Odvrácená tvář Conora McGregora. Průšvihy irského fightera v průběhu let

Odvrácená tvář Conora McGregora. Průšvihy irského fightera v průběhu let Conor McGregor má luxusní auta rád | zdroj: Profimedia

Slavný Ir v posledních letech bojuje spíše se zákony než se soupeři v kleci.

Z chudého dublinského instalatéra se během pár let vypracoval v jednu z největších sportovních hvězd. Pohádková cesta se ale někde v průběhu trochu zvrtla a s velkou slávou přišlo také problematické a často protiprávní chování, kvůli čemuž se Conor McGregor dostal mnohokrát do křížku se zákonem. Pojďte si s námi připomenout nelichotivý výčet jeho kauz.

Dopravní přestupky

Nejčastější a v zásadě nejméně závažné problémy McGregora se týkají dopravních přestupků. Od roku 2017 posbíral několik pokut za rychlou jízdu a na 6 měsíců dokonce přišel o řidičák.

Největší „zářez“ si ale připsal až v březnu 2021, kdy byl za nebezpečnou jízdu v Dublinu ve svém Bentley dokonce zadržen a eskortován na policejní stanici. Navíc byl obviněn z řízení bez řidičského průkazu a povinného pojištění. Soudní řízení v této věci stále pokračuje, naposledy bylo v lednu tohoto roku odročeno na prosinec z důvodu nemoci irského zápasníka. V případě, že by byl nakonec shledán vinným, hrozí mu pokuta až 5 tisíc eur a 6 měsíců vězení.

Útok na autobus

Mnohem větší problémy si však Conor vysloužil svým agresivním chováním na veřejnosti. Asi jeho nejznámějším kouskem je v tomto ohledu incident z dubna 2018, který předcházel UFC 223, kde se představil jeho velký rival Khabib Nurmagomedov. Ir tehdy společně se svou partou napadl autobus převážející bojovníky z tiskové konference. Vše pak vyvrcholilo, když Conor hodil na okno autobusu ocelový rudl, načež rozbité sklo zranilo několik bojovníků a například Michael Chiesa kvůli tomu musel odstoupit ze zápasu s Anthonym Pettisem. McGregor za to dostal pouze 5 dní veřejně prospěšných prací, krátký kurz sebeovládaní a povinnost zaplatit způsobené škody.

Krádež telefonu

Kurz sebeovládání se ale na Conorovi nejspíše moc nepodepsal. Už v březnu příštího roku byl na Floridě zadržen z podezření na loupež poté, co vzal a rozbil telefon fanouškovi, který si ho chtěl vyfotit. K přelíčení však tentokrát nedošlo, postižený svou žalobu o měsíc později stáhl po mimosoudním vyrovnání.

Útok v baru

Další známý incident si McGregor připsal v srpnu 2019 na propagační akci k jeho tehdy nové whiskey Proper no. 12. V rámci ní nabízel v jedné z dublinských hospod zdarma panáky na vyzkoušení. Ne všichni ale byli z tohoto produktu nadšení, postarší pán na baru totiž přes protesty známého bojovníka několikrát nabízenou sklenku odmítnul. Conora toto gesto evidentně více než urazilo, v mžiku totiž na hlavu štamgasta přiletěla jeho ikonická levačka. Při následném soudu McGregor přiznal svou vinu a přítomné ujistil, že se v souvislosti s ním už nikdy nic podobného nestane. Vyvázl tak pouze s pokutou a povinností zaplatit oběti nezveřejněnou sumu peněz.

Neshody v Itálii

V říjnu 2021 byl McGregor obviněn z napadení známým italským hudebníkem Francescem Facchinettim. Toho měl prý Conor bez zjevné příčiny udeřit do obličeje, čímž mu měl zlomit nos. Faccinetti podal na Ira žalobu, která je podle všeho stále předmětem vyšetřování. Na celém incidentu byla podivná skutečnost, že Conor měl zaútočit bez varování po několika hodinách párty, kde spolu do té chvíle oba bez problému vycházeli. Minimálně podle toho, jak celou věc popsal Faccinetti, McGregor se ke kauze nijak nevyjádřil.

