Roy Jones se obává, že zápas s Mikem Tysonem půjde za hranici exhibice. „Destrukce a ničení, to je vše, co zná“

Roy Jones se obává, že zápas s Mikem Tysonem půjde za hranici exhibice. „Destrukce a ničení, to je vše, co zná“ zdroj: Profimedia

Mezi Royem Jonesem a Mikem Tysonem půjde sice „jen“ o exhibiční zápas, ale Roy Jones Jr. je raději připraven na nejhorší.

Z enormních ohlasů byl překvapen i prezident WBC Mauricio Sulaiman, který má pro oba sportovce pouze slova chvály. Tysona označil jako legendu, také Jones má podle něj nezpochybnitelné kvality, už jenom vzhledem ke skutečnosti, že se stal šampionem ve čtyřech divizích. „Jsem velmi potěšen, když vidím obrovský zájem u běžných lidí, navíc s vědomím, že jde o exhibiční zápas, který se nezapočítává do statistik,” poznamenal.

Zároveň také vyjádřil přesvědčení, že Kalifornská státní atletická komise zajistí, aby se ani jednomu z účastníků nic nestalo. Její šéf Andy Foster ostatně krátce po oznámení zápasu přislíbil, že jde především o show pro diváky a borci se rozhodně nebudou snažit urvat soupeři hlavu. Ne všichni jsou ale stejného názoru. Na pochybách je kupříkladu neporažený šampion velterové váhy Errol Spence. „Mike se stále umí trefit a je pořád rychlý. Tohle může skončit smutně.”

Riziko si ovšem uvědomuje i sám Jones. Pravděpodobně zaregistroval krátká videa, v nichž „železný Mike” předváděl aktuální formu. Jones ho neváhal označit za monstrum, osmikolovou bitvu pak přirovnal k souboji Davida s Goliášem. Jedním dechem ale dodal, že Bůh je na jeho straně, což je vše, co potřebuje.

Roy Jones v posledním rozhovoru pro server MMA Junkie prozradil, že souboj s Tysonem patří mezi jeho dlouholetá přání. „Když jsem vyhrál titul v těžké váze, řekl jsem, že jediným člověkem, se kterým chci jako těžká váha bojovat, je Mike Tyson.” Mike ale tou dobou o zápas nestál, takže se Jones vrátil zpět do polotěžké divize. Zápas s Mikem mu ale stále vrtal hlavou. Když tedy letos dostal nabídku alespoň na exhibiční souboj, dlouho se nerozmýšlel.

Několikanásobný šampion také navzdory ujištění ze strany šéfa atletické komise naznačil, že se úroveň zápasu nebude příliš lišit od souboje v roce 2003, pokud by na něj Tyson tehdy kývnul. Od soupeře nečeká nic menšího než pověstnou nemilosrdnou krutost, která ho v profesionální kariéře dovedla k 50 výhrám a 44 knockoutům. „Nebude tam rozdíl. Tím mám na mysli, že první tři kola bude nebezpečný. Takový byl kdysi, takový je nyní. Je to člověk, který vás může knockoutovat kdykoliv od prvního do dvanáctého kola, což znamená, že i v osmém kole bude stále nebezpečný. Pokud ale využijete faktoru vyčerpání, máte větší šanci. Proto si budu muset druhou polovinu odpracovat více než tu první,” vysvětlil Jones svou taktiku.

„Mike zná jednu cestu – zabíjet. To je vše. Destrukce a ničení, to je vše, co zná. A na to se musím připravit, než vlezu mezi provazy.”

Roy Jones Jr. zdroj: Profimedia

Maličko to vypadá, že se oba borci chystají spíše na klasický zápas. Andy Foster ale minulý týden prohlásil, že se u obou boxerů ujistil o tom, zda si uvědomují povahu chystané show. „Mohou předvést své dovednosti v boxu, nechtěl jsem ale, aby se snažili soupeře zranit. Budou tvrdě spárovat, neměli by ale usilovat o knockout,” vysvětlil, přičemž ale nevyloučil, že by k vypnutí jednoho z boxerů mohlo dojít.

Zatím se zdá, že je velmi těžké prezentovat očekávaný duel tím správným způsobem. Nasvědčuje tomu také skutečnost, že několik sázkových kanceláří na událost vypsalo kurzy, což se s její exhibiční povahou absolutně neslučuje. Zápas ostatně vůbec nebude bodován a s největší pravděpodobností ani nebude mít vítěze.

Zdroje:  mmajunkie.com , Boxingscene.com , worldboxingnews.net

Nejnovější články