Šance o zápis do historie, dva tituláky a Viktor Pešta. KSW 89 láká na jeden z nejlepších evropských turnajů roku

Šance o zápis do historie, dva tituláky a Viktor Pešta. KSW 89 láká na jeden z nejlepších evropských turnajů roku Viktor Pešta vs. Szymon Bajor | zdroj: Foto: se svolením KSW

Na posledním turnaji roku nabídne KSW již tradičně jednu z nejlepších letošních karet. Pás šampiona bude k mání v divizi welterové a střední váhy a můžeme se také těšit na legionáře Viktora Peštu.

V sobotu večer nás může na turnaji KSW 89 čekat historický okamžik. Francouzský bojovník Salahdine Parnasse se v titulové bitvě pokusí uzmout pás šampiona welteru Adriana Bartosińského, čímž by se stal prvním vládcem tří divizí najednou v historii MMA. Již tradiční turnaj na závěr roku ve slezských Gliwicích však láká i na další atraktivní bitvy, mimo jiné také na vystoupení Viktora Pešty, jehož zápas s Bajorem je dost možná brán jako titulový eliminátor.

Adrian Bartosiński vs. Salahdine Parnasse (o titul welterové váhy, do 77,1 kg)

Lev z Atlasu, jak si sám Parnasse přezdívá, je bezesporu největší hvězdou večera. V KSW působí již šestým rokem, vyhrál 11 z 12 zápasů, je současným šampionem pérové i lehké váhy a na turnaji se pokusí zapsat do historie. Jeho soupeř Adrian Bartosiński sice podobně hvězdný status (zatím) nemá, jeho dosavadní úspěchy ale zase o tolik nezaostávají. Pyšní se bezchybným skóre 14-0, přičemž kromě prvních dvou fightu dokázal všechny své protivníky ukončit před limitem.

Oba bojovníci patří k mladší generaci, Parnasse má 26 let, Adrian je jen o dva roky starší. Nepřekvapí tak, že jsou oba dva v duchu moderního MMA komplexními fightery. Oba však přece jen spíše preferují boj v postoji. Rozdílovým faktorem zde ale může být váha a z ní vycházející síla polského zápasníka. Salahdine nastupoval po většinu kariéry v pérové váze (do 65,8 kg), kde si střihnul také svůj poslední zápas v srpnu tohoto roku. Oproti tomu Bartos je typický welter (do 77,1 kg), který i do požadované váhy musí poměrně výrazně shazovat. Bude tak mít v den zápasu výraznou váhovou převahu.

Oproti tomu Parnasse by měl být extrémně rychlý, zvláště na poměry welterové váhy. Bude to však stačit? Francouz je sice skvělým kickboxerem, ve svých zápasech se však nezřídka nechává trefovat a otřást jím dokázal například i Robert Ruchała. Pokud jej trefí o poznání silnější Bartosiński, může přijít velmi rychlý konec. Polský šampion by měl mít díky váze také navrch v případném grapplingu.

Jestli však může být Parnasse na něco skutečně hrdý, je to jeho zápasnická chytrost. Uvidíme tedy, jestli dokáže na svého soupeře najít recept, případně se přizpůsobit tlaku, který na něj Bartosiński bude nejspíše od začátku vyvíjet.

Případná výhra by Francouze vynesla na hlavní stránky sportovních médií a dala mu slušnou vyjednávací pozici pro přestup do nějaké prestižnější organizace, přičemž jako nejlogičtější volba by se jevila PFL, kde nastupuje třeba jeho týmový parťák Cédric Doumbé.

Szymon Bajor vs. Viktor Pešta (těžká váha, do 120,2 kg)

Český těžkotonážník se po nepovedené štaci v PFL rozhodnul restartovat svou kariéru v kulaté kleci polské KSW. První krok se mu vydařil náramně, když v září po dvou minutách uspal Filipa Stawowého. Teď jej ale čeká kvalitativní skok v podobě domácího veterána Szymona Bajora. Ten se do KSW vrátil po dlouhé době letos v červenci, aby naskočil do titulového souboje s Philem De Friesem. Šampionovi ale příliš potíží nezpůsobil a musel kapitulovat pár vteřin před koncem druhého kola na submisi.

Pro Viktora by to měla být těžká, ale na papíře poměrně schůdná zkouška. Polák byl na váze o celých 8 kg lehčí a v postoji bude mít nad Peštou nejspíše navrch jak technikou, tak rychlostí. Váhová převaha by ale jedinému českému zástupci na turnaji měla pomoci přenést zápas tam, kde bude tahat za delší konec provazu on, tedy na zem.

Ať už Viktor nad Bajorem vyzraje nebo ne, nabízí se pro něj odveta s Michalem Martínkem, který mu před několika lety zlomil čelist v Oktagonu. Pokud však vyhraje, není důvod, aby mu vedení KSW nedalo titulový zápas proti De Friesovi. Vzhledem ke svým zemařským schopnostem má totiž v tuto chvíli proti dominantnímu šampionovi jako snad jediný v celé organizaci vůbec šanci.

Ostatní zápasy

V hlavním předzápase bude v sázce titul ve střední váze. Nový šampion a veterán UFC Paweł Pawlak proti domácí legendě Materlovi. Pro „tlukoucí srdce KSW“ Materlu půjde o poslední šanci si ještě jednou sáhnout na titul. Po 42 absolvovaných zápasech už ale jeho brada není jako dřív a Pawlak zde bude jasným favoritem.

Britální fight slibuje střetnutí Romanowského s Janikowskim. Druhý jmenovaný je sice olympionikem ze zápasu v řecko-římském stylu, ale v kleci dává přednost rázným postojářským bitvám. A osvědčený tvrďák Tommy Romanowski rozhodně nebude proti.

 

Karta turnaje:

Adrian Bartosiński vs. Salahdine Parnasse (o titul welterové váhy, do 77,1 kg)

Paweł Pawlak vs. Michał Materla (o titul střední váhy, do 83,9 kg)

Tomasz Romanowski vs. Damian Janikowski (střední váha, do 83,9 kg)

Rauli Tutarauli vs. Marcin Held (lehká váha, do 70,3 kg)

Andrzej Grzebyk vs. Madars Fleminas (welterová váha, do 77,1 kg)

Szymon Bajor vs. Viktor Pešta (těžká váha, do 120,2 kg)

Łukasz Charzewski vs. Ahmed Vila (pérová váha, do 65,8 kg)

Emilia Czerwińska vs. Natalia Baczyńska-Krawiec (muší váha, do 56,7 kg)

Michał Domin vs. Wojciech Kazieczko (pérová váha, do 65,8 kg)

Začátek celého turnaje je plánovaný na 19:00 a v našich končinách ho bude možné sledovat prostřednictvím platformy voyo.cz nebo skrze oficiální PPV přenos.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články