Premiéra Filipa Macka proti mašině na bonusy či držitel nejrychlejšího KO organizace. Co přinese KSW 82 ve Varšavě?

Premiéra Filipa Macka proti mašině na bonusy či držitel nejrychlejšího KO organizace. Co přinese KSW 82 ve Varšavě? Sebastian Przybysz | zdroj: Profimedia

Polská MMA organizace KSW si na tento měsíc připravila o něco skromnější menu o pouhých 7 zápasech. Turnaj však pro domácí diváky činí nadmíru atraktivní souboj Filipa Macka se Sebastianem Przybyszem.

Původně se měla na sobotním turnaji představit hned dvojice českých legionářů, soupeř Lea Brichty se ale před pár dny zranil a jeho premiéra v KSW se tak přesunula na příští měsíc na obří akci na národním stadionu ve Varšavě s přídomkem Koloseum. Odložení Brichtova fightu a právě konaní červnového galavečeru, který se dost pravděpodobně dostane na druhé místo v divácké návštěvnosti MMA akce v historii, je nejspíše důvodem, proč nás tuto sobotu čeká poněkud skrovných 7 zápasů. Minimálně tři z nich jsou však už teď příslibem zajímavé podívané.

Sebastian Przybysz vs. Filip Macek (bantamová váha, do 61,2 kg)

Český specialista na boj na zemi se do klece vrací po prosincové prohře nad Gustavem Lopezem. Šlo již o jeho třetí neúspěch v rámci titulových zápasů pod Oktagonem. Sám Filip se poté na tiskové konferenci pod vlivem obrovského zklamání netajil tím, že má myšlenky na konec s profesionálním zápasením. Tyto úmysly ale „Mácovi“ nevydržely příliš dlouho:

„Říkal jsem to, ale přehodnotil jsem to a je čas dělat to samé, ale někde jinde (smích). Takže jdeme do KSW,“ řekl Filip v rozhovoru pro TN.cz

Tento přesun je rozhodně logický, v Oktagonu by se Filip po třech klopýtnutích v titulových zápasech prokousával k další šanci těžko, a je otázka jestli by mu ji vedení organizace vůbec chtělo s touto historií dát. Zároveň jde však pořád o velice kvalitního zápasníka, který si zaslouží nastupovat proti odpovídajícím soupeřům. A KSW mu právě takové výzvy může a bude nabízet.

Ostatně hned na start dostal nejspíše tu úplně nejtěžší zkoušku. Postaví se proti němu totiž ještě nedávný šampion Sebastian Przybysz. Komplexní bojovník z Gdaňsku dokázal pás v bantamu vybojovat v roce 2021 proti Antunu Račičovi a následně dvakrát obhájit proti brazilským soupeřům. Titul ztratil pak v loňském prosinci po strhující bitvě s Jakubem Wikłaczem.

Díky tomuto resumé je poněkud zvláštní, že je jeho souboj s Mackem v pozici pouze hlavního předzápasu. Svou nelibost netajil v nedávném rozhovoru v pořadu Klatka po klatce ani sám Przybysz:

„Upřímně, cítím se, jako bych dostal takovou lehkou facku. Protože předtím, než jsem bojoval o titul, tak jsem otevíral prvním zápasem prakticky každý galavečer a nikdy mi v KSW nechtěli dát více prostoru, abych se mohl předvést,“ připomněl dnes již velmi populární Sebić své začátky v polské organizaci, kdy skutečně často nastupoval hned v úvodu večera. Opět musíme říct, že je to trochu zvláštní, protože Przybysz je obecně považován za jednoho z nejzajímavějších fighterů v celé organizaci a za svou kariéru v kulaté kleci si připsal již 8 bonusů za výkony večera, nejlepší submisi nebo KO.

