A máte fax? Promotér Ondřej Novotný promluvil o náročném dobývání zahraničních trhů

A máte fax? Promotér Ondřej Novotný promluvil o náročném dobývání zahraničních trhů Dva hlavní muži, kteří stojí za Oktagonem – Palo Neruda a Ondřej Novotný | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Organizace Oktagon MMA nyní nabírá fanoušky i v zahraničí, cesta k jejich srdcím je ale dlouhá a náročná. Na jaké problémy promotéři naráží?

Ondřej Novotný s Palem Nerudou si moc dobře uvědomovali, že expanze organizace OKTAGON MMA za hranice Česka a Slovenska nebude jednoduchá. Už první turnaj ve frankfurtské Festhalle leccos naznačil, organizátory překvapila například vskutku důsledná kontrola ze strany místní policie. Turnaje jsou navíc zapovězeny nezletilým, s čímž se nemůže smířit například Karlos Vémola. “Terminátor” na tiskovce po turnaji Oktagon 33 zmínil, že MMA je pro všechny, takže doufá, že se od zákazu brzy upustí.

Ondřej Novotný se o komplikacích zmínil v rozhovoru pro iSport.cz. “V Německu se MMA nesmí vysílat před 11 hodinou. Jsou tam restrikce, že máte pocit, že jste nešli na západ, ale na dálný východ. Je to strašně těžký a velký trh, jakýkoli úspěch je tam kapka v moři,” řekl a vysvětlil, že pokud se podaří zaujmout pozornost lidí daného města, o kousek dál už úspěchy organizace nikdo nevnímá. “A to samé platí i v Anglii.”

Promotér je sice přesvědčen, že má osvědčený recept na úspěch, některé věci ale zkrátka nefungují. “Jsou to jiná pravidla hry. Ty věci zdaleka nefungují tak, jak si myslíme podle toho, jak fungují tady. To znamená, že když tady funguje Facebook, tak tam vůbec neexistuje. Když tady funguje televizní reklama, tak tam nedělní leták, který se lidem dává do schránky. V Německu musíte mít fax!” řekl s nechápavým výrazem ve tváři.

Právě fax často zmiňuje jako příklad, když se snaží zdůraznit, jak odlišné mohou být zvyklosti v cizí zemi, byť se jedná o naše sousedy. “Zeptají se vás, jestli skutečně máte reálný kancl v Německu a jestli máte fax. Tak kde ta země potom je?” V Německu se také často musí smířit s tím, že na daném místě není signál, což je samozřejmě velká komplikace.

Novotný očekává, že na problémy narazí i v Anglii, kde se bude muset popasovat především s odlišně nastavenými fanoušky. “V Anglii zase MMA a bitky jako takové jsou populární, ale jsou populární u lidí, které na tom turnaji nechceme. Takže to publikum musíme změnit,” vysvětlil, přičemž předpověděl, že půjde o velmi náročný úkol.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Lidem z Oktagonu naštěstí nechybí dobré nápady. Je zřejmé, že čerpají inspiraci z aktivit UFC a dalších organizací, Novotný však dodal, že nemusí jít nutně o bojové sporty. Pečlivě sledují například F1, NHL, NFL a další podniky světové úrovně. “Všude se můžeš nachytřit, přinést to do svého sportu a pracovat s tou emocí, kterou lidé zrovna vyhledávají.”

O emoce v podání Oktagonu do konce roku rozhodně nebude nouze. Příští týden se chystá návrat do Německa v rámci turnaje Oktagon 36, kde se představí Christian Eckerlin, Miloš Petrášek, Jeremy Kimball, Samuel Krištofič a také nová akvizice v podobě veterána z UFC - Johna Hathawaye. Následovat bude turnaj v Ostravě okořeněný o dva titulové zápasy, na závěr roku se pak chystá dlouho vyhlížená odveta mezi Patrikem Kinclem a Karlosem Vémolou.

Zdroje:  iSport

Nejnovější články