Napadení na jachtě

Jistou podobnost pak vykazuje i další obvinění, které bylo na slavného fightera podáno. V červenci 2022 měl údajně naprosto bezdůvodně napadnout ženu na své jachtě u ostrova Ibiza. Mělo jít o jeho známou z Dublinu, kterou předešlý den pozval na svou loď v rámci pokračování oslavy jeho 34. narozenin. Ráno poté  ji pak měl začít bezdůvodně slovně urážet, kopnout do břicha a udeřit do obličeje, načež upadla na zem. Následně k ní přiskočil a podle ženiny výpovědi na ní měl křičet: „Utopím tě, kdo si myslíš, že jsi?“ Oběť poté ze strachu z pokračování útoku měla skočit do moře, kde byla krátce nato vyzvednuta lodí pobřežní stráže. Celá věc vyšla najevo až v lednu tohoto roku, kdy byl případ znovu otevřen u irského soudu. Krátce nato ale žena obvinění z neznámých důvodů stáhla. Sluší se však dodat, že ji podle všeho mělo být týden předtím zapáleno auto a do okna jejího domu někdo hodil cihlu.

Dublinské znásilnění

Zvláštní kategorii si bohužel zaslouží výčet obvinění ze sexuálního napadení. Na začátku roku 2019 vyšlo najevo, že je McGregor vyšetřován státním zástupcem kvůli obvinění ze znásilnění, ke kterému mělo dojít v prosinci 2018 v penthousu dublinského hotelu. Později toho roku k případu přibylo obvinění jiné ženy, kterou měl Conor sexuálně napadnout v autě před dublinskou hospodou. Po vyšetřování ale dospěl státní zástupce k závěru, že McGregor nebude oficiálně obviněn a nadále stíhán v ani jedné z kauz. Případ znásilnění byl ale krátce nato znovu otevřen po další žalobě ze strany údajné oběti a do této chvíle stále probíhá vyšetřování.

Zatčení na Korsice

V září 2020 strávil Conor dva dny ve vazbě na Korsice. Měl se zde dopustit nevhodného odhalování a sexuálního útoku v místním baru. Po osmiměsíčním vyšetřování byl ale případ uzavřen pro nedostatek důkazů nutných k obžalobě.

Sexuální útok v Miami

Zatím poslední obvinění ze sexuálního napadení si McGregor připsal tento měsíc v Miami, kde byl hostem na zápase finálové série NBA. Měl se zde dopustit znásilnění na záchodcích v zázemí arény, kam měla být údajná oběť irským zápasníkem zatažena. Tato situace byla navíc zaznamenána na kameře. Podle všeho ještě nebylo vznešeno oficiální obvinění, celá kauza ale nabírá na síle. Právník poškozené ženy navíc uvedl, že se samotná NBA pokusila nabídnout ženě 100 tisíc dolarů za mlčení. Nabídka ale měla být posléze stažena.

Čestné zmínky

Problém s mafií

Ve velmi prekérní situaci, která se ale z pochopitelných důvodů nedostala až k policii, se měl Conor ocitnout v roce 2017. V listopadu se údajně v Dublinu dostal do hospodské rvačky, při které měl udeřit člena nechvalně známého Kinahanova kartelu. Do nedávna mocná organizace irského podsvětí pak v reakci na rvačku prý požadovala po McGregorovi 900 tisíc eur jako odškodnění. V případě nezaplacení pak měla hrozit Conorovi fyzická likvidace. K situaci se tehdy vyjádřil otec známé hvězdy s tvrzením, že jde o pouhé výmysly. V kontextu historie prostředí irského organizovaného zločinu by ale rozhodně nešlo o nic výjimečného.

Kudla do zad od Artema

V listopadu 2022 se Conor dočkal obvinění od svého dlouholetého tréninkového partnera a kamaráda Artema Lobova. Ten jej žaloval u irského soudu o podíl na zisku z prodeje značky Conorovy whiskey Proper no. 12. Celý nápad totiž prý vzešel od Artema, kterému měl pak McGregor ústně slíbit 5% podíl. Další žaloba přišla krátce poté, když McGregor svého už bývalého kamaráda nazval na twitteru krysou. Oba případy ale Lobov u soudu velmi rychle prohrál.

Zdroje:  ibtimes.co.uk , Rolling Stone , ESPN , Bloody Elbow , mmafighting.com

Nejnovější články