Fackovaná je hospodské vyřizování účtů, říká lékař z Oktagonu

Fackovaná je hospodské vyřizování účtů, říká lékař z Oktagonu Ruský šampion ve fackované Vasilii Kamotskii | zdroj: Profimedia

Vypadá to, že fackovaná se brzy stane populárním sportem. Vždyť vlastní organizaci rozjíždí i šéf UFC. MUDr. Pavel Holeka vysvětlil, proč je podle něj mnohem nebezpečnější než MMA a další bojové sporty.

K narůstající popularitě bojových sportů se zcela logicky váže také vznik nových bizarních disciplín. Jednou z nich je i tzv. fackovaná (slap fighting), během které si dva naproti sobě stojící protivníci střídavě rozdávají údery otevřenou dlaní a snaží se toho druhého knockoutovat.

Tato klání se dlouhou dobu těšila oblibě především v Rusku a v Polsku, kde vzniklo i několik organizací, ale postupně se nová disciplína začala rozšiřovat po celém světě. Fackovanou bez povšimnutí nenechal ani šéf slavné UFC Dana White, jenž v americké Nevadě nedávno založil vlastní organizaci Power Slap. Zápas ve fackované byl ale k vidění například i na poslední akci Fight Night Challenge v Brně. V Česku vznikla také organizace Red Face, která krom soubojů celebrit plánuje také vyřazovací turnaj o výhru milion korun.

V některých lidech může fackovaná vyvolat vzpomínky na kultovní filmy s Budem Spencerem a Terencem Hillem, kde jejich protivníci létali po úderech jako hadrové panenky a odcházeli bez jakýchkoliv následků, ale realita je bohužel daleko tvrdší. Účastníci této disciplíny hazardují se zdravím daleko více než ve většině bojových sportů.

To v rozhovoru pro DVTV potvrdil také traumatolog MUDr. Pavel Holeka, jenž mimo jiné vykonává lékařský dozor během turnajů největší české organizace Oktagon MMA, takže mu tento svět není vůbec cizí.

„Hlava zde defacto přebírá kinetickou energii ruky a dochází tam často k otřesům mozku. Proto také často dochází ke knockoutům. S MMA se dá fackovaná srovnávat velice těžko. Tady není zápasník nijak chráněn a ta rána jde proti nulovému krytu. Zápasníci v MMA i v dalších bojových sportech mají různé chrániče. A porovnání sil, které působí na hlavu je v tomto případě enormně vyšší. Pro mě to nemá dimenzi sportu. Ve mně to zatím evokuje drsné hospodské vyřizování účtů.“

Od fackovaní přešel MUDr. Holeka i k samotnému MMA. Rozpovídal se mimo jiné o tom, v jakých chvílích je nejčastěji nutný jeho zásah a jak se vlastně vůbec dostal k tomu, že poskytuje bojovníkům prvotní ošetření a rozhoduje o tom, zda jsou kompetentní pokračovat. Pro někoho možná překvapivě ale MMA nepovažuje za nejtvrdší bojový sport.

„V thajském boxu jsou údery vedeny 8 končetinami, jak se říká, včetně loktů. V MMA zápasník často končí na zemi, kde dochází ke škrcení. Čili v rámci destrukce je thajský box tvrdší sport," přiblížil Holeka svůj úhel pohledu a doplnil, že krátkodobé bezvědomí po škrcení není podle něj tak závažné, protože po něm, na rozdíl od knockoutů, nemá dlouhodobé následky. Celý rozhovor, ve kterém se rozmluvil také o českém bojovníkovi Davidu Dvořákovi a jeho enormním odporu ke vzdávání zápasů, můžete zhlédnout na DVTV.

Zdroje:  aktualne.cz , DVTV

Nejnovější články