Soldič se premiérově představí ve ONE. Chorvatskou mašinu na KO tam čeká neporažený Dagestánec

Soldič se premiérově představí ve ONE. Chorvatskou mašinu na KO tam čeká neporažený Dagestánec Chorvatský "Robocop" Roberto Soldič | zdroj: Profimedia

Už tento pátek se v Singapuru odehraje očekávaný debut Roberta Soldiče v asijské organizace ONE Championship. A na přivítanou dostal pořádně těžkého soupeře.

Jedna z nejžhavějších otázek první poloviny roku 2022 v kontextu evropského MMA bezesporu byla, jestli chorvatský ostrostřelec Roberto Soldič konečně vyslyší volání UFC, nebo zůstane ve svém tehdejším působišti v KSW. V polské organizaci by mu byli schopni a také ochotni nabídnout velmi dobré finanční podmínky, ale horší by to bylo s hledáním nových adekvátních soupeřů. Proto se zdálo jen otázkou času, než se tento bosenský Chorvat upíše americkému gigantovi, což dokonce v jednom rozhovoru Soldič napřímo řekl.

Jenže chyba lávky, na začátku srpna tehdy ještě dvojitý úřadující šampion KSW oznámil, že se rozhodl upsat asijské organizaci ONE Championship. Den na to tento krok stvrdil na tiskové konferenci v Záhřebu, kde byl jako host přítomen jeho nový šéf Chatri Sityodtong.

„Po mém konci v KSW přišlo hodně nabídek. Letěl jsem do Singapuru a viděl jsem něco odlišného – pozitivní energii a jak se chovají s respektem k bojovníkům. Chatri přiletěl do Záhřebu na tiskovou konferenci, mluvili jsme spolu a já nemohl říct ne, nabídnutá smlouva byla příliš dobrá. Řekli, že můžu dělat i jiné disciplíny jako kickbox nebo Muaythai, což jsem vždycky chtěl,“ řekl chorvatský "Robo cop" k tehdejší situaci v aktuálním rozhovoru pro oficiální web organizace ONE. Dalším z možných velkých lákadel byl pro něj také příslib budoucího turnaje uspořádaného přímo v Chorvatsku, samozřejmě s ním v hlavní roli. V souvislosti s tím se spekulovalo už o letošním říjnu, což však nejspíš z časových důvodů nevyšlo.

A tak si teď Soldič odbyde premiéru v základně ONE v Singapuru na turnaji ONE on Prime Video 5 s hlavním zápasem de Ridder vs. Malykhin. Jelikož je Chorvat jednou z nejvýraznějších posil této organizace poslední doby a přichází jako vysoce ceněný dvojitý šampion z KSW, předpokládalo se, že by mohl dostat rovnou titulovou příležitost. Roberto k ní ale bude muset udělat minimálně o jeden krok navíc. V kleci jej totiž bude čekat Dagestánec Murad Ramazanov a až z tohoto zápasu s největší pravděpodobností vzejde další titulový vyzyvatel ve welterové váze.

Mimochodem ve ONE Championship jsou váhové kategorie rozděleny trochu odlišně, než jak jsou nám známy například z UFC nebo z tuzemské scény. Vzhledem k odlišnému přístupu ke shazování váhy, kdy je fighterům zakazováno využívat k úspěšnému navážení dehydrataci, jsou váhové kategorie posunuty o jednu kategorii výše. Welterová váha, kde bude Soldič v pátek nastupovat, má tedy limit 185 liber (83,9 kg), který ve většině ostatních organizací ohraničuje váhu střední.

Zatím neporažený Ramazanov bude představovat pro Roberta rozhodně velkou výzvu. Jako rodilý Dagestánec představuje typického fightera z této části světa, a to jak v pozitivním, tak v negativním smyslu. Jde o dominantního wrestlera, který má však v boji v postoji velké mezery, a zvláště jeho nepříliš dobrá obrana proti přicházejícím úderům se mu může stát v nadcházejícím zápase osudnou.
Soldič je totiž v postoji skutečná extratřída s až nepřirozeně silnými údery. Když v posledním zápase v KSW poslal k zemi Khalidova, způsobil mu v obličeji zlomeniny, že Polákův doktor sílu rány přirovnal ke kopnutí koně. Ze svých 20 vítězství si Soldič 17 připsal skrze KO. Nejdůležitější otázka ale bude, jestli dokáže eliminovat protivníkův skvělý wrestling.

„Jsem na to připravený, mám hodně zkušeností s wrestlery. Doufám [na otázku, jestli dokáže ubránit soupeřovy strhy], vím o něm, že je hodně silný. Ale na tom až tak nezáleží, jestli mě dostane na zem, tak se dokážu zvednout zpátky na nohy. A i na té zemi něco umím,“ věří si Soldič, který sice již dlouho nemusel čelit v ostrém zápase typickému wrestlerovi, ale mezi jeho tréninkové parťáky v domovském gymu v Düsseldorfu patří také několik Dagestánců. Neměl by tak přijít do úplně neznámé situace. Na vítěze by měl čekat současný král welteru Christian Lee, jenž je současně také držitelem pásu lehké váhy. Případný zápas se Soldičem by tak mohl mít zajímavý narativ střetnutí dvojitých šampionů.

Jak se Robertovi povede v novém angažmá, se můžete sami přesvědčit již tuto sobotu. Celý turnaj by měl být ke zhlédnutí na youtube kanálu ONE Championship a začít by měl ve dvě hodiny ráno našeho času. Zápas Soldiče s Ramazanovem je plánovaný jako druhý v pořadí na hlavní kartě turnaje.

Zdroje:  onefc.com , YouTube SCMP MMA

Nejnovější články