Po zákeřném napadení zemřel mladý novozélandský bojovník, jeho kamarád Israel Adesanya volá po tvrdších trestech

Po zákeřném napadení zemřel mladý novozélandský bojovník, jeho kamarád Israel Adesanya volá po tvrdších trestech Fau Vake, druhý zprava, byl členem úspěšného novozélandského týmu City Kickboxing. | zdroj: Profimedia

Novozélandský bojovník Fau Vake byl zákeřně napaden čtveřicí mužů a po sedmi dnech v umělém spánku podlehl svým zraněním.

Slavný novozélandský gym City Kickboxing, ve kterém trénuje mimo jiné šampion střední váhy UFC Israel Adesanya či zástupce lehké váhy Dan Hooker, se zahalil do černých barev smutku. Před dvěma dny totiž zemřel na následky napadení jeden z jeho svěřenců, 25letý kickboxer a začínající MMA bojovník Fau Vake.

Mladý fighter se 15. května během čekání na taxi v ulicích novozélandského Aucklandu dostal z neznámých důvodů do rozmíšky se skupinkou čtyř mužů. Tato hádka vyústila v situaci, kdy byl Vake nečekaně napaden údery zezadu a následně byl ještě několikrát atakován po pádu na zem. V nemocnici byl udržován týden v umělém spánku, i přes všechnu péči a snahu lékařů však nakonec svým zraněním podlehl. Zanechal po sobě dlouholetou partnerku a tříletou dceru.

„Je to nepopsatelný smutek. Fauův boj o nalezení cesty zpět skončil téměř na hodinu přesně po sedmi dnech,“ uvedlo City Kickboxing v prohlášení pro server nzherald.co.nz. „V této tragické době žádají Vakeova rodina a City Kickboxing o čas, aby mohli truchlit a přemýšlet o ztrátě otce, syna a milovaného bratra. Promluvíme si, až bude ten správný čas. Chceme zajistit, aby Fauův odchod nebyl zapomenut. Prozatím ale prosím respektujte naše soukromí.“

Z této zprávy jsou rozrušení i všichni Vakeovi kolegové, kteří celý minulý týden vyjadřovali na sociálních sítích svému kamarádovi podporu. Adesanya tento čin už několikrát odsoudil a volá po tom, aby byl změněný trestní zákoník a zadržení pachatelé dostali daleko vyšší tresty. Na Novém Zélandu totiž není na podobné zákeřné útoky brán speciální metr.

„V uplynulém desetiletí došlo k mnoha úmrtím kvůli úderům, které lidé schytali, když se nedívali,“ stálo v Adesanyově prohlášení, které zveřejnil server BJPenn.com. „Vzhledem k obrovské publicitě těchto zločinů nemůže být nikdo tak hloupý, aby si neuvědomoval vážné riziko smrti. Neexistuje žádná omluva a mělo by to být považováno za pokus o vraždu nebo vraždu.“

Zákon o útoku zezadu, v angličtině „coward punch,“ což by se dalo přeložit jako zbabělý úder, s maximální trestní sazbou dvaceti let vězení už byl v novozélandském parlamentu v roce 2018 předložen k hlasování, ale byl zamítnut hned po prvním čtení. Snad se teď situace po dalším naléhání a velké míře publicity změní, život mladému bojovníkovi to už ale bohužel nevrátí. 


Zdroje:  nzherald , bjpenncom

Nejnovější články