„Monster“ vs. „Barbar“! Českou MMA legendu Petra Knížete čeká premiéra v Oktagonu proti italskému soupeři

„Monster“ vs. „Barbar“! Českou MMA legendu Petra Knížete čeká premiéra v Oktagonu proti italskému soupeři zdroj: Profimedia

První zápas v Oktagonu a hned je z toho hlavní zápas večera. Petr Kníže vyráží na cestu za titulem.

Legendu českého MMA, Petra „Monstera“ Knížete, čeká už za pár hodin premiérový zápas v organizaci Oktagon MMA, kde proti něj promotéři v rámci hlavního zápasu večera postaví italského „Barbara“ Andrease Fusiho.

Oficiální statistiky Petra Knížete hovoří o 12 zápasech, z nichž prohrál pouze jeden jediný, a to v roce 2013 s Karlosem Vémolou. Zbylých 11 zápasů vyhrál, z toho sedmkrát své soupeře ukončil před limitem (4 TKO/KO a 3 submise). Ve skutečnosti má ale „Monster“ zápasů mnohem víc. Byl totiž u zrodu českého MMA a zápasil na parkovištích, v garážích a mimo vyprodané haly, jak je tomu dnes (nebo alespoň bylo před covidem).

Ve svých 43 letech je Kníže přírodním úkazem, i přes trenérské povinnosti vůči svým svěřencům jako je například Mach Muradov, se udržuje se ve skvělé kondici a poráží mnohem mladší bojovníky. A jeden takový, o 14 let mladší soupeř, jej čeká i dnes. „Il Barbaro“ má 29 let a za svou kariéru nasbíral 8 vítězství a 5 porážek. Bojoval i v prestižní organizaci Bellator, kde ukořistil jednu výhru a jednu prohru, ale rozhodně je to bojovník, jehož styl by Petru Knížeti mohl sedět. Má sice solidní wrestling a preferuje boj na pletivu, ale na zemi mu dělá problém dostávat se z nebezpečných pozic.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Pokud by Petr Kníže vyhrál, je dost možné, že by se další zápas mohl utkat o titul welterové váhy. Sám ale žádný tlak od organizace v tomto ohledu necítí:

„Vůbec žádný tlak necítím. Já si nejsem jistý, jestli oni touží po tom, abych se stal šampionem. Takže to je moje osobní věc, a ze strany oktagonu rozhodně necítím žádný tlak.“

Petr Kníže je určitě považován za jednoho z nejtvrdších bojovníků u nás a i v polském Ankosu, kam se jezdí připravovat, jej znají jako tvrdého bojovníka, kterého není radno podcenit. Zeptali jsme se ho, jak to s těmi tvrdými sparringy vlastně je a jestli jsou vůbec přínosné, když spousta bojovníků UFC od nich ustupuje. Petr to uvedl na pravou míru:

„Já myslím, že tady ten názor, který se obecně v Česku říká, tak je už trošku přežitek. My trénujeme různými způsoby, netrénujeme jenom tvrdými sparringy. Za prvé každý bojovník je individualita, takže každý potřebuje něco jiného, a za druhé ty sparringy jsou různé. Jsou klidně sparringy, kdy se jede úplně light contact, jsou sparringy, které jsou řízené a říkáme, co se může a co se nemůže.

Takže co se týče našeho gymu, tak to takhle rozhodně není, že by se jely jenom tvrdé sparringy. Ale co se týče potom sparringu někde v cizině, tak tam je to samozřejmě ostřejší. Protože tam vám nikdo nic nedaruje.

Třeba v Ankosu tam byli kluci z Varšavy a ještě z nějakého jiného města a jakmile se potkají bojovníci, co se neznají, tak je to vždycky ostřejší, protože nikdo si nenechává dát na budku.

Další věc je, jak v UFC hodně upouští od těch ostrých sparringů, tak tam se jedná o to, že ti kluci jsou tolik vyzápasení a mají tolik těžkých zápasů, že už nepotřebují chodit do té hluboké vody, aby tam dostávali zbytečně údery navíc, které potom budou dostávat třeba ještě v zápase.

Takže to tvrdé poznání by měli mít především ti, kteří chodí amatérskou ligu, aby věděli, do čeho vůbec jdou. Protože pak se stane to, že jdou do prvního zápasu nebo mají prvního těžšího soupeře a je to diametrální rozdíl a nejsou schopni na tohle reagovat. A to je zásadní věc.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

A jak se česká legenda dívá na věkový rozdíl mezi sebou a svým soupeřem?

„Já myslím, že o věk vůbec nejde. Mně je pořád pětadvacet už nějakou dobu, takže to je dobrý,“ zasmál se Petr Kníže.

Zápas mezi „Monstrem“ a „Barbarem“ můžete sledovat už dnes na oktagon.tv. Hlavní karta začíná od 20:00, takže Petr Kníže přijde na řadu pravděpodobně po 22. hodině.

Zdroje:  Sherdog.com , Fights.cz

Nejnovější články