Co nabídne turnaj Oktagon Prime 5?

Co nabídne turnaj Oktagon Prime 5? "Diamantový čávo" patří mezi nepřehlédnutelné postavy Oktagonu. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Cirkus Oktagon koncem týdne zavítá na Slovensko, Šamorín bude hostit další turnaj v sérii Prime. Pojďme se tedy podívat, co nás v sobotu večer čeká.

V rámci jednoho z úvodních zápasů se u nás podruhé představí Janne Elonen-Kulmala, kterého mnozí fanoušci znají jako "finského Přemka Forejta". Toho evidentně táhnou velké výzvy, naposledy se na Štvanici porval s neporaženým Faridem Basharatem, podobný příběh ho čeká i v souboji s Jakubem Tichotou, jenž mezi profesionály taktéž nenašel přemožitele. Kulmala je dle bookmakerů výrazný outsider, důvodem může být fakt, že nastoupí v pérové váze (s Basharatem bojoval v bantamové), zároveň zřejmě nestihl absolvovat poctivou přípravu, promotéři ho oslovili až poté, co Tichotovi odpadli dva jiní soupeři. Jakub je naopak nachystaný velmi dobře, kvůli vysokému zápasovému tempu totiž přípravu de facto nepřerušil. “Chci vyhrát nějak hezky, přesvědčivě, udělám pro to vše,” hlásí před zápasem český talent.

Tichota si přitom brousí zuby na jiné soupeře, otevřeně si řekl o Ivana Buchingera, rýpnul si také do Romana Pauluse, který ho nejprve vyzval, po konzultaci se svým týmem si ale nakonec vybral jiného soupeře, jímž je Karol Kutyla. A právě tento duel se uskuteční na stejné kartě, mezi Tichotou a Paulusem by tedy mohla proběhnout další výměna názorů. Svěřenec Attily Végha se připravoval po boku Karola Ryšavého, v SFG je trápil rozjetý Lajoš Klein. Přes polského thaiboxera se slušnou bilancí (6-2) si bude chtít dojít pro třetí výhru v řadě.  

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Ve zcela opačné situaci je Robert Pukač, jemuž se v posledních dvou zápasech nezadařilo. V září nestačil na Matého Kertésze, v prosinci pak prohrál v opatrném souboji s Matúšem Juráčkem, byť je přesvědčen, že mu rozhodčí křivdili. Od Christiana Jungwirtha ovšem zřejmě nemůže očekávat obezřetný přístup, horlivý Kelt pravděpodobně i tentokrát půjde do akce po hlavě. Ani jemu se v Oktagonu moc nedaří, ze čtyř zápasů dokázal zvítězit pouze jednou. S “Diamantovým čávem” si tedy bude chtít spravit chuť.

Na turnaji se měl objevit i někdejší král lehké váhy - Mateusz Legierski. Polského bijce v Oktagonu nedokázal nikdo zastavit, v únoru roku 2020 tedy získal opasek šampiona. Pak šel za štěstím do organizace KSW. Zpět v Oktagonu ho měl přivítat Matouš Kohout, Legierski se ale zranil. S Matoušem tedy změří síly Arda Adas se zkušenostmi z mnoha organizací, například německé NFC a ruské M-1. V Oktagonu si naposledy poradil s Janem Malachem, kterého potrápil na zemi, ve třetím kole vytasil armbar a “Krále severu” donutil odklepat. A právě jeho grapplerské dovednosti budou pro kovaného thaiboxera zřejmě největším rizikem. Kohout však trénoval obranu proti takedownům s Davidem Kozmou, Adase bude chtít za každou cenu udržet v postoji.

Také Andrej Kalašnik sní o titulu šampiona, nijak se netají tím, že se chce vyškrábat až na vrchol welterové divize. “Chtěl bych mít titul, to chce každý zápasník. A kdo ne, ten by s tím asi měl přestat. Titul je motivace. Vyhrát, být nejlepší a pak vnoučatům ukazovat, jak byl děda dobrý. O to nám asi všem jde.” V tom případě si ale musí poradit i s těmi nejlepšími. Mezi ně se řadí i Kaik Brito, z těsného duelu s “Monstrem” sice odcházel jako poražený, veterána domácí scény ale pořádně potrápil, navíc odmítl uznat porážku. Tentokrát bude chtít dokázat, že se s ním musí počítat v rozhovorech o titulových vyzyvatelích. Těžká zkouška pro Kalašnika, jen co je pravda. Pokud ji ale zvládne, může se v žebříčku posunout k první pětce.

Polotěžká divize je po odchodu Viktora Pešty bez šampiona, kandidátů je však celá řada. Jedním z nich je Rafael Xavier, který před sobotním turnajem odkryl svůj fascinující životní příběh. “Kratos” se v kleci nerad zdržuje, což dokládá fakt, že všechny zápasy v Oktagonu ukončil nesmlouvavým knockoutem. Daniel Toledo ho sice dokázal nachytat na švestkách, i on ale nakonec padl k zemi. Dalším troufalcem je Marcin Lazarz, který zápasil v organizacích KSW a FEN, v rámci BAMMA si navíc došel až pro titul. Do klece se vrací i přes svůj pokročilý věk, ve svých 39 letech už se může považovat za pravého veterána.

O hlavní předzápas se postarají František Fodor a Karol Ryšavý, účastníci reality show Oktagon Výzva. Oba by se potřebovali znovu vyšvihnout do sedla, poslední zápasy se jim totiž nepovedly. Ryšavý si v duelu s Keitou prakticky ani nepraštil, Fodor zase neustál tlak ze strany Matouše Kohouta. “Uvidíme, jak budeme trefovat, tam se to bude lámat. Uvidíme, kdo bude mít šikovnější ruce,” odhaduje Ryšavý, Fodor je ale přesvědčen, že má v tomto ohledu navrch. “Budu ho chtít přestřílet a ukázat mu, že tudy cesta nevede.”

Highlightem celého večera je bitva o post vyzyvatele v ramci welterové váhy. Maté Kertész sice už s Davidem Kozmou bojoval dvakrát, chtěl by ale dostat ještě jednu šanci. Nutno uznat, že ho po druhém duelu s “Růžovým panterem” už nikdo porazit nedokázal. S Kozmou zkusil štěstí i Bojan Veličkovič, zápas však přijal na poslední chvíli, což bylo znát na jeho fyzičce, ve čtvrtém kole už šampionovi nestačil. Nyní chce potvrdit, že po absolvování řádné přípravy bude vyrovnaným soupeřem. “Chci ukázat to nejlepší, co umím, jestli to bude stačit na to, abych rozhodl před limitem, to nevím, ale jsem připraven makat celá tři kola.”

Kartu doplní také duel Daniel Toledo vs. Panagiotis Stroumpoulis v polotěžké váze, v pérové zabojují David Moon a Mate Sanikidze. O úplně první zápas, který poslouží jako bezplatná ochutnávka, se v rámci střední váhy postarají Michal Plesník a Carlos Graca. Turnaj začíná v 18:00 hodin, placený přenos poběží na Oktagon.tv.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články