Dvanáctkrát zlomený nos a utržený biceps. Miroslav Brož promluvil o bolestivých úrazech

Dvanáctkrát zlomený nos a utržený biceps. Miroslav Brož promluvil o bolestivých úrazech Miroslav "Inkvizitor" Brož nastupuje do oktagonu | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Mezi hlavní úlovky organizace RFA patří také Miroslav Brož, divoký bouřlivák, který se s oblibou vrhá do ostrých přestřelek. Proč odešel z Oktagonu? A bude ještě někdy zápasit v KSW? I to prozradil v jednom z posledních rozhovorů.

S Miroslavem Brožem si popovídal Ondřej Němec ve svém novém podcastu Fight Cast. Řeč se stočila například k bolestivým úrazům, které sbíral jako MMA zápasník, ale také jako hokejový brankář. “Mám dvanáctkrát zlomený nos, je to tím mým stylem. Vím, že dám, ale také vím, že sežeru, proto musím být tvrdý… I díky hokeji vydržím dost.”

Brož je zkrátka zvyklý, že sem tam přijde nějaký zdravotní problém, nasbíral i vážná zranění, na jednom ze sparingů si například utrhl biceps. “Stalo se mi to ve druhém sparingovém kole, ale odjel jsem celý trénink,” pochlubil se a vysvětlil, že nechtěl přerušit přípravu, jelikož měl krátce před zápasem. Nakonec byl nucen vyhledat lékařskou pomoc. Během konzultace se ovšem dozvěděl, že pokud se rozhodne pro operaci, bude muset projít dlouhou rekonvalescencí, s MMA by se musel zhruba na rok rozloučit, což pro něj bylo nepředstavitelné. Navíc by musel počítat s tím, že už ruku zřejmě nikdy úplně nenatáhne, a to se do klece také příliš nehodí. Na doporučení doktora tedy na operaci nešel. “Nechal jsem to, za dva měsíce jsem byl v plné přípravě.”

Jak sám přiznává, tvrdost a zarputilost našel na ledě, jako šikovný gólman si zkrátka musel zvyknout na nepříjemné střely. Když ještě hrál za juniory, přišel k úrazu, na který má vzpomínku do konce života. “Šla nahrávka mezi kruhy a frajer to poslal z voleje. To byla taková rána, že mi to zlomilo mřížku, která se mi zaryla do hlavy, dodnes mám jizvu přes celou hlavu.” V nemocnici diagnostikovali otřes mozku, Brož ale odmítl zůstat, jelikož se druhý den hrál důležitý zápas.

Příprava hokejisty a profesionálního zápasníka je však podle něj nesrovnatelná. “Asi naštvu hodně hokejistů, ale po fyzické stránce se to nedá srovnávat. MMA je mnohem náročnější.” Připustil, že se ani hokejisté neobejdou bez tvrdé dřiny, konkrétně zmínil letní přípravu, kdy se běžně pracuje na fyzičce, ani tak se ale nemůže rovnat MMA tréninkům. “Moji trenéři, které mám na fyzičku a na sílu, mi říkají, že mám z hokeje obrovský základ, že mám neuvěřitelnou fýzu,” prohlásil a přiznal, že je pro něj tato část přípravy opravdu důležitá. “Když vám dojde fýza, tak můžete umět co chcete, ale je prostě konec.”

Brož je zároveň přesvědčen, že je MMA mnohem náročnější i po psychické stránce. Na ledě je podle něj pod tlakem hlavně gólman, protože má největší zodpovědnost, každá chyba je okamžitě vidět, ostatní hráči už ale mohou hrát bez většího stresu. “Ale to MMA, to říkám na rovinu, kdo to nezažil, tak si to nedovede představit.” Sám si prožil vypjaté momenty v prosinci minulého roku, když zápasil v KSW s Adamem Niedzwiedzem. “Tohle není Oktagon, v Česku už mě všichni znají, ale tady jsem někam přijel a musel jsem se předvést. Nebylo to jen o tom, jestli vyhraju, nebo prohraju, musel jsem opravdu něco ukázat.” Během rozhovoru naznačil, že na něj udeřila atmosféra velkého zahraničního turnaje, maličko zapochyboval, zda vůbec patří na hlavní kartu. Morální podporu ale zajistili David Vyvážil, Luboš Šuda a zbylá část výpravy, Brož nakonec předvedl velmi atraktivní výkon a z Polska odjížděl s remízou.

Narozdíl od svých kolegů, kteří mnohdy překypují vysokým sebevědomím, má Brož tendenci sám sebe podceňovat. Kromě podpory ze strany trenérů mu pomáhá vědomí, že před zápasem udělal vše, co mohl. “Jsem schopný se zranit, přetrénovat, je pro mě důležitý ten pocit, že jsem udělal maximum. V týdnu před zápasem mám třeba osm až deset tréninků, do toho regenerace a tak. Když mi ve čtvrtek odpadne druhý trénink, tak i kdybych měl jít jen na hodinu běhat, tak prostě půjdu, protože by mi to jinak sežralo hlavu.”

Samozřejmě se nabízí otázka, zda se do KSW ještě někdy vrátí. Brož prohlásil, že už se promotéři dvakrát ozvali s nabídkou dalších zápasů, o smlouvě se nyní údajně jedná. Sám ale musí myslet také na zájem vlastních sponzorů. “Mým hlavním sponzorům je úplně jedno, s kým půjdu zápasit, ale musí to být československá půda.” A to je také jeden z důvodů, proč se rozhodl podepsat smlouvu s novou organizací RFA. “Nabídli mi, že budeme hodně propagováni, o to mi hodně šlo.” Organizace na něj udělala dojem hned v několika směrech. Jednak si cení férového a přátelského jednání, zároveň se může těšit na mnohem větší odměnu. “Pokud mi někdo nabídne třikrát tolik než Oktagon, tak na to prostě musím reagovat. To se na mě nikdo nemůže zlobit.”

Přesuny k nové organizaci se některým fanouškům domácí scény mohou jevit jako zrada Oktagonu, Brož ale na celou situaci nahlíží trochu jinak. Problém znovu přirovnává k hokeji, své trenéry a celý RPG gym vnímá jako tým, kterému je věrný, Oktagon a RFA jsou pro něj odlišné soutěže, stejně jako třeba NHL a KHL. “Že změním soutěž? To je úplně jedno. Mám svůj tým - RPG, to je můj trenér, sparing partneři, ty mám pořád stejné, ale jestli je to Oktagon nebo XFN, mně je to úplně jedno,” zmínil bývalou konkurenci Oktagonu, která s ním kdysi taktéž bojovala o zajímavé tváře.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Od RFA také očekává, že dá více prostoru domácím bojovníkům, Oktagon se podle něj až příliš zaměřuje na cizince. To se ovšem ukáže teprve časem. Organizace už nyní láká na úvodní turnaj, 12. března se představí Leo Brichta, David Hošek a mnoho dalších známých jmen. “Už se opravdu těším na první galavečer, protože dokud ho všichni neuvidí, tak se bude spekulovat. Ale myslím si, že se mají lidé na co těšit,” dodal Brož.

Zdroje:  Fight Cast

Nejnovější články