Patrik Kincl zkritizoval finanční podmínky v UFC a doporučil výhodnější alternativu

Patrik Kincl zkritizoval finanční podmínky v UFC a doporučil výhodnější alternativu Patrik Kincl | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Začátečníci v UFC si podle Patrika Kincla sotva vydělají dostatek peněz, aby pokryli vysoké náklady během přípravy. Domácím bojovníkům se podle něj vyplatí zkusit štěstí v jiné organizaci.

K tématu se vyjádřil během rozhovoru v pořadu Institutu moderní výživy. Finanční podmínky v UFC jsou dle jeho názoru na hraně. “Začátečnické smlouvy jsou teď myslím 12 tisíc dolarů za nástup plus 12 tisíc za výhru. Samozřejmě mínus americké daně.” Tato částka je podle Kincla naprosté minimum, které pokryje nezbytné náklady. “Letíš do Států, chceš tam mít celý svůj tým, takže pak z vlastní kapsy platíš letenky dvěma dalším trenérům. Když tam chceš být dřív, platíš ubytování.”

Bojovníci nakonec sotva zaplatí náklady, z úvodního kontraktu nikdo nezbohatne. “Z té první smlouvy jseš bez partnerů na nule, ne-li v mínusu. S přípravou stoprocentně v mínusu, 12 tisíc dolarů je prostě nic, i těch 24 tisíc, když se podaří vyhrát, je pro ty zápasníky ve finále nula.” Připomněl, že mnohem lépe jsou na tom bojovníci, kteří si již mimo UFC dokázali vybudovat nějakou pozici, například Jiří Procházka, jenž před přesunem zářil v japonské organizaci RIZIN. Příjemný je také bonus za výkon večera ve výši 50 tisíc dolarů.

Jako manažer Davida Dvořáka prozradil, na kolik si nyní přijde český zástupce v muší váze. “David má teď ve druhé smlouvě 35 tisíc za nástup. Kdyby kolem něj byl větší humbuk a jeho váha byla víc sledovaná, tak si myslím, že se dá domluvit klidně 50 až 70 tisíc, něco takového… Už to může být zajímavé, když pánbůh, hvězdy a mimozemšťané přejí (smích).”

Průměrní bojovníci v UFC se však dle jeho odhadu pohybují kolem existenčního minima, což je ve srovnání s dalšími vrcholovými sportovci na pováženou. “Na to, že je to nejlepší liga na světě srovnatelná s NHL, NBA a NFL, tak je to za mě pr**er.” Také připomněl, že zápasníci nemohou propagovat své partnery.

Jako alternativa se nabízí třeba KSW. Právě polskou organizaci si Kincl vybral pro porovnání, sám zde ostatně několik zápasů absolvoval. “Jasně, když začínáš v KSW, tak to také není žádná sláva, ale už nikam nelétáš,” řekl s tím, že se dojezdová vzdálenost značně podepíše na financích. “Jel jsem autem do Gdaňsku, takže ty náklady jsou dobré. Hotel pro tým jsem měl zadarmo, to jsem řešit nemusel, takže ve finále asi lepší.”

Finanční podmínky jsou evidentně velmi slušné, o čemž svědčí narůstající seznam tuzemských zápasníků, kteří se polské organizaci upsali. Jde například o Dominika Humburgera, Michala Martínka a nově také o Viktora Peštu, jenž se do KSW přesouvá po neúspěšné štaci v PFL. Sice dostal i nabídku od Oktagonu, tu však označil za “mizérii”.

Kincl na konto KSW dodal, že i zde jsou začátky těžké. Když se ale bojovník prosadí a udělá dobrý dojem, pak si může říct o zajímavější odměnu. “Když jsi na začátku, tak si musíš vyšlapat cestu, aby ses dostal do povědomí fanoušků, aby promotéři byli ochotni zaplatit.”

Zdroje:  Institut moderní vyživy - YouTube

Nejnovější články