Čerstvý táta Jakub Běle jde po roce znovu do boje. Už ne jen z lásky k MMA, chce být vzorem synovi

Čerstvý táta Jakub Běle jde po roce znovu do boje. Už ne jen z lásky k MMA, chce být vzorem synovi Jakub Běle | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Už to bude více než rok, co Jakub Běle naposledy vstoupil do Oktagonu jako bojovník. Prozradil, co se od té doby změnilo, jakou má novou motivaci do zápasů i jak zvládá každodenní shon profesionálního bojovníka MMA.

Už v sobotu se Jakub Běle utká s obávaným polským tvrďákem Marcinem Naruszczkou. Půjde mu o hodně, pokud totiž zvítězí, vyšvihne se z 15. místa v žebříčku střední váhy Oktagonu mezi šestici nejlepších. O jeho nové motivaci do zápasů, soupeři i každodenním shonu profesionálního bojovníka MMA jsme s Jakubem udělali rozhovor:

Minulý rok jsi se stal otcem, změnilo to nějak tvoje psychické nastavení a motivaci do zápasů?  

Ano, na začátku července, se nám narodil syn. Změnilo to kompletně můj život a s tím si myslím, že se změnila i motivace. Já jsem vždycky tvrdil, že to dělám pro lásku k tomu sportu, že mě to baví, že mě to strašně naplňuje, a že to chci dělat. Ale teď už vidím i trošku jiný důvod, že to není jenom o mně, že je to o mé rodině a i o té vidině toho, že když budu dobrý, budu tvrdě makat, bude se mi dařit a budu vyhrávat, tak že pro ně můžu dosáhnout něčeho většího. A zároveň bych byl rád motivací, vzorem pro mého syna, když bude starší, aby viděl, co jeho táta dokázal a ukázat mu, jaký to byl válečník.

Samozřejmě otázka je, jak to budu vnímat v zápase. Snažím se tam pak tady ty věci nepouštět, mít prostě stoprocentní focus na ten zápas a neřešit nic jiného. Ale už jenom to vědět, mít zase nový a velký důvod proč bojovat, je určitě důležité a je to něco, co mě i pohání v tréninku. Makat víc a makat dál.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Běle (@kuba_bele)

Marcin Naruszczka ukázal v souboji s Pirátem, že i přes vyšší věk je nebezpečným bojovníkem. Myslíš, že je to doposud tvůj nejtěžší soupeř? Na co si u něj musíš dávat pozor?

Nedokážu říct, jestli je to můj nejtěžší soupeř, ještě jsem s ním ten zápas neměl. Pokaždé to může být úplně jiné a každý zápas může probíhat úplně jinak. Jak se říká, že na každého chlapa se najde chlap, tak tomuhle já hrozně věřím. Každý může prohrát s každým a nebo naopak právě vyhrát. A i když je to pro někoho těžký zápas, tak pro někoho to může být naopak ten nejsnadnější.

Já jenom vím, že je to strašný tvrďák, že je to chlap, který se nevzdává, který se snaží jít neustále dopředu i přestože inkasuje a tím si myslím, že je Marcin právě nejsilnější. A na tohleto si já musím dávat pozor. Zároveň musím být psychicky dobře nastavený tak, abych věděl, že tam těch 15 minut přede mnou bude stát, a že to nebude chtít vzdát. A já se budu snažit dělat všechno proto, abych tam těch 15 minut nebyl. Ale zároveň jsem připravený tam těch 15 minut s ním odválčit a ukázat všem, že já jsem ten lepší. Aby nikdo nemohl pochybovat, aby se zase neřešilo, jestli to rozhodčí dali tomu nebo tomu. Chci prostě předvést takový výkon, aby o tom nebylo pochyb.

Trenér André Reinders nazval duel s Naruszczkou „soubojem o Davida Hoška“, který má vítězství nad tebou i nad polským bojovníkem. Směřuješ opravdu k odvetě s Hoškem?

