Oktagon čeká generační souboj. „Monster“ nastoupí proti o 20 let mladšímu Brazilcovi, který vyhrává jen před limitem

Oktagon čeká generační souboj. „Monster“ nastoupí proti o 20 let mladšímu Brazilcovi, který vyhrává jen před limitem zdroj: Profimedia

Legenda české MMA scény Petr „Monster“ Kníže bude mít v sobotu před sebou těžký úkol  zastavit o 20 let mladšího rozjetého Brazilce, který v Česku zatím nepoznal přemožitele.

Organizace Oktagon MMA si pro fanoušky na nadcházející víkend připravila pořádně nabitý turnaj. Oktagon 28 nabídne zápasy těch nejlepších domácích bojovníků a vyvrcholí soubojem o titul polotěžké váhy mezi Viktorem Peštou a německým „Terminátorem“ Stephanem Pützem.

Ještě před tím ale dojde na další velice zajímavý duel. Legendární bojovník a nestárnoucí tvrďák Petr „Monster“ Kníže se utká s mladým brazilským talentem Kaikem Britem, který u nás zatím neprohrál a pomalu si začíná dělat zálusk na titul welterové divize.

„Monster“ i přesto, že je mu už úctyhodných 44 let, stále patří k absolutní domácí špičce welterové divize a poráží i mnohem mladší zápasníky. Za svou profesionální kariéru poznal pouze jednoho přemožitele, kterým byl před 8 lety Karlos Vémola. Od té doby vyhrál všech 9 zápasů a nemá v plánu s tím přestávat.

„Zápasit můžu tak dlouho, dokud budu chtít. To není o věku, to je o tom, že pakliže budu moct dělat, co dělám, a dokud budu správně motivovaný, tak můžu zápasit,“ říká MMA veterán.

Zní to až neuvěřitelně, ale „Monsterův“ soupeř Kaik Brito je o celých 20 let mladší, dravost a rychlost tak budou na jeho straně. I přes svůj věk má ale Brazilec také poměrně hodně zkušeností. Odbojoval 17 profi zápasů, přičemž pouze 3krát odcházel jako poražený a všech 14 vítězství získal před limitem. Jeho doménou je především boj v postoji, což dokazuje také jeho statistika v podobě 11 KO. Umí to ale i na zemi, kde utáhl 3 soupeře.

Kaik se českému publiku poprvé představil před vyprodanou O2 Arenou na turnaji Oktagon 15. Tehdy nastupoval proti Gáboru Borárosovi, kterého porazil hned v prvním kole. Poté, co se totiž slovenský "Beast" vrhnul pro takedown, jej Brazilec skvěle trefil kolenem do hlavy a způsobil mu tak velkou tržnou ránu nad obočím, kvůli které lékař zápas zastavil. Také druhý Brazilcův souboj v Oktagonu neměl dlouhého trvání. S Robertem Bryczkem si Kaik poradil za minutu a půl, když jej jabem sejmul na zem a tam jej následně ubil tvrdými údery.

Rozjetý Brito si věří i proti Knížeti a jeho trenérka dokonce očekává, že zápas poměrně snadno vyhraje: „Víme, že Monster je silný a tvrdý protivník, ale podle nás není pro Kaika nijak zvlášť nebezpečným soupeřem. Jdeme vyhrát a chceme získat pás v Kaikově váhové kategorii,“ má pro svého svěřence jasný cíl Márcia Silva.

Naopak „Monsterův“ trenér Lukáš Bárta si je vědom, že Brazilec je velice kvalitní soupeř, a snadné to rozhodně nebude. „Kaik je rychlý, dobře se hýbe, dobře kontroluje vzdálenost. O zápase s Petrem si myslím, že to bude pro Petra těžký zápas.“ Zároveň ale věří, že jeho kamarád vyhraje díky své vyzrálosti. „Ty zápasové zkušenosti jsou věc, která se nedá koupit, je to něco, co musíš prožít. To je Petrova velká výhoda. V určitých situacích se v tom zápase ty zkušenosti vždycky objeví.“

„Nejspíš se mě bude snažit chytit do klinče, připravit mě o energii,“ má o taktice Petra Knížete jasno jeho brazilský soupeř. „A když se mu to nepodaří, nebude mít na výběr a bude se mnou muset bojovat tam, kde zrovna budu. A já jsem připravený, ať se stane cokoliv. Ale vždycky se budu snažit prosadit svoji hru, což je Muay Thai,“ netají se Brito tím, že chce válčit především v postoji.

Tato taktika určitě dává smysl, protože Kaik je na nohách velice rychlý a Monster se s jeho dynamikou bude jen těžko srovnávat. Naopak Wrestling a grappling bude pro českého tvrďáka asi nejlepší cestou jak Brazilce porazit.

„Z toho, jak zápasil, bylo vidět, kde jsou jeho přednosti. Podle toho se taky bude stavět taktika,“ nechtěl více prozradit „Monster“. „To, jak to ukončím, se uvidí až podle toho, jak dobře bude soupeř připravený a podle toho, jak moc mě podcení,“ směje se lišácky.

Je pravda, že pro 24letého mladíka bude asi těžké 44letého veterána nepodcenit. Ale Petr Kníže opravdu není „normálním“ bojovníkem, a je dost možné, že se Brito nebude stačit divit, kde se v českém válečníkovi bere taková síla. „Monstera“ dokonce lehce favorizují i sázkové kanceláře. Oběma jde ale opravdu o hodně, vítěz totiž bude moct s největší pravděpodobností vyzvat současného šampiona welterové váhy Davida Kozmu, kterého právě Kníže před 4 roky už jednou porazil.

Zdroje:  Oktagonmma.cz

Nejnovější články