A co čekat od samotného střetnutí těchto dvou elitních bantamových vah? Przybysz by měl mít rozhodně navrch v postoji a díky slušné obraně před strhy je tak považován za poměrně velkého favorita proti Mackovi, jehož hlavní zbraní je rozhodně boj na zemi. Polák však není ani v grapplingu žádným nazdárkem a mohla by to být paradoxně Filipova šance na úspěch. Sebastian se totiž ve svém předcházejícím fightu pouštěl trochu nelogicky dobrovolně na zem s virtuózem v BJJ Kubou Wikłaczem, kde se pak několikrát dostal do velmi svízelných situací a v konečném důsledku mu to přivodilo porážku na body. Uvidíme tedy, jestli se bude pokoušet o podobnou taktiku nebo zvolí jistější cestu v podobě postoje.

Přestože oba bojovníky dělí pouze dva roky věku, poměrně výrazný rozdíl je ve zkušenostech. Filip má za sebou úctyhodných 45 zápasů, jeho soupeř „pouhých“ 13. Przybysz v tom ale příliš problémů nevidí:

„Je tam velký rozdíl ve zkušenostech, ale jestli je rozdíl i ve schopnostech, to uvidíme v kleci. Mám hodně sebevědomí. Díval jsem se na Filipovy zápasy, analyzoval je s trenérem a máme na něj plán… Je to dobrý bojovník, ale já chci být v kleci tím lepším. Vím, že je zkušený, ale pouze zkušenostmi se vyhrát nedá. Tím, že má za sebou tolik fightů. Sedmnáctkrát prohrál, takže se dá říct, že je sedmnáct způsobů, jak ho porazit. Nevím, jestli to tak skutečně je, ale zkusím najít cestu k jeho další prohře.“

Odměnou pro vítěze by mohla představovat šance na titulový zápas, i když do situace v bantamové váze může promluvit návrat věčně zraněného Gruzínce Jojuy.

Brian Hooi vs. Andzrej Grzebyk (welterová váha, do 77,1 kg)

Hlavním zápasem večera bude střetnutí Nizozemce Brian Hooie s Andrzejem Grzebykem, což by pro změnu mohl být titulový eliminátor pro welterovou váhu.

„Bartosův pás je už můj, jen čekám, až ho mi ho donese,“ nechal se dokonce slyšet Hooi na před-turnajovém rozhovoru s narážkou na novopečeného šampiona Adriana Bartosińského. Hlavním důvodem, proč byl tento fight zvolen jako vyvrcholení večera je však spíše předpoklad, že dojde k dost rychlému a spektakulárnímu ukončení. Oba protivníci jsou totiž známí svými divokými přestřelkami a tendencí nespoléhat na bodové rozhodčí. Jejich vzájemný souboj tak snad naplní tyto očekávání.

Bohdan Gnidko vs. Rafał Kijańczuk (polotěžká váha, do 93 kg)

Do akce půjde také držitel rekordu za nejrychlejší KO v historii KSW a zavilý odpůrce druhých kol Bogdan Gnidko. Ukrajinec si ve své kariéře zatím drží perfektní skóre 9 vítězství z 9 zápasů, přičemž pokaždé doručil ukončení hned v první pětiminutovce. Jeho soupeř se sice nepyšní podobně bezchybným životopisem, ale jeho poslední čtyři vystoupení se také nedostala do druhého kola (i když jedno z nich prohrál). Můžeme tak čekat zběsilou akci od první sekundy.

Ostatní zápasy:

Donovan Desmae vs. Rauli Tutarauli (lehká váha, do 70,3 kg)

Gracjan Szadziński vs. Wilson Varela (lehká váha, do 70,3 kg)

Anita Bekus vs. Aleksandra Toncheva (slámová váha, do 52,2 kg)

Robert Maciejowski vs. Wiktor Zalewski (domluvená váha do 79 kg)

Akce KSW 82 se uskuteční již tuto sobotu v malé varšavské hale ATM Studio. Začátek celého turnaje je plánovaný na 19:00 a v našich končinách je ho možné sledovat prostřednictvím platformy voyo.cz nebo skrze oficiální PPV přenos.

Zdroje:  tn.cz , inthecage.pl , Klatka po klatce

Nejnovější články