Poslední krok k titulovému zápasu? Michala Martínka čeká v Polsku domácí odpadlík z UFC

Poslední krok k titulovému zápasu? Michala Martínka čeká v Polsku domácí odpadlík z UFC Michala Martínka v KSW přivítal domácí Filip Stawowy | zdroj: Foto: se svolením KSW

Turnaj KSW 75 sice přišel o svou titulovou bitvu v polotěžké váze, ale i díky trojnásobnému českému zastoupení bude rozhodně na co koukat.

Polská organizace KSW to s expanzí na český trh evidentně myslí vážně. Na pátečním turnaji s číslovkou 75 se totiž představí hned tři čeští zástupci. Celou akci odstartuje veteránka Petra Částková, hned po ní se v kleci ukáže David Martiník a hlavní předzápas obstará Michal "Blackbeard" Martínek.

Pro českého těžkotonážníka půjde už o jeho druhý fight v rámci KSW. V červnu tohoto roku se zde skvěle uvedl přesvědčivou výhrou nad Filipem Stawowym, kterému nedal příliš šancí výborným pohybem a přesnými údery z ústupu. Za odměnu nyní dostal soupeře trochu jiného kalibru – Daniela Omielańczuka.

„Chtěl jsem bojovat s Danielem, protože mým cílem je, aby mě fanoušci v Polsku poznali. A tohle je jediný způsob, bojovat s těmi nejlepšími a Omielańczuk je jeden z nejlepších MMA zápasníků, kteří kdy v Polsku byli. Takže jsem rád, že spolu můžeme bojovat a uděláme skvělý zápas!“ vyjádřil se Michal o svém současném protivníkovi během mediálního dne před turnajem.

Čerstvý čtyřicátník Omielańczuk je v Polsku nesmírně populární, a tak je to pro Martínka skutečně skvělá šance zapsat se do podvědomí tamějších fanoušků. Jedná se o veterána UFC, kde si připsal 9 fightů a porazil tam například Alekseie Oleinika. Po tomto triumfu ale následovala série 3 porážek, po které si musel Daniel hledat nové působiště. To nalezl v ruské ACA, kde působil ve stejnou dobu jako Michal. Spolu se sice neutkali, ale měli zde tři společné soupeře. Omielańczuk porazil každého z nich, Pakutinskase, Jamese i Smoldareva, zatímco český bojovník odcházel vítězně pouze ze střetnutí s prvním jmenovaným. Přestože MMA matematika je v tomto velmi často zavádějící, pro Poláka může jít o menši psychickou výhodu, jak naznačil v odpovědi na otázku týkající se taktiky pro nadcházející souboj:

„Nějaký plán na zápas mám, ale od začátku do konce chci vyvíjet tlak. Rád bojuju tak, že jdu pořád dopředu a myslím, že teď to bude taky tak. Zvláště, když Martínek ví, jak já zápasím, ví, že mám těžké ruce. A prohrával s bojovníky, které já jsem porážel. Takže myslím, že to bude zkoušet stejně, jako v jeho posledním zápase, že se mě bude snažit vybodovat z dálky a nebude se chtít se mnou pouštět do nějakých výměn.“

Český bijec se sice o svém gameplanu nevyjadřoval, dá se však předpokládat, že bude skutečně velmi podobný tomu, jak ho popsal Daniel, a jak ho Michal předvedl ve svém posledním vystoupení se Stawowym.

Mimo svůj domovský gym Reinders MMA se Martínek připravuje rovněž v týmu Ankos MMA v polské Poznani. Sparingpartnera mu zde dělal například Marcin Tybura, současný zápasník UFC a také velmi dobrý kamarád Omielańczuka. Odmítá však, že by jeho prostřednictvím získával nějaké citlivé informace, které by mu v kleci mohly přinést výhodu:

„Jsme profesionální bojovníci a máme vůči sobě respekt. Takže jsem se nikdy neptal: ‚Hele, v čem je Omielanczuk dobrý a v čem ne?‘ Protože kdybych to udělal, tak bych byl hajzl. Respektuju to, že jsou přátelé, prostě v tom není vůbec nic osobního, je to sport a jsme profesionálové,“ řekl český válečník s tím, že podobné praktiky odsuzuje.

V případě výhry by se Martínek pravděpodobně mohl probojovat k titulové šanci, protože současný šampion Phil De Fries má momentálně velký nedostatek vyzyvatelů. 

Původním největším tahákem večera měla být bitva o titul v polotěžké váze mezi Ibragimem Chuzhigaevem a Ivanem Erslanem, jenže ruský šampion se nedokázal kvůli zřejmým důvodům dostat do Polska, přestože teď oficiálně bojuje pod tureckou vlajkou. Místo toho bylo tedy na hlavní zápas povýšeno střetnutí mezi domácím a zatím neporaženým Robertem Ruchałou a dalším UFC veteránem Damianem Stasiakem. Tento souboj dvou výborných grapplerů by mohl přinést skvělou podívanou fanouškům boje na zemi. A ať už zvedne rozhodčí ruku komukoliv, vítěz by rozhodně mohl žádat KSW o titulový zápas v lehké váze.

Druhý tuzemský zástupce David Martiník se v bantamové váze střetne s mladým Kamilem Szkaradkem, tréninkovým kolegou výše zmíněného Ruchały.

„S tím počítám,“ odpověděl v rozhovoru David na otázku, jestli považuje tento fight za zápas o všechno, tedy jestli zůstane v KSW, nebo bude muset odejít. Zatím si totiž v polské organizaci připsal jen jedno vítězství ze tří pokusů. Nepřipouští si ale kvůli tomu nějaký větší tlak na svou osobu: „Věřím v sebe a nepřemýšlím nad tím, co bude po zápase. Věřím, že vyhraju a zůstanu v KSW.“

Zkušená Petra Částková se v úvodním zápase celého turnaje postaví domácí Adrianě Kreft. O deset let mladší Polka má za sebou pouhé tři zápasy s velmi slabými soupeřkami. Částková, která se ve své kariéře představila mimo jiné v Bellatoru, by tak pro ni měla být první skutečně těžkou zkouškou v MMA.

Další zápasy:

Tomasz Narkun vs. Henrique da Silva

Adam Soldaev vs. Oleksei Polishchuk

Adam Tomasik vs. Madalin Pirvulescu

Yann Liasse vs. Adrian Gralak

Akce KSW 75 v malém městečku Nový Sadec v podhůří Tater proběhne tentokrát netradičně v pátek. Začátek celého turnaje je plánovaný na 19:00 a v našich končinách je ho možné sledovat prostřednictvím platformy voyo.cz nebo skrze oficiální PPV přenos.

Zdroje:  Youtube KSW

Nejnovější články