeře do zátylku a diskvalifikace byla až moc necitlivá. Podle něj by se podobné momenty měly daleko více pouštět a nepředpokládat, že bojovníci v každé situaci přesně vědí, kam jejich úder dopadl.

Je pravdou, že práce rozhodčích je nevděčná a těžká, protože se často musí rozhodovat během zlomku sekundy a ne vždy je to jednoduché. Na druhou stranu mají moc zničit zápasníkům kariéru i rozhodnout o výplatě a nároky na ně tak musí být vysoké.

Eddie Alvarez byl diskvalifikací doslova zničený a po zápase se v zákulisí neubránil slzám. Poté co vychladly emoce ale oznámil, že se bude proti verdiktu rozhodčího odvolávat a je dost možné, že by mohl mít se svým odvoláním úspěch.

Zdroje:  YouTube Weighing In

Nejnovější články