Žijící legendy boxu opět tvrdě trénují, Tyson by letos mohl dokončit trilogii s Holyfieldem

Žijící legendy boxu opět tvrdě trénují, Tyson by letos mohl dokončit trilogii s Holyfieldem Mike Tyson - Evander Holyfield, před lety nesmiřitelní rivalové. | zdroj: Profimedia

Mike Tyson a Evander Holyfield už si znovu dávají do těla. Schyluje se k jejich dalšímu zápasu?

Absolutní legendy světového boxu by se proti sobě mohly opět postavit v ringu, aby dokončily trilogii. Třiapadesátiletý Mike Tyson a sedmapadesátiletý Evander Holyfield už opět v tělocvičně ladí formu a některé indicie napovídají, že letos společně znovu poměří síly.

Tyson se po ukončení kariéry cítil vyhořelý, protože si uvědomil, že neumí nic jiného než box. Příjem ze svojí tváře a z reklamní činnosti měl stále veliký, ale vnitřní oheň, který ho zaplňoval při každém z jeho zápasů, zhasl. Proto znovu oprášil rukavice a rozhodl se vystoupit ze sportovního důchodu, což mu vlilo energii do žil.

„Teď se znovu cítím nezastavitelný,“ oznámil potom, co opět začal tvrdě trénovat. „Zase se cítím stejně jako dřív. Bohové války ve mně probudili moje ego a chtějí, abych šel znovu do boje. Představte si, že bych šel znovu bojovat a pomohl všem těm lidem, o kterých jsem vždy mluvil.“

V podobnou dobu se začal do své boxerské formy shodou okolností vracet také jeden z jeho největších rivalů. Evander Holyfield. Díky tomu se na o čtyři roky staršího bojovníka začaly okamžitě sypat otázky ohledně další odvety. A on se tomuto nápadu vůbec nebrání.

Evander Holyfield - Mike Tyson Tyson Holyfieldovi dokonce ukousl kus ucha. | zdroj: Profimedia

„Udělal bych to,“ řekl Holyfield pro deník The Sun. „Chci bojovat s Mikem Tysonem a jsem tomu otevřený. Vím jak se o sebe v 57 letech starat a pořád bych ho zvládl. Ale musel by chtít i on a nesmělo by se jednat o zápas plný nenávisti, kde by šlo o knockout. Nejde o to, kdo dokáže koho porazit, ale aby jsme lidem ukázali, že jsme byli jedni z největších bojovníků naší éry.“

„Já osobně proti Mikovi nic nemám. Jde o to, že by to bylo dobré pro sport. A i když je box těžký sport, tak můžeme lidem ukázat, že do toho pořád zvládneme jít. Pokud by to vyšlo tak by to bylo skvělé. Pořád umím dobře uhodit, ale rozhodně už ne stylem: ‚Teď ti ublížím...ukážu vám, jak ho vypnu.‘ Mike vypadá hodně ostře, ale já jsem také ve skvělé formě, jak fyzické tak mentální.“

To také doložil krátkým videem ze svého tréninku:

 

V tu chvíli se fanoušci z celého světa začali shodovat, že by opravdu rádi viděli dokončení trilogie těchto dvou živoucích legend. Někdo by si mohl říct, že už jde o staříky, kteří už nemají co nabídnout, ale už jen podle Tysonových záznamů z tréninku, které sdílel na sociálních sítích, je vidět, že stále dokáže být velice pohyblivý a má neskutečnou sílu úderu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Mike Tyson to s návratem myslí fakt vážně #Fightscz #MikeTyson #box #motivacedotreninku

Příspěvek sdílený Fights.cz (@fights.cz),Kvě 11, 2020 v 11:30 PDT

Jejich společné duely se zapsaly nesmazatelným písmem do historie boxu. Do prvního zápasu, který se uskutečnil v roce 1996 a bojovalo se o titulový pás WBA v těžké váze, nastupoval Tyson jako naprostý favorit, ale nedokázal se přizpůsobit Holyfieldovu stylu. Několikrát se na něj snažil freneticky útočit, ale sám těžce inkasoval. Na konci desátého kola už sotva došel do svého rohu, ale trenéři ho poslali i do jedenáctého. Tam se do něj Holyfield pustil s další brutální kombinací a rozhodčí raději fight ukončil. 1:0 pro Holyfielda.

Evander Holyfield - Mike Tyson Bitva Holyfielda a Mika Tysona. | zdroj: Profimedia

V roce 1997 došlo k odvetě, která se svojí kontroverzí stala legendární. Holyfield od začátku opět dominoval. Tyson se sice snažil reklamovat ilegální úder hlavou, ale s protesty neuspěl a postupně přestal tento zápas psychicky unášet. Ve třetím kole se zuřivě vrhl na Holyfielda a ukousl mu kousek pravého ucha, který poté vyplivl na podlahu. Byl okamžitě poslán do neutrálního rohu a verdikt byl nejprve jasný. Diskvalifikace. 

Když však lékař zkontroloval Holyfielda, oznámil, že je schopný pokračovat. Tysonovi byly odečteny dva body a boxovalo se dál. Bojovníci ale třetí kolo nakonec opravdu nedokončili. V dalším z klinčů se totiž Tyson Holyfieldovi zakousl pro změnu do levého ucha, které mu naštěstí „pouze“ zjizvil a byl definitivně diskvalifikovaný. 2:0 pro Holyfielda.

Nyní by se dokončením trilogie kruh uzavřel a Tyson by si pro sebe mohl urvat alespoň jedno čestné vítězství. Rozhodně už žádné podobné situace očekávat nemůžeme, ale i tak by mohlo jít o kvalitní boxerský zápas dvou žijících symbolů moderního boxu a zájem fanoušků i médií by byl opět enormní. O tom svědčí i povyk, který vyvolal plakát vytvořený jedním z fanoušků.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Fights.cz (@fights.cz),Kvě 15, 2020 v 4:40 PDT

 

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články