Karlos Vémola nastupuje k první obhajobě. Dokáže Milan Ďatelinka skolit šampiona střední váhy?

Karlos Vémola nastupuje k první obhajobě. Dokáže Milan Ďatelinka skolit šampiona střední váhy? zdroj: Profimedia

Taktika na straně Karlose Vémoly se pravděpodobně nezmění. Čím by na něj Milan Ďatelinka mohl vyzrát?

Už v sobotu se uskuteční turnaj Oktagon 22, kterému opět vévodí titulová bitva. A znovu zřejmě půjde o pořádnou show. Karlos Vémola se připravuje na první obhajobu titulu ve střední váze, v roli nájezdníka figuruje rozjetý Milan Ďatelinka. Na jedné straně bohaté zkušenosti nasbírané na světových kolbištích, vyzrálost a z ní pramenící sebevědomí, na straně druhé dravé mládí a hlad po úspěchu. V sobotu se zkrátka srazí dva diametrálně odlišné světy. Jak by mohl duel dopadnout?

Karlos Vémola zřejmě diváky ničím nepřekvapí. Asi není na místě očekávat, že se pokusí prosadit v postoji. Alexis Demetriades, hlavní kouč z London Shootfighters, krátce před "Zápasem století" s Attilou Véghem prohlásil, že je Karlos jako striker velmi podceňovaný, sám svého svěřence vnímá jako skvělého kickboxera. Ale protože mnohem lépe vyniká jako grappler a wrestler, v postoji zkrátka neztrácí čas. Karlos se před osudným duelem s Attilou Véghem dokonce nechal slyšet, že tentokrát možná doručí knockout. Možná šlo o žert, možná chtěl dokázat, že soupeře nutně nemusí válcovat na zemi. V zápasu se ostatně pokusil v podstatě pouze o jeden takedown, z něhož Attila utekl možná i díky tomu, že byl zrovna uprostřed otočky, což Vémola nečekal. Sluší se ale dodat, že byl Karlos od prvních momentů otřesen, sám v jednom z rozhovorů přiznal, že po čistých úderech od Attily už v zápasu nebyl.

Po této zkušenosti se do dalších přestřelek v postoji pravděpodobně pouštět nebude. Vzpomenout můžeme na začátek třetího kola s Thomasem Robertsenem, kde ho Nor trefil upkickem a k tomu přidal pár dalších úderů. Vémola dlouho neváhal a soupeře se urychleně snažil dostat na lopatky. Tehdy si asi také potvrdil, že by se zřejmě měl držet toho, co mu jde nejlépe. Podobně to ostatně vidí i Michal Vančura, s nímž Karlos pravidelně trénuje box ve Spejbl gymu. V MMA podle něj Karlos nacvičené techniky nepoužije, šetří si je až na plánovaný zápas s Marpem.  

 

Vémola tedy Ďatelinkovi patrně co nejdříve naordinuje takedown a bude pokračovat v práci na zemi v oblíbeném half-guardu. Skrze ground and pound se bude snažit protivníka otevřít, donutit ho k chybě a posléze ukončit zápas submisí, nejpravděpodobnější variantou je asi rear-naked choke.

Pojďme se ale podívat také na Milana Ďatelinku. Na první pohled se zdá, že má všechny předpoklady k tomu, aby „Terminátora“ rozebral do posledního šroubku. Do karet mu určitě hraje jeho výška, 189 centimetrů se do bitvy s Vémolou určitě hodí. Nabízí se využití dlouhých paží ke krátkým kombinacím s kontrolou bezpečného odstupu. Pokud si vezme příklad ze zápasu s Véghem, patrně ani nebude příliš kopat, aby nevytvářel příležitosti ke strhům. Právě tam se na druhou stranu skrývají Milanovy nejsilnější zbraně. Tomáš Lejsek asi dodnes vzpomíná na překlopený highkick, kterým ho Ďatelinka ukončil, možná odměnou za to, že s ním v oktagonu jako jeden z mála vydržel do druhého kola.

„Mr. Comeback“ se nechal slyšet, že ve Spartakus Fight Gymu potrénoval i s Lajošem Kleinem, který je svými highkicky pověstný, možná mu poradil, jak je vypilovat k dokonalosti. Stačí trefit jen jeden.

 

Ďatelinka naznačil, že by zároveň mohl vyzkoušet Vémolovu taktiku, tedy pokusit se dostat ho na zem. Je pravda, že má Milan v repertoáru i takedowny, určitě jde o šikovného grapplera, ale Terminátorově wrestlingu se jen tak někdo nevyrovná. Sluší se připomenout, že Vémolu dokázali utahat pouze bojovníci na půdě UFC, skvělý Jack Hermansson mu pak musel zlomit ruku. Asi není na místě, aby Ďatelinka s Vémolou poměřoval sílu, přeci jen musí počítat s tím, že bude „Terminátor“ mnohem těžší.

Důležitým faktorem je samozřejmě psychika obou bojovníků. I zde na tom bude Vémola lépe. Ďatelinka prozradil, že má občas problém dostat se do správného rozpoložení, do zápasu s Davidem Hoškem údajně nastupoval, jako kdyby si šel nakoupit do obchodu. A první titulový zápas a hned s žijící legendou československé scény? To s ním zákonitě musí pořádně zahýbat. Ďatelinka by zřejmě neměl zbytečně vyčkávat, než si Karlos přijde pro takedown. Nechal se slyšet, že rychlá ukončení v prvních kolech nevnímá jako nevýhodu. V jednom má pravdu - nemůže za to, že s ním jeho protivníci nevydrželi déle. I tentokrát pro něj bude důležité trefit se hned v úvodu celého zápasu, protože s každým dalším kolem bude mít Vémola pravděpodobně navrch.

Pokud totiž Ďatelinka nestihne doručit KO/TKO v prvním kole, Vémola si následně zápas nejspíš pohlídá a připraví pro Ďatelinku wrestlingové peklo, jako to udělal s většinou soupeřů. Na druhou stranu, je to MMA a v oktagonu se může stát všechno. Turnaj začíná v sobotu v 18:00, sledovat jej můžete na stránkách Oktagon.tv.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články