Nevím, jestli k tomu směřuju, byl to takový jeden z Andrého nápadů do budoucna, já se samozřejmě odvetě nebráním. Pochopím, kdyby se Davidovi do toho nechtělo a vezmu to, co bude přede mnou. Když se budu chtít v žebříčku dostat co nejvýš, tak je možné, že na sebe narazíme. Já bych určitě odvetu s Davidem neodmítnul.

Máš rodinu, děláš trenéra v ústeckém gymu MMANA MMA Academy a do toho se připravuješ na zápas v Praze pod André Reindersem. Jak se dá tohle všechno zvládat?

Samozřejmě, náročné to je. Je toho hodně, hodně dojíždím na tréninky, takže spoustu času strávím v autě a na dálnici. Je to nějaký styl, způsob, směr života, kterým jsem se vydal a jinak se to nedá udělat. Dokavaď budu sám aktivní zápasník, tak kromě toho, že budu ještě trénovat lidi, tak budu muset dojíždět a ten čas tomu obětovat, pokud se někam chci posunout. Naštěstí mám úžasnou přítelkyni, která kromě toho, že se skvěle stará o našeho syna a je tady všechen čas pro nás oba, tak tohle všechno toleruje a maximálně mě podporuje.

Na druhou stranu já jsem takový typ člověka, který je radši v jednom kole a pořád něco dělá. Nejhorší pro mě bylo to období během covidu, kdy jsem ani tolik netrénoval. Čekali jsme na narození syna a tak nějak jsme ho trávili doma, tak to pro mě bylo asi to nejtěžší. Já se potřebuju za něčím hnát, potřebuju mít nějaký cíl. Ať už je to můj zápas nebo nějakým způsobem posouvat můj klub MMA Academy, tak prostě potřebuju mít nějakou vidinu toho, že něco dělám a že něčeho chci dosáhnout. Tohle mě žene vpřed.

Kromě toho to je vlastně i něco, co mě živí. Především to trénování, ať už osobní tréninky, tak i můj klub. Pořád si myslím, že je to lepší, než chodit někam do práce a být tam na 8 hodin zavřený. To bych pak už opravdu nezvládal dojíždět na tréninky ještě do Prahy a k tomu mít nějaký normální život. Takhle je to pořád tak, že si díky těm tréninkům dokážu tu svoji přípravu přizpůsobit, a když se mi to zrovna nehodí, veškeré osobní tréninky ruším a jedu na trénink, který potřebuju. Kdybych byl někde normálně zaměstnaný, tak by byl strašný problém udělat si volno, ať už na zápas nebo na tréninky. Takže tak mi to určitě vyhovuje, že jsem pánem svého času.

Oktagon 29 se nakonec bohužel zase přemístil z vyprodané Ostravy do menší pevnosti Brno. Máš raději když tě ženou fanoušci dopředu, nebo ti vyhovuje komorní atmosféra?

Já zažil asi vlastně všechny možnosti. Když jsem začínal s MMA, tak v hale bylo 300, 400 lidí a bylo to plné. Zároveň jsem zápasil před 20 tisíci lidma v naplněné O2 Aréně, a taky jsem loni zápasil v Bobycentru, kdy tam bylo sotva tisíc lidí. Asi nemůžu říct, že by mi jedno sedělo víc než to druhé, tak nějak se teď snažím mít 100% focus na ten zápas a hlavně slyšet jenom svoje trenéry a to co mi říkají. Samozřejmě, když tam jsou fanoušci, tak je to nejúžasnější pocit. Když vás ženou dopředu a když to je náročné, tak oni vás z těch krizovek dokážou dostat. Každopádně mě mrzí, že to nemůže být před tolika lidmi v Ostravar Aréně, ale prostě to tak je. Já se na to nechci upnout a jsem moc rád, že ten zápas bude, ať už to bude s divákama nebo bez.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Turnaj Oktagon 29 začíná v sobotu v 18:00 a bude možné jej sledovat na oktagon.tv. Souboj Běle versus Naruszczka přijde na řadu pravděpodobně okolo 8 hodiny večerní.

Zdroje:  Fights.cz

Nejnovější články